Pokiaľ plánujete kúpu nového smartfónu z radu Galaxy S roka 2020, alebo aktuálnej série Galaxy S21, analyzujete viaceré parametre.

Je všeobecne rozšírené tvrdenie, že meniť smartfón, aby sa to naozaj oplatilo, má zmysel až po dvoch generáciách. Na tomto tvrdení je síce kúsok pravdy, ale vždy sa nájde nejaké to ALE, ktoré zmení (vnútorne) očakávaný verdikt. Je však pri medzigeneračnom prechode tých vylepšení toľko, aby musel používateľ skutočne siahnuť vždy po najnovšej verzii?

Úplnou novinkou používateľ získa najnovší hardvér, no pri staršom smartfóne dokáže výrazne ušetriť. Do porovnania sme teraz postavili smartfóny, ktoré môžu na prvý pohľad viesť nerovný súboj. Je však tohtoročný TOP model Galaxy S21 Ultra 5G oproti rok starému modelu Galaxy S20+ výrazne lepší?

Samsung to tento rok spravil lišiacky a takmer celú generáciu Galaxy S20 stiahol z predaja, až na model Galaxy S20 FE. Ostatné “es dvadsiatky” sa budú samozrejme dať ešte zakúpiť zo skladových zásob maloobchodníkov.

Podrobné recenzie oboch smartfónov nájdete na týchto odkazoch:

Samsung Galaxy S20+ a Galaxy S1 Ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra (vľavo), Galaxy S20+ (vpravo)

Dizajn a zvuk 

Pri pohľade z čelnej strany nie je badať takmer žiadne rozdiely. Galaxy S21 Ultra má o 0,1-palca väčší displej, čo nie je na prvý pohľad vôbec vidieť. Má pritom o niečo horší pomer obrazovky k telu. Selfie fotoaparát sa rovnako, ako v prípade Galaxy S20+, dostal do stredu displeja. Rozmery sú takmer identické. V prípade S20+ je otvor nepatrne menší.

S21 Ultra má nový typ čítačky odtlačkov prstov, ktorá je o poznanie spoľahlivejšia. Na druhej strane model S20+ dostal v januári 2021 už dve aktualizácie, pričom druhá v poradí bola zameraná na fotoaparát a ďalšie vylepšenia, ktoré zahŕňali aj čítačku odtlačkov. Tá je teraz o poznanie rýchlejšia a spoľahlivejšia. Rovnako sa zlepšil celý používateľský zážitok, ktorý nebol pri prechode na Android  11 úplne ideálny.

Galaxy S21 ULTRA a jeho vystupujúci kryt s objektívmi

Galaxy S21 ULTRA a jeho vystupujúci kryt s objektívmi. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Používateľské rozhranie

V oboch smartfónoch je nainštalovaný Android 11 – S21 Ultra používa One UI 3.1 a S20+ One UI 3.0. Žiadne zásadné rozdiely som nezaznamenal. Počas používania a aj testu rýchlosti bolo otváranie aplikácií na rovnakej úrovni. Rozdiel nastal až pri otváraní naposledy používaných aplikácií. 12 GB vs. 8 GB pamäte RAM jasne hovorí v prospech Galaxy S21 Ultra. V prospech S21 Ultra je aj fakt, že tento model získal podporu pera S Pen. 

Stereo reproduktory sú opäť veľmi vyrovnané a podávajú identický výkon. Galaxy S21 Ultra má zvuk o niečo objemnejší, pričom zvuk Galaxy S20+ je konkrétnejší.

Displej

Podanie farieb a možnosti nastavenia sú identické. Obidva smartfóny používajú displeje s WQHD+ rozlíšením. Dynamic AMOLED 2X panely s podporou 120Hz obnovovacej frekvencie a HDR10+ majú predsa len jeden vizuálny detail, ktorým sa odlišujú. Výhoda je samozrejme v prospech 6,8-palcového panelu S21 Ultra. V prípade použitej technológie je už samotný panel S21 Ultra na vyššej úrovni.

Vizuálna výhoda S21 Ultra spočíva v adaptívnom prispôsobení obnovovacej frekvencie na základe zobrazeného obsahu do maximálne frekvencie 120 Hz aj pri rozlíšení WQHD+. V prípade S20+ je frekvencia pri tak vysokom rozlíšení znížená na 60 Hz. 120 Hz je možné nastaviť iba pri rozlíšení FullHD+.

Displej v QHD+ rozlíšení na Galaxy S21 ULTRA

Displej v QHD+ rozlíšení na Galaxy S21 ULTRA. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Pridaná hodnota S21 Ultra

Galaxy S21 Ultra je skutočne nekompromisne vybavený smartfón. Jeho hlavnou prednosťou je “biznis” potenciál, ktorý zahŕňa podporu dotykového pera S Pen. To je konečne dostatočne veľké, takže sa s ním veľmi dobre píše.  Je však vkladané do špeciálneho ochranného puzdra, ktoré ešte viac pridáva na rozmeroch a hmotnosti zariadenia.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Fotografická výbava na Galaxy S21 ULTRA. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Fotografie / Fotoaparáty

V tejto oblasti by sme mohli tvrdiť, že už na prvý pohľad je víťaz jasný. Áno, hardvér modelu Galaxy S21 Ultra je modernejší, má prepracovanejší softvér, ale nie je všetko iba o číslach a megapixeloch. V oblasti, v ktorej S20+ modelu S21 Ultra siaha, tak po kolená, sú možnosti priblíženia. V prípade tohtoročného vlajkového modelu môžeme na zadnej strane vidieť dva teleobjektívy v kombinácii – pre 3× optické priblíženie + 10 × optické priblíženie, čo zabezpečuje periskop. A fakt, že fotografie aj pri 10× priblížení sú fantastické.

Oproti tejto nekompromisnej výbave Galaxy S20+ používa na 3× priblíženie “iba” 3× hybridný zoom, čo je pri náročnejších scénach a pozornom oku naozaj vidieť a pri 10× priblížení kvalita výrazne klesá.

Pokým sa S21 Ultra poriadne nezadýcha ani pri 30× digitálnom priblížení, tu už S20+ končí a Ultra ide stále ďalej. Oproti predchodcovi, modelu S20 Ultra, je možné celkom pohodlne fotografovať aj pri 100× digitálnom priblížení pokojne aj z ruky. Vtedy je napríklad Mesiac možné odfotiť kedykoľvek. Výdatne pri tomto zázname pomáha účinná stabilizácia a umelá inteligencia. 

Keď už v hľadáčiku nájdete Mesiac, tak ten je na displeji smartfónu “zmrazený v obraze” a v prípade správneho zaostrenia a expozície stačí už iba stlačiť spúšť a fotografia je na svete. Na tento úkon má však používateľ iba krátky čas. 

Samsung Galaxy S20+ a Galaxy S1 Ultra

Samsung Galaxy S20+ (vľavo) a Galaxy S21 Ultra (vpravo)

Porovnanie fotoaparátov – Na ľavej strane Galaxy S21 Ultra vs. na pravej strane Galaxy S20+:

Galéria Samsung Galaxy S20+

Galéria Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Zhrnutie 

Galaxy S21 Ultra je oproti Galaxy S20+ väčší a výrazne hrubší. Je aj o 41 gramov ťažší. Pokiaľ vložíte S21 Ultra do špeciálneho puzdra s perom S Pen, tak už ide o pravého “trhača” nohavíc.

Pokiaľ by som mal odpovedať na otázku, ktorý model by som z tejto dvojice odporučil, tak by výber pravdepodobne padol na model S20+, ktorý takisto fotí veľmi dobre. Ani pri náročnejšom používaní nie je oproti novinke badať zásadné rozdiely a používanie tohto modelu je kvôli kompaktnejším rozmerom oveľa pohodlnejšie.

V prípade, že prechádzate z generácie Galaxy S10 / Note10 (alebo iného) a chcete nekompromisne vybavený smartfón s dotykovým perom a skvelým fotoaparátom a „prekusnete“ predovšetkým vyššiu hmotnosť, tak siahnite po S21 Ultra 5G. Je však potrebné počítať s tým, že okrem hmotnosti má S21  Ultra aj vyššiu cenu.

Prečítajte si aj:

Podcast Dotyk: Samsung predstavil nové Galaxy S21. Vyskúšali sme ich na vlastnej koži

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.