Pri našej januárovej návšteve USA sme mali na spiatočnej ceste do Európy jeden voľný deň v Los Angeles. Požičali sme si auto a skoro ráno sme vyrazili z tohto mesta smerom na juh, tesne k mexickým hraniciam. Tu leží druhé najväčšie mesto Kalifornie – San Diego a v centre mesta stojí budova s hrdým logom navrchu – ESET. To bol aj cieľ našej cesty, chceli sme vidieť ten zázrak: americké zastúpenie slovenskej firmy. Ako to vlastne funguje? Čítajte ďalej.

Zastúpenie ESET-u sídli v centre San Diega

Zastúpenie ESET-u sídli v centre San Diega

Návštevu sme mali so slovenským centrom tejto firmy dohodnutú vopred a naším sprievodcom bol Andrew Lee, riaditeľ ESET-u v USA. Prešli sme s ním tri poschodia firmy, boli sme v kuchynke, sklade, garáži, telocvični, štúdiu, ale aj v jeho kancelárii. Je to milý človek, určite mal aj niečo iné na práci ako chodiť so slovenským novinárom hore-dole po budove, ale venoval sa nám, koľko sme potrebovali.

CEO ESET-u v San Diegu Andrew Lee sa nám venoval viac ako dve hodiny a prešli sme s ním celú budovu

CEO ESET-u v San Diegu Andrew Lee sa nám venoval viac ako dve hodiny a prešli sme s ním celú budovu

 

Takéto kuchynky nájdete na každom poschodí firmy

Takéto kuchynky nájdete na každom poschodí firmy

V americkom zastúpení pracuje okolo 200 ľudí, stretli sme tu troch Slovákov. Podľa ich vyjadrenia je štýl a spôsob práce podriadený regiónu, s prácou na Slovensku sa to nedá porovnať. Nie je to lepšie alebo horšie, je to jednoducho iné. Inak sa pracuje, iné sú ceny produktov a odlišné sú spôsoby ich predaja. Predáva sa takmer výhradne elektronicky, ale videli sme aj fyzické škatule produktov.

Zastúpenie v USA má svoj marketingový tím, sú tu vývojári, dizajnéri, ľudia starajúci sa o zákazníkov, účtovné oddelenie, manažment a pod. Slovenský „headquarters“ je pre tunajšiu pobočku centrom, s ktorým spolupracujú na dennej báze, napriek 9-hodinovému časovému posunu. Spolupracujú na stratégii, reportujú výsledky a vymieňajú si poznatky z oblasti škodlivého softvéru. Býva zvykom, že tím, ktorý má na starosti zákazníkov na východnom pobreží chodí do práce na 6. hodinu, keďže je tu 3-hodinový časový posun. V každom čase tak nájdete niekoho vo firme.

Toto bolo pracovné miesto zamestnanca, ktorý miluje kvety. Do práce si môžete zobrať aj psa alebo mačku

Toto bolo pracovné miesto zamestnanca, ktorý miluje kvety. Do práce si môžete zobrať aj psa alebo mačku

 

Ak máte chuť a čas, môžete zájsť aj do telocvične na treťom poschodí

Ak máte chuť a čas, môžete zájsť aj do telocvične na treťom poschodí

Na každom poschodí nájdete malú kuchynku, nápoje sú zadarmo aj malé občerstvenie. V jednej z nižších budov sme boli aj v telocvični, môžete tu cvičiť na strojoch, je tu náradie na crossfit, stolný tenis, šípky a pod. Tu sme našli ako spomienku aj zasadací poriadok slávnostnej večere pri príležitosti návštevy prezidenta SR, Andreja Kisku pri jeho návšteve USA. Vonku sme našli vírivku a bazén. Väčšina ľudí v ESET-e nemá pevnú pracovnú dobu, dôležité sú predovšetkým dosiahnuté výsledky. Na obed chodia do okolitých reštaurácií, ktorých je dostatok, predovšetkým sú tu mexické a talianske podniky. Lístky na obed od zamestnávateľa sú skôr slovenskou špecialitou, v západnom svete to nie je zvykom.

Počasie býva v San Diegu prevažne slnečné, počas našej návštevy bolo ale poriadne studené. Výhľad z okien kancelárie je úchvatný – vidíte Tichý oceán, západ Slnka, ale aj magický ostrov Coronado (nakrúcal sa tu film Niekto to rád horúce). Všetky kancelárie v budove sú presvetlené prirodzeným svetlom, celok pôsobí teplo a útulne. Pracovný kolektív je skôr skupina priateľov, ktorí trávia spolu aj čas po zamestnaní, pozitívnu energiu sme vnímali na každom mieste.

Celkovo je zrejmé, že pracovné podmienky sú tu skvelé. To je však vyvážené tým, že zamestnanci musia mať nadštandardné výsledky. ESET má v Severnej Amerike dobré meno a patrí medzi najlepšie softvérové firmy so zameraním na bezpečnosť.

Foto: Canon EOS 5D Mark III + EF 24-70 f/2.8L II. Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.