Spoločnosť ESET sprístupnila svoje priestory novinárom, aby si mohli prezrieť, ako to v jednej z najúspešnejších IT spoločností vyzerá. 

Najviac nás zaujala miestnosť výskumníkov s označením Houston. Nachádza sa na 17. poschodí v Aupark Tower a celkovo zamestnáva 200 výskumníkov.

Houston1Je to veľká miestnosť, kde sú analytici skúmajúci škodlivý softvér. Pre rozpoznanú nákazu potom pripravujú nástroje na jej rozpoznanie a elimináciu škodlivých účinkov. Ako sme sa dozvedeli od Róberta Lipovského, ktorý pracuje ako Senior Malware Researcher, stále je väčšina malware zameraná na operačný systém Windows, ale žiadnou výnimkou už nie je ani Android.

Houston2Na čelnej strane Houstonu sú umiestnené štyri monitory, ktoré zobrazujú aktuálny stav vývoja nákazy v rozličných častiach sveta, ako aj aktualizáciu dát u používateľov.

V prípade, že si používateľ pri inštalácii softvéru povolí odosielať dáta zo svojho zariadenia na analýzu, ESET ich spracováva. Pokiaľ si to používateľ nepovolí, ESET nedostáva žiadne dáta od používateľov.

Lipovsky

Róbert Lipovský, Senior Malware Researcher

Škodlivý softvér sa už objavil aj v aplikáciách, ktoré sú v oficiálnom Google Play obchode a rastú aj útoky na počítače a mobilné zariadenia, za ktorými sú vymáhači peňazí za odblokovanie zariadenia.

Houston je najväčším takýmto strediskom, ESET má výskumné strediská aj v Krakowe, v Prahe, Singapúre, Austrálii a v USA. Globálne tak analýza škodlivého softvéru prebieha v rozličných časových zónach a 24 hodín denne.

ParentalControlNás na predstavení zaujalo aj predstavenie nového programu pre rodičov, ktorý je ale zameraný pre deti s označením Parental Control. Nástroj nám predstavil Branislav Orlík.

Orlik2

Branislav Orlík, product manager ESET vysvetľuje funkcie Parental Control

Parental Control je zatiaľ v beta verzii a dá sa vyskúšať. Predstavuje ochranný nástroj pre rodičov, ktorí ho nainštalujú na mobilné zariadenie svojich detí. Podmienkou je operačný systém Android a mobilné pripojenie na internet, budúca verzia by sa mala zaobísť aj bez mobilných dát.

Rodičia s týmto nástrojom vedia, kde sa nachádzajú ich deti (ak sú v dosahu GPS signálu), môžu im poslať správu, ktorú si musia prečítať a rovnako dokážu obmedziť prístup na nevhodné stránky či spúšťať nevhodné aplikácie. Tiež sa dá stanoviť časový úsek, počas ktorého sa bude dieťa so zariadením hrať. Definovať sa dajú aj výnimky (napr. počas choroby dieťaťa).

OrlikBranislav Orlík nás zoznámil aj s tým, ako prebieha vývoj produktu od analýzy trhu, cez definovanie hrubých cieľov, beta testovanie, verejné testovanie, analýzu výsledkov a prípadne pridávanie ďalších funkcií, ktoré trh žiada.

Technický riaditeľ, Palo Luka, vystúpil so zaujímavou témou, ktorou je údajný koniec antivírusových spoločností. Takýto článok bol publikovaný v denníku The Wall Street Journal.

Luka

Naozaj je koniec antivírusových spoločností? Palo Luke vie, že nie je 🙂

Palo Luka hovorí o tom, že typickým postupom, ktorým je jednoduchá analýza dát, je naozaj asi koniec. Treba používať ďaleko sofistikovanejšie metódy, ako je napr. heuristická analýza. Zmenila sa situácia a tomu sa musia prispôsobiť aj antivírusové spoločnosti. ESET je piatou najväčšou spoločnosťou zameranou na bezpečnosť a o jej budúcnosti netreba pochybovať.

Luka2

Pozrite si video s Robertom Lipovským

Uvádzame aj video s predstavením programu ESET Parental Control s Branislavom Orlíkom.

A tiež na našu otázku o budúcnosti antivírusových spoločností odpovedal CTO ESETu Palo Luka

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.