Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Je tu čas dovoleniek, a to znamená, že sme viac hlavou v oblakoch, než pri našich každodenných pracovných povinnostiach.

Pomaly odratávame dni do vytúženej dovolenky a čakáme, kedy nastane ten deň „D“. A keď konečne príde, zistíme, že polovicu vecí sme zabudli, ale vôbec nás to nezaťažuje. Veď prečo aj? Niekedy však nastane situácia, kedy aj na dovolenke musíme vstúpiť do sveta našich účtov a kreditných kariet.

Situácie, ktoré nás k tomu donútia sú rôzne. Možno je to len odrazu vytúžená vec, kabelka, či pekný klobúk, ktorý trošku presiahol náš rodinný rozpočet. Alebo rodinný výlet loďou do mesta v inom, avšak blízkom štáte. Alebo si naša kamarátka kúpila blúzku cez e-shop, a my skrátka chceme, aby nás po našom návrate už čakala doma. Podnikatelia zas môžu poznať nedostatok prostriedkov na účtoch a platby, ktoré jednoducho musia odísť.

Dôležitá je príprava

Tak, ako odratávate dni do dovolenky, tak sa na ňu pripravte poriadne aj v oblastí financií. Ideálne je nastaviť si platby dopredu pomocou platobných príkazov a vytvoriť si rezervu na účte. Samozrejmosťou by mala byť aj adekvátna hotovosť, pretože veľa turistických rezortov má obmedzený počet platobných terminálov (aj keď táto situácia sa v rámci EÚ zlepšuje). Vysoká hotovosť však znamená väčšiu obozretnosť, preto sa jej snažte čím skôr „zbaviť“ a úhrady, ktoré môžete urobiť aj vopred, skrátka urobte (napríklad platba za hotel).

Priamo na mieste

Pokiaľ predsa len príde k situácií, že budete musieť vstúpiť do elektronického sveta svojich peňazí, majte na pamäti niekoľko pravidiel. Ak to bude možné, vyhýbajte sa verejným wifi sieťam. Práve tie bývajú veľmi často napadnuteľné rôznymi hackermi a vy ani nebudete vedieť ako, svoje prístupy zadáte niekomu úplne cudziemu. „Keď sme vyvíjali Besteron, boli sme v Nemecku za jedným z najlepších bezpečnostných analytikov, a ten nám ukázal, ako je jednoduché sa vďaka wifi nabúrať niekomu do počítača“, tvrdí Miroslav Kráľ, CEO spoločnosti Besteron.

Preto využite síce nie bezplatnú, ale iste bezpečnejšiu cestu, a to vlastné dáta. Nevytvárajte zdieľané pripojenia, aby ste sa pripojili na počítač a mali väčší komfort. Použite aplikáciu internetbankingu vo svojom telefóne.

Kupujete? Prečo nie?

Napriek veľkej ponuke prímorských letovísk, niekedy aj vďaka listovaniu v mnohých slovenských časopisoch zatúžime po nejakej z vecí, ktorú si chceme dopriať skrátka ihneď. Internet máme, i kartu, tak čo nám bráni? Rovnako aj v tomto prípade použite radšej svoje dáta, a využite bezpečnú platbu v e-shopoch, ktoré majú overenú platobnú bránu, napríklad Besteron“, upozorňuje Miroslav Kráľ. Pri prekliknutí do platobnej zóny by sa vám v lište malo objaviť pred adresou https, čo znamená, že stránka je kontrolovaná a bezpečná a vlastní SSL certifikát. Ďalšou možnosťou je tzv. 3Dsecure, čo znamená, že platba sa overuje rovno na troch stranách – u poskytovateľa služby (e-shop), zadávateľa (vy) a spoločnosti, ktorá kartu vydala. Preto je najlepšie platiť tam, kde má e-shop obe tieto označenia.

Značky: