Pozrite si netradičné a napínavé dokumenty z reálnehonašej planéty.

Red Bull TV vás zoberie do tých najzaujímavejších a často nepreskúmaných častí našej planéty. Predstaví vám športovcov a dobrodruhov zo všetkých kútov sveta, ktorí si plnia sny a posúvajú hranice ľudských možností.

Na svojich výpravách niektorí z nich upozorňujú aj na ochranu životného prostredia a aktuálne problémy, ktorými trpia na prvý pohľad nedotknuté lokality.

Zadarmo a bez registrácie si môžete užiť prístup k stovkám dobrodružných filmov a sérií. Všetky sú k dispozícii s anglickými titulkami, niektoré majú aj českú verziu titulkov. Všetko nájdete na stránke RedBull.sk. Stačí kliknúť na ponuku TV.

Tipy na dobrodružné dokumenty:

Beneath the Ice

17 min., Anglické titulky

Will Gadd climbing in Greenland on October 14, 2018 // Christian Pondella/Red Bull Content Pool // AP-1YQGGF6F91W11 // Usage for editorial use only //

Kanadský ľadolezec Will Gadd vás zoberie pod zamrznutý povrch Grónska. Pozrite si výpravu, ktorá bola zameraná na výskum ľadovcových riek. Tie sú neustále väčšie, čo má na svedomí globálne otepľovanie. Rieky výrazne menia rýchlosť, ktorou sa kusy ľadovcov uvoľňujú a následne ovplyvňujú výšku hladín oceánov.

Cieľom expedície bolo lepšie pochopiť pohyb vody v ľadovcoch a nazrieť do útrob otvorov v ľade, cez ktoré voda vstupuje dovnútra, do tzv. moulins. Prostredníctvom tohto dokumentu sa pozriete na skryté miesta pod povrchom, ktoré z hlavy nevie dostať ani sám Will.

Ode to Muir: The High Sierra

58 min., České titulky

Andrew Miller / Ode To Muir

„Hory volajú a ja musím ísť.“ Asi všetci milovníci prírody poznajú tento citát a mnohí z vás ho možno nosia aj na tričku či ruksaku. Viete, kto je autorom tejto myšlienky? Prírodovedec, spisovateľ, dobrodruh a aktivista John Muir, v USA známy aj ako „Otec národných parkov.“ Práve jeho meno nesie nádherný a nedotknutý kus kalifornskej divočiny v pohorí Sierra Nevada.

John Muir Wilderness (Divočina Johna Muira) je ústrednou témou dokumentu s americkým snowboardistom Jeremym Jonesom. Ten sa spolu s Elenou Hight vyberie na kopce, na ktorých pred nimi ešte nikto nejazdil. Nečakajte žiadne helikoptéry ani obrovský filmový štáb. Jeremy je zakladateľom iniciatívy POW (Protect Our Winters) a aktívnym ochrancom prírody.

Tento film je okrem iného aj výzvou, aby sme si ako ľudia a športovci začali viac vážiť hory. Dokument silne inšpirovaný Muirom, ktorý bojoval za ochranu lesov a vyhlásenie národných parkov, vás prevedie nádhernou krajinou, ktorá sa zásadne mení vplyvom otepľovania. Ode to Muir neponúka iba krásne zábery a jazdenie, ale predstaví vám aj súčasný ohrozený stav americkej divočiny.

Mission to the Edge of Space

5 sérií, 24 – 52 min., Anglické titulky

Pilot Felix Baumgartner of Austria steps out from the capsule during the second manned test flight for Red Bull Stratos in Roswell, New Mexico, USA on July 25, 2012. Red Bull Stratos is a mission to the edge of space to an altitude of 37.000 meters to break several records including the sound of speed in freefall.

Písal sa 15. október 2012. Deň, kedy prvý človek prekonal rýchlosť zvuku. Deň, kedy sa rakúsky basejumper Felix Baumgartner stal legendou. Misia Red Bull Stratos bola splnená. Live stream z vesmíru v ten deň sledovalo viac ako 8 miliónov ľudí na celom svete. Felix zoskočil voľným pádom zo stratosféry iba v skafandri z výšky takmer 39 km, dosiahol rýchlosť 1357,643 km/h a týmto kúskom posunul hranice ľudských možností.

Dokument Mission to the Edge of Space vám ukáže, čo všetko historickému zoskoku predchádzalo. Komplikácie, strach, technické limity, vplyvy počasia a v neposlednom rade aj silné emócie ovplyvňovali tento projekt od prvého emailu až po úspešné finále.

A aj napriek tomu, že rekord bol v roku 2014 prekonaný, keď Alan Eustace skočil z výšky takmer 41,5 km, Felix Baumgartner ostáva tým, kto prepísal dejiny ako prvý.

Zdroj: Red Bull

Prečítajte si aj:

Magio GO 3.0: Otestovali sme novú generáciu mobilnej televízie od Telekomu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.