Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

IT odborníci zo združenia Slovensko.Digital hodnotili prvých šesť mesiacov od schválenia novej Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy. Tá sľubovala zásadné zmeny vo fungovaní štátneho IT, na ktoré sa v predošlých rokoch minula miliarda eur z eurofondov.
Národná koncepcia informatizácie verejnej správy (NKIVS) bola prijatá vládou SR v septembri 2016 a popisuje víziu informatizácie minimálne do roku 2020.

Po šiestich mesiacoch od jej prijatia odborníci z občianskeho združenia Slovensko.Digital zhodnotili stav štátneho IT. “Pozitívne vnímame, že informatizácia sa otvorila odbornej verejnosti, predovšetkým na Úrade podpredsedu vlády SR. Taktiež je dobré, že na IT projekty sa dnes pozerá viac očí ako v minulosti – či už je to kontrola vo fáze reformných zámerov na Ministerstve vnútra SR, dohľad z Útvaru hodnoty za peniaze alebo kontrola z Úradu podpredsedu vlády SR”, uviedol Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.
Zástupcovia Slovensko.Digital však upozornili, že na sľubovaný reštart informatizácie to zatiaľ nevyzerá.

“Žial, občan z novej informatizácie zatiaľ veľa úžitku nevidel. Kvalita služieb sa zatiaľ zásadne nezlepšila a chýbajú “quick wins” ktoré sľubovala NKIVS, ako napr. jednoduchšia orientácia na štátnych weboch, rozšírenie elektronického občianskeho preukazu aj do komerčnej sféry alebo platby za služby kartou” povedal Hargaš.

IT odborníci tiež poukázali, že viacero termínov z NKIVS sa už dnes neplní. Napríklad chýba detailný akčný plán a sľubované metodiky, ktoré by koncepciu pretavili do praxe. “Výsledkom je, že projektové zámery, ktoré prichádzajú na schvaľovanie, nemajú zatiaľ potrebnú kvalitu. Stále žijeme v dobe veľkých megalomanských IT projektov, napriek politickým prísľubom, že projekty sa budú zmenšovať” uviedol Hargaš.

“Vidíme tiež, že nové pravidlá akoby neplatili pre každého. Niektoré úrady a rezorty si obstarávajú svoje IT systémy bez zapojenia do centrálne koordinovaných postupov.

V minulosti práve toto bol jeden z dôvodov komplikácií a zlých výsledkov informatizácie” doplnil Ľubor Illek zo Slovensko.Digital. Ako príklad uvádzajú odborníci nákup Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá obstaráva rozšírenie ústredného portálu verejnej správy (Slovensko.sk) za 16 miliónov bez DPH bez súťaže – priamym rokovacím konaním, alebo obstarávanie IS odpadového hospodárstva Ministerstvom životného prostredia.

Odborníci ako jeden z kľúčových problémov vnímajú nedostatočné ľudské kapacity na strane štátu. “V pomere k prostriedkom, ktoré majú spravovať, máme dnes veľmi slabé personálne kapacity na riadenie informatizácie. Ak sa máme pohnúť z miesta, musí prísť v tejto oblasti k zásadnej zmene a štát musí budovať svoje interné tímy. Je to trend, ktorý vidíme u lídrov informatizácie, napríklad v USA alebo Veľkej Británii” uzavrel Hargaš.