Telekom ocenil najlepšie tímy študentov základných, stredných škôl a gymnázií, ktorí sa prihlásili do ENTER Olympiády v programovaní.

Víťazné tímy vybrala odborná porota zo semifinálovej desiatky, Boli tu projekty ako funkčný model Pinballovej konzoly, elektronický asistent pre imobilných pacientov, signalizácia pre asistentov detí na špeciálnych školách a pod.

Tímy z celého Slovenska

ENTER Olympiáda je vyvrcholením vzdelávacieho programu ENTER.  Telekom pritom zabezpečuje sady micro:bit hardvéru pre školy, organizuje workshopy pre učiteľov a pomáha pripravovať vzdelávacie materiály. Do programu ENTER sa zapojilo 570 škôl na Slovensku.

Za 18 mesiacov sa podarilo vyškoliť 600 učiteľov a každý z nich v priemere odučil 90 žiakov. Spolu sa tak s micro:bitom mohlo učiť programovať 54-tisíc žiakov základných a stredných škôl.

ENTER Olympiáda

DO programu sa prihlásili tímy zo 43 škôl z celého Slovenska. Ich úlohou bolo vypracovať projekt, ktorý by mal priniesť zlepšenie vo vybranej oblasti. Kvalita prihlásených projektov prekvapila.

Do olympiády sa zapojil aj 3-členný tím zo Základnej školy v Jakubove. 14-roční študenti predstavili projekt, ktorý pomáha asistentom znevýhodnených študentov. Porota mu udelila prvé miesto spomedzi všetkých základných škôl.

Prvé miesto medzi strednými školami a gymnáziami vyhral tím Oravskí junáci z Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej s projektom Smart svetla na bicykel. Znamená to smerovky ale aj detekciu pádu, pričom vtedy automaticky odošle súradnice a žiadosť o pomoc.

Stredné školy a gymnáziá

3. miesto: Incubaci – Incubio starostlivosť o rastliny

2. miesto: Bit games – Bit arcade

1. miesto: Oravskí junáci – Smart svetlo na bicykel

Základné školy

3. miesto: Pinball – hra Pinball

2. miesto: STEMFI tím – osobný asistent pacienta

1. miesto: Jakubovskí roboti – MICRO:BITY ako asistenti asistentov na špeciálnej škole

Videovizitky víťazných projektov

Zdroje: Telekom Enter

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.