V dnešnej modernej dobe je stále problémom smartfónov to, že nevydržia dlho na batériu. Často menej ako jeden deň. Telefón, ktorý by dokázal pracovať bez batérie je niečo revolučné, čo nedá spávať vedcom po celom svete. Aktuálne najväčší úspech dosiahli vedci na univerzite vo Washingtone. 

Image by Avalon_Studio/iStock

Podľa správ zverejnených v UW Today, vedci naozaj už majú funkčný prototyp telefónu, ktorý pracuje bez batérie. Energiu na svoju prevádzku pritom preberá z rádiových signálov alebo zo svetla a postačuje mu to na plnohodnotnú prevádzku.

Predstavený prototyp nie je celkom samostatný mobilný telefón, skôr je to rozložený súprava osadených plošných spojov. Jeho autor,  Vamsi Talla však verí, že má potenciál stať sa mobilným telefónom bez batérie, pričom sa dizajnom nebude príliš líšiť od iných telefónov.

Tento telefón je pritom vyvinutý ako úplne iné zariadenie, ktoré na svoju prevádzku potrebuje oveľa menej energie ako je dnes bežné. Zmenil sa napr. spôsob ako telefón konvertuje ľudský hlas do digitálnej podoby.

Pripravovaný telefón by mal fungovať na existujúcej GSM sieti a tiež by mal možnosť pripojiť sa k Wi-Fi sieti. Tím na UW už predstavil aj spôsob ako je možné telefonovať cez Skype s telefónom, ktorý nemá žiadnu batériu. Ako však poznamenali jeho vývojári, jeho uvedenie do masovej prevádzky je zatiaľ v nedohľadne.

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.