Samsung už predáva na Slovensku lifestylové televízory s označením The Frame. jeho charakteristikou je, že môže vyzerať ako obraz a to jednak svojím vyhotovením, ale aj tým, že po vypnutí bežného sledovania televízneho alebo internetového vysielania prejde do špeciálneho Umeleckého režimu. 

The Farame môžete použíť na sledovanie televízneho alebo internetového vysielania.

The Farame môžete použiť na sledovanie televízneho alebo internetového vysielania. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Netradičný dizajn je tu v spojení s osvečenou technológiou QLED. Ako prvý z tejto rady sme testovali model s uhlopriečkou 50 palcov a odporúčanou cenou 1149 eur. Okrem toho existuje aj uhlopriečka 32, 43, 65 a teraz aj 75 palcov.

neviditeľného kábla vedúceho do OneConnect.

Nasadenie neviditeľného kábla vedúceho do OneConnect. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ide o zariadenie dva v jednom – teda je to televízor, ktorý môžete bežne sledovať so všetkými vlastnosťami operačného systému Tizen a potom je to obraz, ktorý efektne pôsobí napr. v obývačke, keď tento televízor nepredstavuje čiernu plochu ale umelecký obraz.

Voči minulosti sme zistili výrazné zvýšenie kvality obrazu, je fajn, že aj na Slovensku je k dispozícii väčší výber uhlopriečkoch, než tomu bolo v minulosti. Samsung tiež rozšíril spoluprácu so svetovými galériami a umelcami a prostredníctvom televízora The Frame je možné zobraziť si už viac ako 1 200 umeleckých diel z 25 galérií. Obraz je vylepšený aj v režime umenie, zaregistrovali sme vyšší kontrast a lepšiu čiernu než tomu bolo u predchádzajúcej generácii The Frame. Zároveň obraz vyzerá dobre zo širšieho pozorovacieho uhla.

Novinkou je využitie podsvietenia Dual LED, ktorá využíva studenú aj teplú farbu LED diód. Podanie obrazu sa dá detailne prispôsobiť, čím sa celkovo mení jeho atmosféra. Nám sa páčilo podanie s matným dizajnom.

Skutočný rám televízora

Televízor The Frame sa ale odlišuje aj tým, že rám obrazovky tvorí rámová konštrukcia. Televízor tak na prvý pohľad vyzerá ako obraz. Podobne ako môžete meniť podanie obrazu, môžete meniť aj rámy okolo televízora. Vybrať si môžete zo štyroch dekorov: hnedá, béžová, biela a čierna.

Rôzne farby rámov pre The Frame.

Rôzne farby rámov pre The Frame. Zdroj: Ondrej MAcko/TOUCHIT.sk

Ide o systém štyroch samostatných častí rámu, ktorý sa magneticky drží okolo rámu televízora. Zároveň dostanete aj štyri plastové svorky, ktorými treba pripojiť časti rámu v rohoch. Ak tak neurobíte, mohla by v rohoch vzniknúť nepekná štrbinka a to určite nechcete. Svorka tento problém ale odstráni. Cena vymeniteľného rámčeka je 79 eur a platí to u väčšiny uhlopriečok The Frame. Výmena rámu zaberie asi 90 sekúnd.

Inštalácia rámu televízora The Frame

Inštalácia rámu televízora The Frame. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ďalší umelecký efekt prináša stojan

Štandardný stojan The Frame tvoria dve plastové T-čka, ktorá sa jednoducho zasúvajú do spodnej časti televízora. Je to veľmi rýchle a ak chcete The Frame používať viac ako televízor, nič iné nepotrebujete. Tento stojan má dve možnosti nastavenia výšky. Okrem toho máte aj možnosť  The Frame umiestniť na stenu a to bez viditeľnej medzery medzi televízorom a stenou.

The Frame používa systém oddelenej obrazovky a Connect boxu, ktorý je s televízorom spojený takmer neviditeľným káblom s označením One Invisible Connection. Cez tento kábel sa do hlavnej časti televízora dostáva aj elektrická energia. Všetky prepojenia sú pripojené ku Connect boxu, ktorý sa dá skryť pred očami a takto umocniť efekt skutočného obrazu.

Ak ste však človek s umeleckým cítením, potrebujete ešte niečo viac. The Frame môžete umiestniť aj na špeciálny stojan Studio Stand, ktorý pripomína stojan na maliarske plátno a toto vyzerá ako v skutočnej galérii.

The Frame na Studio Stande. Z

The Frame na stojane Studio Stand. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Umenie dotiahnuté do dokonalosti

V dobe, keď televízor The Frame nepoužívate na sledovanie televízneho alebo internetového vysielania, prejde do režimu umenia a vtedy sa zmení na obraz. Je to dotiahnuté do dokonalosti a súčasťou výbavy je aj snímač jasu. Táto výbava potom umožňuje upravovať farebné podanie televízora tak, aby ste na obraz dobre videli, ale pritom nesvietil ako pri sledovaní televízneho vysielania. Pôsobí to veľmi efektne a verne. Súčasťou nastavenia je aj možnosť definície, ako dlho má zostať televízor v režime umenia, pokiaľ pohybový senzor zistí, že v miestnosti nikto nie je.

Zobrazenie umeleckého diela na The Frame:

Zobrazenie umeleckého diela na The Frame: Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Režim umenia sa dá ešte ďalej prispôsobiť a naraz môžete mať na na jednej obrazovke až tri fotografie. Navyše je tu možnosť použiť aj ďalšie fotofiltre na nastavenie výslednej atmosféry.

Výber z galérie a skúšobná doba

Samsung sa postaral aj o to, aby sme mali čo zobrazovať z umeleckej oblasti. Súčasťou výbavy je totiž aj obchod s umeleckými dielami Art Store. Samsung má pritom dohodu s galériami a múzeami na celom svete a sprístupňuje viac ako 1 200 umeleckých diel vy vysokej kvalite. Tieto partnerské vzťahy pritom neustále rozširuje.

K Obchodu s umením patrí aj skúšobná doba na prvých 31 dní od aktivácie, ktoré sa dajú predĺžiť ešte o tri mesiace používania zadarmo. Po skončení reálne 4-mesačnej skúšobnej verzie je cena za používanie umeleckých diel 5,99 € za mesiac. Jednotlivé umelecké diela je možné do televízora aj kúpiť jednotlivo a natrvalo a to za cenu 23,99 €.

Cena: The Frame s 50 palcovou uhlopriečkou QE50LS03AAU je za 1149 eur.

Ďalšia fotogaléria

Prečítajte si aj:

Smartfón vo veľkosti televízora? Áno, volá sa The Sero

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.