Je to tak, dron DJI Mavic Air 2 predstavuje zariadenie, s ktorým si natočíte pekné zábery a nemusíte sa obávať tohto, že s ním havarujete.

Má výkonnú 1/2-palcovú kameru, ktorá natáča do max. rozlíšenia 4K/60 fps (kodek H.265 HEVC) a fotografie sú s rozlíšením 48 Mpix. Batéria (3500 mAh), ktorá je vo výbave tohto drona ho vo vzduchu pri bežnom počasí a používaní udrží 34 minút. V športovom režime s ním lietate rýchlosťou do 68 km/h. Ak neviete s dronom vôbec lietať, priamo v aplikácii je na to škola a pekné zábery si môžete s ním natočiť aj bez nejakých veľkých skúseností. Hmotnosť tohto drona je 570 gramov.

DJI Mavic Air2

DJI Mavic Air2

Balenia

Základné balenie DJI Mavic Air 2 stojí 849 eur a za túto cenu dostanete to najnutnejšie: dron, batériu, vysielač, prepojovacie káble, napájací adaptér a jednu sadu náhradných vrtúľ. Práve tie sú najzraniteľnejšie pri havárii dronu. Ono sa to totiž raz stane, aj keď sa tomu dron sám účinne bráni. Obyčajne je to ľudskou chybou.

Základná dodávka DJI Mavic Air2

Základná dodávka DJI Mavic Air2

Balenie Combo stojí 1049 eur a práve toto považujeme za vhodné pre prípad, že naozaj chcete s dronom lietať za účelom získania efektných záberov. V našom prípade ho používame predovšetkým na natáčanie pohľadu na automobily a motocykle v našich videách a úžasne sa nám páči. Balenie Combo obsahuje celkom tri batérie (lietate tak viac ako 1,5 hodinu), ďalej podložku na nabíjanie troch batérií, rozšírenú súpravu náhradných vrtúľ (6 kusov), náhradné ovládacie páčky, prenosnú tašku a po batériách najdôležitejšia časť je súprava ND filtrov 16/64/256. Tie využijete hlavne pri silnom slnečnom  svetle a natočné zábery vyzerajú oveľa lepšie ako bez ND filtrov. Súprava na nabíjanie troch batérie funguje tak, žew naraz nabuje jednu batérie a potom začne nabíjať ďalšiu. Nenabíja teda všetky tri batérie naraz.

Balenie Combo DJI Mavic Air 2

Balenie Combo DJI Mavic Air 2

Režimy lietania

Dron sa dá používať v troch režimoch – Tripod, Normal a Sport. Tripod je najpomalší režim, kedy získate efektné zábery ako keby zo statívu, ktorý sa ale pohybuje vo veľkom 3D rozsahu. Ak sa učíte lietať s dronom, v tomto režime sa vám určite nič nestane.

Normal je najčastejší režim lietania, kedy funguje vyhýbanie sa prekážkam a naraziť s dronom je veľká výnimka. V tomto režime ale nelieta najrýchlejšie a k natáčanému objektu sa neviete dostať tak blízko, ako by ste asi chceli. Ak sa priblížite k prekážke, ozve sa nepríjemné pískanie.

A potom je tu kráľovská kategória a to je režim Sport. V ňom lietate maximálnou rýchlosťou a k objektu idete tak blízko, ako si to trúfate. Režim vyhýbania sa prekážkam však nie je v činnosti. Stále však funguje GPS systém a niektoré iné technológie.

Maximálna vzdialenosť drona od vysielača je až do 6 km, pričom prenášate obraz s rozlíšením 1080p. Len pripomeňme, že podľa predpisov na prevádzku drona na Slovensku musíte vždy na dron vidieť a to by pri tejto vzdialenosti nebolo možné.

Čo v prípade havárie?

Samozrejme, stalo sa nám to a to na režime Sport, keď sme za dronom neskôr liezli na strom. Jednoducho sme neodhadli výšku a dron zostal visieť v konároch. Jeho hľadanie uľahčí to, že si môžete s dronom zasvietiť výkonným LED svetlom na spodnej strane. Tiež môžete zistiť jeho polohu na mape cez aplikáciu.

Ak sa kapacita batérie priblíži k 15 %, dron začne automatický návrat na miesto, odkiaľ vzlietol. Môžete ho prerušiť a ďalej lietať ďalej, ale potom je zodpovednosť na vás. Pri návrate na pôvodné miesto sa ešte dá určiť letová výška, v ktorej tak má dron urobiť.

Aplikácia na lietanie a efektné zábery

Aplikácia DJI Fky je pre všetky mobilné platformy vrátane Huawei HMS a prevádzkujete ju na mobilnom telefóne, ktorý máte pripojený k vysielaču. Káblové prepojenie medzi vysielačom a telefónom je buď USB-C, microUSB alebo Lightning.

Mobil je zároveň aj displejom, na ktorom bude možné vidieť, čo kamera vlastne natáča a podľa tohto riadiť let. Zároveň vidíte prevádzkové údaje ako výšku letu drona, kapacitu batérie a pod. Pomocou aplikácie realizujete tzv. QuickShots – teda rýchlo zrealizované zábery na určený objekt, ktoré vyzerajú, ako keby ste vedeli s dronom dobre lietať. Pritom to vedieť nemusíte a let je (v režime Normal) bezpečný.

Vysielač a aplikácia DJI Fly

Vysielač a aplikácia DJI Fly

Ide napr. o krúženie nad objektom, raketový štart z miesta objektu, bumerang nad objektom a pod. QuickShots môžete realizovať aj režime Sport, ale potom je zodpovednosť za ne na vás. Aj pri týchto QuciShots máte prirodzene možnosť ovplyvňovať let drona. Celkovo v režime QuickShots máte na výber spôsoby Dronie, Circle, Helix, Rocket, Boomerang a Asteroid. Tieto závery sú ako šité na niečo efektné na sociálne siete.

Režim QuickShots

Režim QuickShots po výbere objektu

V aplikácii DJI Fly môžete natočené zábery aj postrihať a hneď ich uložiť aj na sociálne siete. V podstate máte možnosť odrezať niektoré úseky v záberoch a pospájať ich dokopy.

Kráľovná krásy – ActiveTrack

ActiveTrack je ďalšia možnosť, ako si urobiť efektné zábery, aj keď neviete s dronom dobre lietať. Máte totiž možnosť nechať drona sledovať (trackovať) pohyb sledovaného objektu. Napr. nech je objektom jazdec na motorke – potom môžete motorku  v aplikácii označiť a  určiť, či sa bude trackovať paralelne (vedľa jazdca) alebo ju bude dron nasledovať (bude pred alebo za ním). Počas tohto leto sa dron vyhýba prekážkam na trase a po technologickej stránke je to úžasné.

ActiveTack 3.0

ActiveTack 3.0 pri sledovaní pohybu bicyklistu

Pri tomto režime sú isté obmedzenia, napr. dron musí byť dostatočne ďaleko a dostatočne vysoko, nemôžete mať opakovaciu frekvenciu 60 fps, musí byť dosť svetla a pod. Ale stále platí, že s tým dokážete urobiť veľmi dobre vyzerajúce videá. Samozrejme, ten kto vie lietať s dronom sa nad tým len pousmeje, lebo ručne urobí ešte lepšie zábery a má z toho pasiu. Ale to naozaj musí vedieť. Dron DJI Mavic Air 2 je však pre všetkých a prináša zábavu a relax.

Ďalšie možnosti

Okrem tohto môžete použiť ešte režimy Spotlight, keď zamieriť na objekt a voľne lietate s dronom. Mavic Air 2 sa postará, aby kamera bola vždy namierená na vybraný objekt. Mavic Air 2 podporuje Hyperlapse v 8K rozlíšení v rozličných režimoch, ale týmto záberom sme na chuť neprišli. Tiež sa dajú robiť rôzne HDR a panoramatické fotografie a pod.

DJI Mavic Air2

DJI Mavic Air2

Vyhodnotenie

Celkovo je dron DJI Mavic Air 2 vynikajúce zariadenie na také polo-profi zábery. Neprídete oň vtedy, keď ešte neviete lietať a natáča veľmi pekné zábery. Video zábery a fotografie sa nahrávajú na microSD kartu (odporúčame rýchlu kartu 64 GB, SanDisk, Samsung, Lexar, Kingston) alebo do vnútornej pamäte 8 GB.

DJI Mavic Air2

DJI Mavic Air2

Dron sme mali zapožičaný od firmy Dronerepublic.sk.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.