V prvej časti nášho cestovateľského blogu sme sa dostali do Hong Kongu, teraz pokračujeme pobytom v Shenzene.

Je to priemyselná časť Číny, kde sa nachádzajú známe výrobné podniky. Sídli tu najväčšia továreň na svete firmy Foxconn, videli sme Coolpad, ale cieľom našej cesty je Huawei.

HuaweiTesty-12

Hlavná budova spoločnosti Huawei

Centrála Huawei je asi 40 minút od centra Shenzenu po diaľnici. V Shenzene je všetko nové, toto mesto má len pár rokov. Cesty sú v perfektnom stave, žiadna zima tu nehrozí. V dobe nášho pobytu sa teplota pohybovala okolo 20 st. C a počas roka príliš pod hodnotu 10 st C neklesá. Cesty sú tak ako nové, číňania dnes majú autá namiesto bicyklov a preto dopravná zápcha je tradičná súčasť dňa.

HuaweiTesty

Toto je pre čínsku spoločnosť dôležité – mimopracovné stretnutia a pravidlené vyhodnotenie zamestnanca mesiaca

Huawei má za Shenzenom postavené vlastné mesto. To obsahuje centrálu firmy, niekoľko vývojových budov, ubytovňu, centrálnu prijímaciu budovu, ale videli sme aj nemocnicu, obchody a autoservisy. V hlavnej budove sa nachádza aj plaváreň a wellness.

HuaweiTesty-3

Yang Zhirong, Prezident Huawei, Mobile Broadband and Home Device Product Line

V centrále Huawei sme absolvovali prednášku a diskusiu s prezidentom Huawei, Mobile Broadband and Home Device Product Line, pánom Yangom Zhirongom. Bolo to o tom, že Huawei je v súčasnosti tretí najväčší výrobca smartfónov za Samsungom a Apple.

HuaweiTesty-5

Pracovník vývojového tímu pre tablety práve vysvetľuje, že kvalitný zvuk je základ predajného úspechu tohto typu produktu

Firma investuje obrovské prostriedky do vlastného vývoja a dizajnu. Pre Huawei sú stále dôležité tablety, ktoré považuje za multimediálny nástroj. Nevyhnutnosťou je vynikajúci zvuk a displej.

HuaweiTesty-4

Aktuálna pozornosť sa v tabletoch venuje modelu Huawei MediaPad M2 8.0

Za najúspešnejší telefón sa aktuálne považuje model P8, ktorý výborne fotí a práve nočné fotografie zaujali v Číne pozornosť. Honor je v Číne skôr označenie modelovej rady telefónov Huawei a tak sa aj komunikuje. Na tento úspech budú nadväzovať aj ďalšie modely od firmy Huawei.

HuaweiTesty-6

Najviac pozornosti však pútali hodinky Huawei Watch. Sú ručne skladané, vyzerajú ako šperk a to že sú hrubšie, zákazníkom nevadí.

HuaweiTesty-8

Výborná je hlavne možnosť vybrať si z veľkého počtu variant tohto produkt, lebo hodinky nie sú typické elektronické zariadenie ale skôr šperk a vizitka ich nositeľa. Tak sa aj s hodinkami na prezentácii zaobchádzalo.

HuaweiTesty-7

Práve preto nájdete v ponuke niekoľko remienkov, existuje aj zlaté vyhotovenie hodiniek a remienky je možné používateľsky vymeniť. Na Slovensku sa pritom bude štandardne predávať verzia s koženým náramkom. Podľa našich skúseností lepšie vyzerá klasická hladká verzia ako zlatá s vrúbkovanou lunetou. HuaweiTesty-11

Ako sme si vyskúšali, nasadenie remienka je o niečo komplikovanejšie, ale je to len otázka času a dobrých očí.

Videli sme aj lacnejšie inteligentné hodinky Huawei Band, ktoré stále ukazujú čas a merajú dôležité parametre životného štýlu. Ich cena je okolo 99 Eur.

HuaweiTesty-9

Po prezentácii sme mali možnosť položiť prezidentovi Huawei pre tieto zariadenia niekoľko otázok. Ako nám vysvetlil, bežne nosí dva inteligentné náramky a využíva vlastnosti inteligentných hodín ale aj náramku. Cena HuaweiWatch je podľa neho postavená správne, odpovedá náročnej výrobe, ktorá je nevyhnutná na luxusný vzhľad. Celosvetový objem trhu pre nositeľné zariadenia je údajen 50 miliónov kusov a Huawei má v pláne obsadiť „zaujímavý podiel na koláči“.

HuaweiTesty-10

V ďalšej časti sme boli v testovacom laboratóriu pre architektúru mobilných sietí. Videli sme to, ako je možné zaťažiť napr. BTS stanice a čo všetko prežijú. Ide napr. o to, aby tieto stanice dokázali pracovať pri teplote -50 st C, ale aj + 60 st C.

HuaweiTesty-16

Rovnako sa testujú na odolnosť voči monzúnovým dažďom, zemetraseniu a elektrostatickému výboju. V špeciálnom laboratóriu sa testuje, ako je to s vyžarovacím výkonom týchto komponentov.

HuaweiTesty-14

Pracovníci, ktorí tu pracujú sú vybavení najmodernejšou technikou a prechádzajú školeniami. Páčilo sa nám aj testovanie na pády z výšky alebo silné vibrácie pri preprave.

HuaweiTesty-15

Tým ďalší deň v Shenzene pre nás oficiálne skončil a nasledovala gala večera. Ani to nebolo bez zaujímavosti, k hlavnému chodu patril krab. Je to zaujímavé jedlo, keďže na to potrebujete veľa nástrojov a pritom mäsa je z toto zvieraťa máličko.

HuaweiTesty-17

Najedli sme sa ale dobre, v Čine síce jete rôzne veci, ale vyzerá to na celkom zdravú stravu.

HuaweiTesty-18

V ďalšej časti nášho seriálu pôjdeme do výrobného podniku pre Huawei P8, navštívime šéfa dizajnu a pozrieme sa aj do typickej čínskej dediny. Naše pokračovanie očakávajte už zajtra na stránkach touchIT.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.