Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Od Andalúzie až po polárny kruh: Prístup k jednej z najväčších nabíjacích sietí v Európe
  • Všetko na jednom mieste: viac ako 150 000 nabíjacích staníc v jednej aplikácii
  • Nabíjacia sieť neustále rastie: 200 000 nabíjacích staníc do konca roku 2020
  • Polohové služby ponúkajú viac než len nabíjanie

Bezstarostné nabíjanie. Tieto dve slová opisujú to, po čom túžia vodiči elektromobilov. Chcete rýchlo nájsť voľnú nabíjaciu stanicu, prihlásiť sa bez nutnosti zadávať meno a heslo, rovnako jednoducho za nabíjanie zaplatiť a čakanie zmysluplne využiť? Určite áno.

Realita je ale iná: vodiči elektromobilov majú v inteligentných telefónoch v priemere až šesť aplikácií pre nabíjanie a používajú až päť nabíjacích kariet. Okrem toho sa ceny v nabíjacích staniciach niekedy veľmi odlišujú a používatelia sú stresovaní nezrozumiteľnými tarifami elektriny pre elektromobily a rôznymi spôsobmi platby. Bosch si stanovil za cieľ tento chaos pri nabíjaní ukončiť. Spoločnosť vyvíja nabíjacie služby, ktoré vodičom teraz umožňujú prístup k jednej z najväčších nabíjacích sietí v Európe. Pomocou smartphonu nájdete viac ako 150 000 nabíjacích bodov v 16 európskych krajinách. Prihlásenie, nabíjanie a platenie na nabíjacích staniciach zvládnete za pomoci pár kliknutí – transparentnosť nákladov je samozrejmosťou.

V rámci našich nabíjacích služieb vyvíjame univerzálnu vstupenku do jednej z najväčších sietí nabíjacích staníc v Európe. Zásadne tak zjednodušujeme elektrickú mobilitu v každodennom živote,“ hovorí Elmar Pritsch, predseda predstavenstva divízie Connected Mobility Solutions spoločnosti Robert Bosch GmbH. Bosch ponúka svoje riešenia pre nabíjanie koncovým zákazníkom aj spoločnostiam. S novými polohovými službami je proces nabíjania aj personalizovaným zážitkom.

Aplikácie na vyhľadávanie nabíjacích staníc

Hustá sieť nabíjacích staníc je kľúčovým predpokladom pre to, aby si ľudia zadovážili elektromobil. Energetické združenie BDEW malo v marci 2020 v Nemecku už 27 730 verejných a čiastočne verejných nabíjacích staníc. Nabíjacie karty takmer 200 poskytovateľov elektrickej energie a prevádzkovateľov nabíjacích staníc však často fungujú len na vybraných miestach. K tomu sa pridáva chaos ohľadom podmienok použitia, typov konektorov a nabíjacieho výkonu. Celoeurópska sieť nabíjacích staníc spoločnosti Bosch v súčasnej dobe zahrnuje viac ako 150 000 nabíjacích miest, ku ktorým majú vodiči prístup prostredníctvom centrálnej platformy aplikácie. Spoločnosť uzatvára zmluvy s prevádzkovateľmi a poskytuje technické pripojenie nabíjacích staníc, napríklad prostredníctvom roamingu. V Nemecku je už pripojených viac ako 27 500 nabíjacích miest. Pre vodičov elektromobilov to znamená, že s inteligentnou aplikáciou Bosch „Charge My EV“ alebo partnerskými poskytovateľmi, ako je „Clever Laden“, kedykoľvek nájdete voľné nabíjacie stanice – či už v bezprostrednom okolí alebo na cestách. Nabíjacia sieť Bosch tiež neustále rastie: do konca roku 2020 by malo byť v celej Európe integrovaných približne 200 000 nabíjacích staníc.

Menej starostí počas nabíjania

Iba v Nemecku bolo v máji 288 taríf pre elektromobily. Výber pre motoristov končí často v tarifnej džungli – najmä preto, že časť poskytovateľov v súčasnej dobe prechádza z paušálnych sadzieb na vyúčtovanie podľa kilowatthodín. Bosch zbavuje používateľov zložitého hľadania a jasne uvádza, aké účtovanie nákladov pre jednotlivé nabíjacie stanice a aké podmienky použitia platia. V budúcnosti už pri vyúčtovaní na vodičov nebudú čakať žiadne nepríjemné prekvapenia. Spoločnosť chce tiež ukončiť manipuláciu s viacerými nabíjacími kartami. Napokon, takmer každý druhý vodič elektromobilu (45 percent) používa na registráciu na nabíjacích staniciach dve až štyri rôzne karty; 15 percent má dokonca aspoň päť kariet. Aby bolo možné využívať nabíjacie služby od spoločnosti Bosch stačí jednorazová registrácia prostredníctvom aplikácie smartphonu. To konečne umožní spontánne nabíjanie bez predchádzajúcej komplexnej registrácie na doposiaľ nepoužitej nabíjacej stanici. „Nabíjanie musí byť jednoduché a bezproblémové pre každého. Inteligentné nabíjacie služby od spoločnosti Bosch sú dôležitým kľúčom pre prijatie elektromobility širokou verejnosťou,“ hovorí Pritsch. Riešenie spoločnosti Bosch tiež zjednodušuje platby: Používatelia zaplatia uloženou kreditnou kartou a prostredníctvom aplikácie získajú každý mesiac prehľad o svojich nákladoch za nabíjanie.

Od nabíjania k zážitku

„V budúcnosti bude nabíjanie viac než iba doplnením elektriny. Kľúčom k tomu je nový spôsob personalizácie celého procesu nabíjania,“ hovorí Pritsch. Spoločnosť Convenience Charging vyvíja sieťové navigačné a nabíjacie riešenie, v ktorom informačný a elektrický pohon úzko spolupracujú. To umožní výrobcom automobilov a poskytovateľom elektrických flotíl získať konkurenčnú výhodu tým, že z nevyhnutného obťažujúceho nabíjania sa vytvorí nový používateľský zážitok. Vďaka Convenience Charging vodiči elektromobilov vždy vedia, ako ďaleko môžu so svojím aktuálnym stavom nabitia batérie dôjsť a kde môžu svoje vozidlo nabiť. Ak je avizovaná nabíjacia stanica na plánovanej trase obsadená, zastávka na nabíjanie sa automaticky prepočíta a navigácia sa odpovedajúcim spôsobom upraví. Odporúčanie trasy a nabíjacej stanice sú tiež prispôsobené individuálnym preferenciám vodičov. Môžete napríklad určiť, či má byť nabíjanie veľmi rýchlo alebo lacno. Je možné tiež zadať požiadavku na nabíjacie stanice pri reštauráciách alebo s bezplatnou Wi-Fi. Pomocou Convenience Charging bude v budúcnosti tiež možné lepšie využívať čakanie pri nabíjaní, pretože vodiči si budú môcť napríklad nechať doručiť nákupy priamo na nabíjaciu stanicu alebo uplatniť kupóny a zľavové poukážky v blízkych reštauráciách alebo nákupných centrách. A to najlepšie nakoniec: Riešenie pre navigácie a nabíjanie sa vďaka procesom strojového učenia neustále zlepšujú. Odporúčanie a jednotlivé služby sa s každým procesom nabíjania spresňujú a nabíjanie už tak nie je iba povinnosťou.

Jednoduché nabíjanie – aj pre flotily a spoločnosti

Riešenia spoločnosti Bosch pre nabíjanie elektromobilov sú často základom vyhľadávačov nabíjacích staníc výrobcov automobilov, prevádzkovateľov flotíl a poskytovateľov služieb mobility. Tie integrujú pomocou white label riešení nabíjaciu sieť do svojich vlastných aplikácií alebo priamo do informačných systémov vozidiel. To umožňuje pridať napríklad aj dobíjaciu stanicu spoločnosti vo vlastných priestoroch, kde môžu svoje vozidlá nabíjať zamestnanci alebo zákazníci. Bosch pritom preberá prepojenie nabíjacích miest, správu partnerov, účtovanie procesov nabíjania a poskytuje nevyhnutnú IT infraštruktúru.

Značky: