Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jeseň na univerzite je opäť dôkazom, že záujem o vedu stúpa. Obľúbená súťaž robotike pod názvom RoboRAVE Slovensko v treťom ročníku ohúrila doposiaľ najvyšším počtom účastníkov – súťažilo 28 tímov z celého Slovenska, čo je dvojnásobný počet oproti minulému roku. Konala sa v dňoch 19. a 20. októbra 2017 tradične na Žilinskej univerzite v Žiline spolu s krajským kolom 20.ročníka Festivalu vedy a techniky AMAVET.

Postupujúci z krajského kola AVAMET

„Žilinská univerzita si uvedomuje potrebu popularizácie vedy a techniky medzi mladými ľuďmi a preto podporujeme iniciatívy v tomto smere. Víťazom blahoželáme a tešíme sa na výsledky zo zahraničia. Veríme, že po úspechoch a po skončení strednej školy ostatnú študovať na Slovensku, na kvalitných univerzitách.“ , zhodnotil doc. Ing. Jozef Ristvej, PhD., prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline.

Počas súťaže

Súťaž autonómnych robotov pod názvom RoboRAVE Slovensko bola v tomto roku zrealizovaná nielen vďaka výbornej tímovej spolupráci AMAVET klubu 549 z Martina, Informačného centra mladých, n.o. z Martina a Žilinskej univerzity v Žiline, ale aj vďaka finančnej podpore MATADOR Group.

Hlavnou myšlienkou oboch súťaží je podporovať rozvoj vzdelávania a záujem o vedu a techniku a tak pomáhať rozvoju vedomostnej spoločnosti. V tomto roku 28 tímov z celého Slovenska vo veku od 8 do 20 rokov zabojovalo v troch kategóriách: súboj rytierov, doprava loptičiek (má dve podkategórie, určené zvlášť pre žiakov základných a stredných škôl) a hasenie ohňa (čo je najzložitejšia kategória,v ktorej úlohou autonómneho robota je na súťažnej dráhe samostatne nájsť a zhasnúť 4 horiace sviečky).

1. miesto na súťaži autonómnych robotov RoboRAVE Slovensko 2017 v kategórii FIRE FIGHTING – Hasenie ohňa získal tím FBRD (Fire Breathing Rubber Duckies) z Gymnázia VPT v Martine a tak získal aj nomináciu na RoboRAVE International, ktoré bude v tomto školskom roku v máji 2018 organizované v meste Albuquerque, v štáte Nové Mexiko v USA. Tam sa stretne približne 1 800 nadšencov robotiky z celého sveta.

Postupujúci vítazi

V piatok popri finálových súťažiach najlepších robotických tímov prebiehalo aj krajské kolo Festivalu vedy a techniky AMAVET pre Žilinský kraj, v ktorej vedátori prezentovali svoju bádateľskú činnosť pomocou panelovej (posterovej) prezentácie. Odborná komisia zložená z vedcov a vysokoškolských pedagógov vybrala 10 najlepších projektov, ktoré postúpili na jubilejný 20. ročník celoslovenského finále Festivalu vedy a techniky AMAVET, ktorý sa uskutoční od 9. do 11. novembra 2017 v Bratislave v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku.