Prednedávnom som bol na študentskom divadelnom predstavení hry Karel Čapek: R. U. R. V ich spracovaní túto hru skutočne odporúčam. Celkovo mi otvorila oči a začal som sa viac zamýšľať nad tým, ako ďaleko na tú dobu už  Karel Čapek so svojím myslením bol.

Človek stvorí robota, aby neskôr robot viedol revolúciu proti ľudstvu. Odhadnúť správnu hranicu, čo ešte roboti a umelá inteligencia budú môcť robiť a čo už bude za čiarou je nateraz nepodstatné, no prídu aj časy, keď sa budú podobné otázky riešiť legislatívne.

Veď robotizácia už vo veľkom prebieha všade okolo nás, či už na úrovni algoritmov a počítačových programov, alebo vo fabrikách na výrobu áut, potravín, riadením autonómnych áut, tlačením domov 3D tlačiarňou.

Nahradia nás roboti? Znie to ako hamletovská otázka byť či nebyť? Je však mimoriadne aktuálna. Pracovníci za výrobnými linkami už o tom vedia svoje. Na jednu výrobnú linku v mnohých závodoch stačí jeden človek, ktorý iba dáva pokyn, čo majú roboty vykonávať.

Neohrozenými sa zatiaľ javia všetky v súčasnosti málo vyhľadávané pracovné odbory, ako murár, tesár, inštalatér či stolár. Skúsili ste sa takého murára opýtať, kedy by mohol prísť urobiť ku vám „fušku?“ Ak budete mať šťastie, povie vám, že možno o pár mesiacov. Zatiaľ sa ich pozícia na pracovnom trhu zdá byť neotrasiteľná. Manuálne pracovať chce čoraz menej ľudí, atraktivita týchto školských odborov prudko klesá, murárov je čoraz menej, šikovných murárov ešte menej, a preto je ich čas vzácny aj patrične drahý.

Čo ak ľudstvo vyrobí humanoida, ktorý bude vedieť skutočne napríklad aj murovať alebo ako stolár, vyrábať nábytok na mieru? Otázka vlastne ani nie je „čo ak?“ ale skôr „kedy?“ Jasné, môžeme sa potom ďalej baviť, aká by bola ich výrobná cena, prevádzkové náklady a podobne. To je však na dlhú debatu.

Mám sci-fi veľmi rád a ulietavam si na týchto predstavách, ale teším sa, že mnohé z týchto vecí ma už nezastihnú, aj keď je jasné, že sa blížia.

Zdroj titulnej fotografie: ESET

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.