Nové vydanie Opery pod číslovkou 41 by malo znamenať okrem iného zrýchlené načítanie programu.

Nová Opera zrýchľuje svoj štart najmä pri niekoľkých desiatkach kariet pozostalých z minulej relácie. Zlepšenie času by malo byť až o 86%. No toto je možno taký netypický príklad. Viac častejší je ten, kedy otvárate podstatne menej záložiek z minulej relácie. Tam Opera hovorí o 50%-tnom zrýchlení. To je dobrá správa, nakoľko Opera ako šetrný prehliadač trpel práve pomalším štartom.

Ten napríklad oproti Chromu predstavoval rozdiel do dvoch sekúnd na stredne silných počítačoch, no bolo to poznať. Ak ste však Operu nepotrebovali často otvárať a zatvárať, získali ste menej náročný prehliadač na systémové zdroje. A že je napríklad Chrome skutočným žrútom, sa môžete presvedčiť na niekoľkých kartách s videom. Na mobilných CPU Intel Core m začalo po čase mierne trhať aj prezeranie HBO GO.

opera41-768x576_nowat

Zlepšenie rýchlosti a celkovej plynulosti prehliadača je umožnené zapnutím voľby na hardvérové dekódovanie videa. Na silných počítačoch veľké rozdiely asi neuvidíte, no bežné kancelárske stroje zaznamenajú úľavu v nárokoch na HW.

Medzi novinky, patrí aj zlepšená detekcia RSS zdroja, nové kanály sa dajú pridať jednoduchšie a to práve bez toho, aby ste poznali ich adresu.

Zdroj: BetaNews

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.