V utorok sme odpovedali cez Facebookový profil spoločnosti Samsung Slovensko na vaše otázky ohľadne nového telefónu Samsung Galaxy Note 7. Otázok bolo veľké množstvo, niektoré sa opakovali a ukázalo sa, že tento telefón sa bude tešiť veľkému záujmu.

Z tejto diskusie sme vybrali najčastejšie otázky a sústredili sme ich na jedno miesto. Pripomeňme, že telefón Samsung Galaxy Note 7 testujeme v plnej prevádzke od pondelka obeda, pričom ho používame ako hlavný telefón na bežnú prácu. Naše skúsenosti vychádzajú z tohto testovania a tiež z prezentácie, ktorá sa uskutočnila v New Yorku.

Noite7Predstavenie-2

1. Najviac ste sa zaujímali o funkcie dotykového pera. Na čo je to pero dobré? Aké funkcie má dotykové pero?

Dotykové pero je umiestnené vo vnútri Note 7 a keď je to potrebné, rýchlo ho vytiahnete. Hneď po jeho vytiahnutí sa objaví ponuka funkcií pera. Medzi nimi sú nasledovné funkcie: Vytvoriť poznámku, Inteligentný výber (napr. odstránenie pozadia), Písanie na obrazovku, Preklad a je tu aj možnosť pridať ďalšie funkcie (sú na stiahnutie). Výborná je funkcia písania dotykovým perom na vypnutom displeji – vtedy píšete poznámku na čiernu plochu bielym atramentom a je to najrýchlejšia cesta, ako si niečo podstatné zapamätať. Pero je teraz viac citlivejšie na silu dotyku – máte celkom pocit, že píšete bežným perom (ak to ešte robíte 🙂). Dotykové pero celkovo spája digitálny a analógový svet.

2. Ako je to s odolnosťou voči vode? 

Telefón aj dotykové pero odolajú prachu i vode. Stupeň krytia je IP68, telefón tak môžete ponoriť do vody aj na dlhší čas. Musí to byť čistá voda, napr. pre morskú vodu takáto ochrana neplatí. Pritom všetky porty sú otvorené – teda prepojovací port ako aj port na slúchadlá a netreba ich nijako zatvárať. Zaujímavá otázka bola, či treba nejako vysušiť priestor pre pero pred tým, ako ho vložíte do vnútra. Špeciálne sme to vyskúšali a netreba. Voda môže aj vytekať z otvoru pri vkladaní pera, nič sa mu nestane. Ešte zaujímavejšia otázka bola, či sme skúšali písať dotykovým perom na displej pod vodou. Predtým sme to síce neskúšali, ale teraz áno a ide to. Asi je dosť ťažko predstaviť si situáciu, kedy potrebujete písať pod vodou poznámku na displeji, ale ak to naozaj potrebujete, dá sa to.

Noite7Predstavenie-14

3. Na ktorej farebnej variante je najmenej vidno otlačky prstov a nečistoty? Je dostatočne odolná povrchová úprava kovových rámčekov, najmä čiernej varianty?

No, dali sme si na stôl všetky tri farebné varianty a telefón Galaxy S7 edge a urobili pokusy. Na naše prekvapenie odtlačky prsta naozaj vidno menej na Galaxy Note 7 ako na telefónoch Galaxy S7. Presnejšie povedané, takmer vôbec ich nevidno, aj keď sme sa snažili poriadne ich „pocapkať„. Pri sledovaní všetkých troch farebných variantov je naše zistenie nasledujúce: najmenej je vidno odtlačky prstov a nečistoty na modrej verzii, potom na čiernej a nakoniec relatívne najviac na striebornej verzii. Ale keď k tomuto testu pridáme ešte Galaxy S7 edge, tak na tomto telefóne je vidno odtlačky viac ako na Note 7.

Odolnosť kovových rámčekov. Samsung použil na rámčeky špeciálnu technológiu, ktorú sa nazýva Alumium 7000. Ide o vylepšenie odolnosti kovových rámčekov voči poškriabaniu. Note 7 má túto technológiu ako prvý. Podľa údajov výrobcu je odolnosť kovu niekoľko násobne vyššia. Zatiaľ nám Note 7 na zem nespadol, takže reálne skúsenosti nemáme. Ale keď sa tak stane, dáme vám vedieť.

4. Ako je na tom Gorilla Glass 5, pretože kúpiť ochranné sklo na zahnutý displej je dosť problém.

Áno, je to pravda, kúpiť dobré tvrdené sklo na zakrivený displej je celkom problém. Gorilla Glass 5 však poskytuje vyššiu ochranu poškodenia skla nad displejom. Na prezentácii v New Yorku bolo možné vidieť ako displej odoláva oceľovej guľôčke, ktorá dopadala na displej. Stále je to však sklo, ktoré nárazu istej sily jednoducho povolí. Asi to poznáte – displej priťahuje kamienky na chodníku, keď padá na zem a proti tomu bude aj Gorilla Glass 5 bezmocná. Viac o Gorilla Glass 5 si prečítajte v našom staršom článku.

Noite7Predstavenie-11

5. Mám Galaxy s6 edge Plus. Má význam výmena za Note 7, pokiaľ nebudem využívať S pen?

Takýchto otázok bolo veľa s tým, že sa rovnakú otázku pýtali majitelia S5, S5 mini, ale aj S7 a S7 edge. Tu je naša odpoveď: Note 7 prináša viacero výhod, aj keď nikdy nevytiahnete dotykové pero (to by však bola večná škoda). Je tu 64 GB pamäťového priestoru, ďalej odolnosť voči vode a prachu s krytím IP68. Telefón má revolučný snímač očnej dúhovky, podporu pamäťovej karty s 256 GB, displej s podporou HDR videa, herný zážitok s Vulkan API, USB-C rozhranie a pod. Zaujímavou funkciou je aj zabepečený priečinok, kam si môžete ukladať svoje tajné fotky či dokumenty. Dostať sa sem bude znamenať opätovné zadanie PINu, odtlačku prsta alebo rozpoznanie očnej dúhovky. Je to jednoducho generačne iný telefón, v súčasnosti technologicky asi najlepší.

6. Oplatí sa kúpa tohto telefónu, ak vlastním Galaxy Note 4?

Ak máte Note (4), tak pravdepodobne viete na čo je pero a ako pomôže pri písaní poznámok. Note 7 je technologicky veľká zmena voči Note 4 (Note 5 v Európe nebol oficiálne v predaji), je to generačná zmena. Pero je citlivejšie na dotyk, pribudli užitočné funkcie, ako je napr. preklad textu z naskenovaného obrázku s využitím Google Translator. Pribudla odolnosť voči vode, hybridný slot na SIM a microSD kartu, lepšia správa Wi-Fi (sám nájde tú najlepšiu), je tu 64 GB pamäti, displej s podporou HDR (prvýkrát na svete) alebo automatické vypínanie nepoužívaných aplikácií. Rozhranie nad operačným systémom (Android 6.0.1) bolo zjednodušené, nie je tu žiadny balast aplikácií, ktoré asi nepotrebujete. K tomu sexi funkcia odblokovania telefónu s využitím rozpoznania očnej dúhovky, čo sa dá využiť aj na prihlasovanie sa k webovým stránkam.

7. Ako je to s výdržou batérie alebo skôr, ako často treba nabíjať tohto „krásavca„? Ako dlho trvá nabíjanie? 

Telefón máme na testy pomerne krátko, tak nasledujúce tvrdenie treba brať s rezervou. Vyzerá to na 1,5 dňovú výdrž pri plnom (ale prázdninovom) novinárskom nasadení. Je jasné, že časom výdrž poklesne, ale ani pri tejto prevádzke skoro na maximum to nebude menej ako 24 hodín. Nabíjanie: pri bezdrôtovom nabíjaní je doba nabíjania s rýchlonabíjačkou okolo 140 minút. V prípade rýchleho káblového nabíjania (rýchlo nabíjačka je súčasťou dodávky) je doba nabíjania 95 minút. Rýchlonabíjanie je výhodné v tom, že už 10 minút nabíjania vám umožní plnohodnotnú prevádzku telefónu tak na 2 hodiny.

8. Ako je to s dualSIM verziami Note 7 a ako je to s pamäťovou kapacitou?

DualSIM verzia Note 7 existuje, ale na Slovensku nebude v predaji. Pri tejto verzii by ste prišli o možnosť použitia pamäťovej microSD karty. Pamäťová verzia bude jediná – 64 GB. Pamäťová kapacita microSD karty je max. 256 GB. Celkovo je teda priestor pre fotografie a videá 256 + 64 GB. Nestačí? Potom asi nakrúcate celovečerné filmy a bude lepšie si kúpiť skutočnú kameru 🙂 Farebné verzie budú tri – čierna, modrá a strieborná.

Noite7Predstavenie-3

9. Má Note 7 infraport a FM rádio?

Nie, Note 7 nemá ani infraport ani FM rádio vo výbave. Predpokladá sa, že používateľ, ktorý si kúpi takéto zariadenie, je už technologicky inde. Namiesto infraportu používa na ovládanie televízora špeciálnu aplikáciu Smart View 2.0. Tá umožní nielen ovládanie (Samsung) televízora, ale aj prenos fotiek a videa na displej televízora. Tiež existuje možnosť nastavenia televízora cez telefón. Rovnako namiesto analógového rádia sa predpokladá počúvanie rozhlasového vysielania cez internet.

10. Kde a za koľko kúpim Galaxy Note 7? 

Oficiálna predajná cena je 849 Eur bez rozdielu farebnej verzie. Aktuálne sú spustené predobjednávky v dobrých internetových i kamenných elektro predajniach a tiež u slovenských operátorov. K predobjednávke sú okuliare pre virtuálnu realitu ako darček. Sú to okuliare nového typu s portom USB-C.

Dobre vám radíme – ak naozaj chcete Note 7 aj s darčekom, urobte predobjednávku teraz. Podľa počtu otázok vo Facebookovej poradni očakávame, že o tento telefón bude veľký záujem. Akciová ponuka pritom platí do 30.8. alebo do vypredania zásob. Práve to vypredanie zásob bude asi limitujúcim faktorom.

Noite7Predstavenie-6

Prečítajte si aj:

Testujeme Samsung Galaxy Note 7 – prvé skúsenosti a prechod zo staršieho telefónu

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.