Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Špičkové európske futbalové kluby zvyšujú prevádzkové výnosy rozširovaním svojich obchodných aktivít.

Podľa štúdie KPMG The European Champions Report 2019 svoje  príjmy z komerčných aktivít navýšil za minulú sezónu najviac Bayern Mníchov –  o 316 miliónov eur. Celkovo najcennejší tím má aktuálne FC Manchester City – hodnota jeho hráčov dosahuje takmer 1,2 miliardy eur. Najdrahším jednotlivcom je Neymar s trhovou hodnotou 229 miliónov eur.

Futbaloví hráči predstavujú pre ich kluby hlavné aktívum. Celkovo najhodnotnejší tím má podľa výpočtov KPMG FC Manchester City (1,182 miliardy eur). Jednotkou medzi najcennejšími hráčmi je Neymar,  nasledujú Kylian Mbappé (trhová hodnota 215 miliónov eur) a Lionel Messi (203 miliónov eur).

Zo zistení štúdie The European Champions Report 2019 tiež vyplynulo, že šesť z ôsmich futbalových šampiónov v európskych prominentných ligách zaznamenalo v minulej sezóne zvýšené prevádzkové výnosy. Výnimkami boli FC Juventus Turín a PSV Eindhoven. Najvyšší medziročný nárast výnosov zaznamenal Galatasaray Istanbul (+ 19 %). Dôvodom bol najmä nový, lepší kontrakt na domáce televízne vysielanie a vyššia výkonnosť, čo sa prejavilo zdvojnásobením návštevnosti zápasov a 63 %-ným nárastom výnosov v hracie dni.

Najlepšie futbalové kluby v dnešnej dobe smerujú k modelu spoločností zo zábavného priemyslu. Futbalové organizácie sa transformujú na skutočné globálne značky, ktoré sú schopné prilákať divákov z celého sveta,“ konštatuje Andrea Sartori, globálny šéf KPMG pre sektor športu.

Päť klubov z ôsmich dosiahlo v sezóne 2017/18 zisk po zdanení. V strate sa ocitli iba Galatasaray Istanbul, FC Juventus Turín a FC Porto.

Ďalším trendom medzi top klubmi je zvyšovanie nákladov. Väčšina skúmaných tímov zaznamenala nárast personálnych nákladov, čo patrí medzi ich hlavné výdavky. Historický prestup brazílskeho útočníka Neymara z FC Barcelona do Paríž Saint-Germain (PSG) za 222 miliónov eur vyvolal následný „domino efekt“. Barcelona totiž ako náhradu získala Dembéléa a Coutinha. FC Barcelona napriek rekordnému predaju zaznamenala navýšenie personálnych nákladov vo výške 562 miliónov eur, čo predstavuje najvyšší medziročný nárast (+ 42%) medzi skúmanými klubmi. PSG aj vďaka rekordnému nákupu narástli náklady o 332 miliónov eur, čo znamená medziročný nárast o 20 %.

O štúdii

Report The European Champions Report 2019 posudzuje a porovnáva niektoré z najdôležitejších ukazovateľov výkonnosti aktuálnych majstrov najsilnejších európskych líg v sezóne 2017/18 – FC Barcelona, FC Bayern Mníchov, FC Porto, Galatasaray Istanbul, FC Juventus Turín, FC Manchester City, FC Paríž Saint-Germain a PSV Eindhoven.

Značky: