Dalo by sa povedať, že 5G tu máme v plnom prúde. Aké teda existujú 5G telefóny v tejto cenovej hranici?

Kým ešte pred rokom, dvomi určite, sme sa usmievali pri pohľade na 5G telefón, teraz už je to niečo, čo mnohí z vás vyžadujú. V prípade roamingových 5G partnerov nie je situácia tak výrazná, počítajte skôr s tým, že budete v 4G sieti. Na domácej scéne je situácia iná a operátori budujú svoje siete rýchlejšie, než by sme predpokladali.

5G áno či nie?

V segmente prémiových smartfónov toto nie je otázka. 5G tu dostanete, či sa vám to páči alebo nie. Je to dané typom procesora. Je ale jasné, že túto konektivitu v najdrahších telefónoch jednoducho chcete.

Výrobcovia sa v minulosti do cenovej hladiny 300 eur veľmi nehrnuli. Za posledný rok sa situácia zlepšila príchodom lacnejších čipov s touto podporou a tak sú mnohé varianty vybavené 5G modemom. Ide napríklad o procesory MediaTek Dimensity 700 (v smartfóne Samsung Galaxy A22) a vyššie alebo Qualcomm Snapdragon 480 5G. Tieto spomenuté sú určené pre lacnejšie zariadenia, takú slabšiu strednú triedu. Obľúbeným procesorom výrobcov je Snapdragon 780G 5G vhodný pre silnú strednú triedu.

Kto chce ušetriť, má možnosť kúpiť smartfón bez podpory 5G. Ešte stále je to dobrá cesta. Ani v roku 2022 nie je nevyhnutné mať 5G čip. Ide totiž o praktickú stránku veci. Z nášho používania 5G telefón nastavených na uprednostňovanie tejto siete sa nedá povedať, že by sme vždy ťažili z najnovšieho spojenia.

Tip na čítanie: TÉMA: Strach z mobilných 5G sietí a realita

Bežne sa totiž stalo, že 5G signál bol slabý a mal „jednu paličku“. Takéto pripojenie síce z princípu štandardu prináša isté výhody, možno v latencii, no to vám vo výsledku nepomôže. Pri potrebe sťahovania väčšieho množstva dát a zachovania stability určite nie.

Vtedy je lepšie sa pripojiť na 4G. Ak máte vo svojom okolí takúto lokalitu, kedy 5G nemá silný signál, je lepšie používať 4G pripojenie. Situácia sa bude postupne zlepšovať, toto je len ukážka toho, že nie vždy je najvyšší štandard mobilných sietí to najlepšie, čo môžete mať.

Výber do 250 eur a ešte nižšie

Vivo Y52 5G – 200 eur

Veľká čínska značka sa pomaly dostáva do povedomia aj na Slovensku. Výborné technické parametre za super cenu. Jedinou nevýhodou tu budú 4 GB RAM, čo inak nie je len pri tomto smartfóne. 5000 mAh batéria a 18 W nabíjanie zaraďujeme medzi pomalšie nabíjania, no dajú sa akceptovať. Rovnako aj tu je audio konektor.

Za príplatok 19 eur máte 8 GB RAM a namiesto 48 dostanete 64 Mpx fotoaparát v modeli s názvom Vivo Y72 5G.

Použitý procesor: MediaTek Dimensity 700 5G

Motorola Moto G51 5G – 209 eur

moto g51Zdroj: Motorola

Hlavná výhoda je 120 Hz displej, naopak, hlavná nevýhoda je 10 W nabíjanie 5000 mAh batérie. Inak smartfón, ktorý má všetko podstatné, čo je typickým znakom série moto G. Teda nechýba ani audio konektor. Kto má rád čistý Android, toto odporúčame. Telefón má slabší procesor, avšak na čistom Androide bude postačovať.

Použitý procesor: Qualcomm Snapdragon 480 5G

Samsung Galaxy M23 5G – 249 eur

Séria M mala mať kedysi za cieľ priniesť vyššiu kapacitu batérie. To v prípade smartfónov od Samsungu môže byť pravda. V porovnaní s inými modelmi však 5000 mAh batéria predstavuje štandardnú kapacitu. Komu ale záleží na batérii a dobrej cene, M23jka môže byť dobrá voľba. „Rýchle nabíjanie“ v podaní Samsungu, čiže 25 W.

Použitý procesor: Qualcomm Snapdragon 750 5G

Realme 8 5G – 189 eur

realme 8 5G

Starší model, no odmenou pre vás bude 128 GB úložisko. Vhodný pre každého, kto chce 5000 mAh batériu a vynikajúcu cenu a nepotrebuje úplnú novinku na trhu. Takou asi najväčšou nevýhodou je 18 W nabíjanie veľkej batérie. Výhodou môže byť napríklad audio konektor.

Použitý procesor: MediaTek Dimensity 700 5G

Xiaomi Redmi Note 10 5G – 169 eur

Minuloročný telefón, stále dobrá voľba pre každého s cieľom mať 5G telefón a výrazne ušetriť. Batéria je 5000 mAh a nabíjanie iba s 18 W. V tejto cenovej hladine to bude pre mnohých akceptovateľné. 128 GB verzia je o 30 eur drahšia.

Použitý procesor: MediaTek Dimensity 700 5G

Samsung Galaxy A22 5G – 189 eur

Samsung Galaxy A22 5G

Jeden zo základných smartfónov tohto výrobcu. Má dokonca 90 Hz displej, čo určite pomôže na plynulejšie zobrazenie obsahu. Dobre, ani jeden smartfón v tejto kategórii nie je najrýchlejší, ale táto vlastnosť sa počíta. Menšou nevýhodou je podpora 15 W nabíjania 5000 mAh batérie. Výhodou naopak bude audio konektor.

Použitý procesor: MediaTek Dimensity 700 5G

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.