Znova je tu tá časť roka pred vianočnými sviatkami, keď sa na nás začína valiť záplava reklám, pripravujeme sa na cesty za nákupmi a všade sa na nás budú tlačiť davy ľudí. Podobne ako i v minulých rokoch, budeme hľadať to najnovšie a najlepšie medzi hračkami a technologickými zariadeniami pre ľudí, ktorých chceme obdarovať. Mnoho zo zariadení bude možné pripojiť na internet alebo k inými zariadeniam, čím sa okamžite vystavia bezpečnostnému riziku. Tie najľahšie hacknuteľné darčeky budú práve tie z najobľúbenejších vianočných darčekov, to však len v prípade, že nebudú dôkladne zabezpečené.

Väčšina tohtoročných technologických produktov, počnúc fitness náramkami, inteligentnými hodinkami až po akčné kamery a drony, bude veľkým lákadlom nielen pre bežných ľudí, ale i pre kybernetických zločincov. Našťastie, tieto obľúbené darčeky je možné zabezpečiť niekoľkými jednoduchými krokmi, pričom začať môžete uvedomením si rizika a premyslením si spôsobu ako zabezpečiť svoje nové „hračky”.

Pozrime sa teraz na tohtoročné najľahšie hacknuteľné darčeky a to, ako ich jednoducho zabezpečiť.

Inteligentné hodinky a (fitness) náramky

tag_final_hodinky_1Rok 2015 je rokom nositeľnej elektroniky. Inteligentné hodinky a fitness náramky sú jedinečnou novou oblasťou pre spotrebiteľský internet vecí a je vysoko pravdepodobné, že sa umiestnia vysoko na väčšine zoznamov s vianočnými želaniami. Keďže väčšina dnešnej nositeľnej elektroniky nie je vybavená zabudovaným bezpečnostným systémom, môže sa stať lákavým cieľom kybernetických zločincov.

V súčasnosti ešte väčšina nositeľných elektronických zariadení neposkytuje toľko použiteľných dát pre kyberkriminálnikov, to, čo však poskytuje je pripojenie k inteligentným telefónom a počítačom. Cez toto pripojenie dokážu kybernetickí zločinci získať kontaktné informácie a v niektorých prípadoch nainštalovať škodlivý softvér (malvér). Veľa spotrebiteľov podceňuje množstvo dát, ktoré nositeľné elektronické zariadenia zbierajú a preto je dôležité porozmýšľať, koľko osobných informácií poskytnete aplikáciám spojených s nositeľnou elektronikou, v prípade, že zariadenie alebo účet už boli narušené.

Kyberkriminálnici dokážu využiť slabé stránky technológie Bluetooth za účelom zmocnenia sa dát. Navyše, niektoré zariadenia používajú prednastavené párovacie heslá pre Bluetooth, ako 0000 alebo 1234, čím umožňujú kyberkriminálnikom spárovať zariadenie so svojím a získať tak prístup k cudziemu zariadeniu. Pri väčšine spomenutých inteligentných hodiniek a fitness náramkov dokážu kyberkriminálnici využiť pripojenie na získanie dát a šírenie malvéru.

Drony a zariadenia využívajúce kamerové systémy

drone-840x559_nowatPodľa očakávaní sa diaľkovo ovládané kvadrikoptéry a kamerové systémy ukazujú byť obľúbeným darčekom aj tento rok. Podľa Consumer Electronics Association, by sa výnosy z predaja drónov na americkom trhu mali priblížiť hranici 105 miliónov dolárov len za rok 2015. Vzdialené kamery a drony sa tiež však môžu stať cieľom pre dnešných hakerov. Bez dôkladného zabezpečenia môžu takéto typy zariadení poskytnúť nesprávnym ľuďom prístup k osobným dátam, o ktoré by ste nechceli prísť.

Používaním prednastavených hesiel môžete dať kyberkriminálnikom prístup k vášmu zariadeniu. Mnoho používateľov jednoducho zabúda, alebo nevie ako, meniť heslá po prvom prihlásení sa do svojich zariadení. Vždy si preto preštudujte príbalové informácie k zariadeniam alebo vyhľadajte online príručky, ktoré vás usmernia pri zmene továrensky nastavených hesiel.

Technologické hračky pre deti

autonomne_google_titulka_nowatA nakoniec sú tu hračky pre deti, medzi ktorými bude veľa tých s možnosťou pripojenia na internet. Znamená to, že rodičia si budú musieť nájsť čas, aby porozumeli tomu, ako sa hračka, či už to bude autíčko na diaľkové ovládanie alebo bábika, pripája a interaguje s online svetom. Ak je hračka vybavená pripojiteľnosťou na internet, zistite, ako je možné zmeniť prednastavené heslá alebo ako možno nastavovať to, čo sa dostane na internet.

Čo môžete urobiť, aby ste lepšie ochránili svoje nové darčeky? Ponúkame tu niekoľko jednoduchých krokov:

LastPassLogo
Meňte prednastavené heslá.
Toto je azda jeden z najlepších spôsobov ako lepšie zabezpečiť svoje zariadenia počas tejto vianočnej sezóny. Zmenou pôvodného hesla zariadenia na zložitejšie, obsahujúce najmenej osem znakov s číslicami, symbolmi, malým či veľkým písmom, výrazne zlepšíte svoju východiskovú bezpečnostnú pozíciu.

Aktualizujte softvér. Inteligentné zariadenia takmer vždy vyžadujú pravidelné aktualizovanie softvéru. Často krát obsahujú tieto aktualizácie bezpečnostné prvky určené na ochranu pred kyberkriminálnikmi. Vždy ak je to možné preto aktualizujte svoje zariadenia.

Mcafee_nowatChráňte svoje hlavné zariadenia. Ak sa hacker zmocní vášho drona alebo fitness náramku, určite nebude chcieť, aby sa dostal aj k dátam vo vašom smartfóne, tablete alebo laptope. Bezpečnostné riešenia ako McAfee LiveSafe vám môžu pomôcť ochrániť váš digitálny život pred škodlivým softvérom a aktivitami.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.