Inteligentné hodinky s operačným systémom Android Wear sa v posledných mesiacoch dočkali viacerých zmien, vďaka ktorým je používateľský zážitok o poznanie lepší. Okrem toho, že môžu neustále ukazovať čas, majú aj čoraz bohatšiu databázu kompatibilných aplikácií. Vybrali sme tie najužitočnejšie.

Počas posledných týždňov sme testovali viaceré hodinky so systémom od Googlu. Mohli sme tak v praxi vyskúšať nové funkcie a vylepšenia tohto hodinkového operačného systému. Treba uznať, že sa vyvíja správnym smerom. Inteligentné hodinky stále nepovažujeme za niečo, čo nevyhnutne potrebujete k životu, avšak ich používanie je pohodlnejšie a svojím spôsobom prínosnejšie. V prvom rade už dokážu fungovať ako klasické hodinky a čas si pozriete aj bez toho, aby ste museli neprirodzene mykať rukou. V druhom rade, hoci ide stále iba o diaľkový ovládač k telefónu, resp. druhú obrazovku, niektoré aplikácie sú pomerne užitočné.

Systémové aplikácie

Android Wear ponúka viacero predinštalovaných funkcií. Pravdepodobne ste už o nich počuli. Aplikácia Google Fit sleduje vašu aktivitu, počíta kroky a ak máte v hodinkách senzor tepu, sníma aj túto aktivitu. Takisto je možné sledovať spánok. Nástroj Find my phone aktivuje zvukový signál na vašom telefóne, a to aj v prípade, že máte nastavený tichý režim.

Na malom displeji si pozriete Mapy Google alebo si v prípade potreby necháte zobraziť iba navigačnú šípku. Samozrejmosťou je prepojenie s aplikáciou Počasie a asistentom Google Now. Karty tejto služby si môžete prezerať na hodinkách, pričom my sme ich využívali najmä na kontrolu počasia a športových výsledkov. Služba zobrazuje už aj výsledky našej futbalovej ligy. Ocenili sme aj Agendu, ktorá nás upozorní na program počas daného dňa.

Karty Google Now si pomocou hodiniek kontrolujeme často

Karty Google Now si pomocou hodiniek kontrolujeme často

Z predinštalovaných aplikácií a funkcií chválime možnosť odpovedať hlasovými príkazmi na prichádzajúce SMS správy a komunikačné aplikácie tretích strán. Spočiatku je to čudný pocit, hovoriť do hodiniek, avšak prepis hovoreného slova do textovej formy je celkom presný. A to aj v hlasitejšom prostredí. Je fajn, že Android Wear rozumie aj po slovensky, takže je táto funkcia použiteľná aj pre našincov. Prípadne môžete odpovedať smajlíkom alebo vopred pripravenou replikou. Pomocou hodiniek však nemôžete telefonovať.

Takisto sme ocenili diaľkové ovládanie aplikácií na prehrávanie hudby. Na displeji hodiniek sa zobrazí aktuálna pesnička. Môžete medzi nimi preskakovať a regulovať hlasitosť. Služba Hudba Google ponúka pokročilejšiu integráciu, avšak ak používate napr. Deezer, poteší vás aspoň základná podpora vo forme ovládania.

Novinkou je funkcia Together. Tá umožňuje prepojiť dve rôzne hodinky so systémom Android Wear. Používatelia si následne môžu posielať nálepky, fotografie alebo kresby, ktoré sa objavia priamo na ciferníku spárovaných hodiniek. Funguje to aj na diaľku cez internet, takže nemusíte byť v totožnej miestnosti. Funkciu sme najskôr považovali za zbytočnosť, ale musíme uznať, má svoje čaro.

Aplikácie tretích strán a ich inštalácia

Aplikácie pre Android Wear sa nainštalujú do hodiniek automaticky, počas inštalácie danej utility do vášho smartfónu. Odinštalovanie je takisto automatické, keď odstránite aplikáciu z telefónu, zmaže sa aj verzia pre hodinky. Špecifickým prípadom sú komunikačné služby ako WhatsApp alebo Messenger. Podporujú hodinky Android Wear, môžete pomocou nich odpovedať. Svoju plnohodnotnú aplikáciu pre Wear však nemajú.

 Na hodinkách oceňujeme možnosť odpovedať na správy pomocou diktovania. V slovenčine

Na hodinkách oceňujeme možnosť odpovedať na správy pomocou diktovania. V slovenčine

Android Wear
Táto aplikácia je iba vo vašom smartfóne a umožňuje komunikáciu medzi telefónom a hodinkami. Môžete si pomocou nej jednoducho meniť ciferníky, prípadne si skryť tie, ktoré nechcete. Aplikácia uľahčuje správu nastavení, kontrolu spotreby batérie, využitého úložiska atď. Aplikácie v hodinkách však pomocou nej neodinštalujete. Hoci je táto utilita nutnosťou, aby vám hodinky fungovali, je dobré vedieť o tom, že ponúka užitočné funkcie.

CG Transit
Pomocou aplikácie CG Transit si zistíte odchody MHD, autobusov a vlakov. Názov zastávky alebo mesta môžete vyhľadať ručne, prípadne nadiktovať hlasovým príkazom. Aplikácia funguje výborne, mali sme však problémy s vyhľadávaním odchodov na základe aktuálnej lokality.

IFTTT
Služba IFTTT po novom podporuje aj hodinky Android Wear. Vďaka tomu si môžete vytvoriť množstvo automatizovaných skriptov a nechať si posielať upozornenie do hodiniek, ak napríklad vybraná Facebook stránka uverejní nový príspevok alebo ak má počas dňa pršať.

OneNote
Nástroj na tvorbu poznámok je vo verzii pre inteligentné hodinky navrhnutý s cieľom uľahčiť rýchle poznámkovanie. Nemusíte vyťahovať telefón, využijete hodinky. Poznámky zaznamenáte hlasom alebo pomocou virtuálnej klávesnice. V oboch prípadoch sa predpokladá, že nebudete písať litánie, ale iba zopár slov, maximálne viet v prípade diktovania. Použitie virtuálnej klávesnice nie je príliš pohodlné, najmä kvôli malým klávesom.

Svoj bankový účet si skontrolujete aj pomocou hodiniek

Svoj bankový účet si skontrolujete aj pomocou hodiniek

Remote Camera
Pomocou inteligentných hodiniek môžete sledovať hľadáčik fotoaparátu vo vašom telefóne a na diaľku aktivovať spúšť. Takisto môžete prepínať medzi predným a zadným fotoaparátom a nahrávať video. V niektorých situáciách ide o šikovného pomocníka.

Shazam
Základná funkcia tejto služby spočíva v tom, že dokáže identifikovať práve prehrávanú pesničku. V prípade mobilnej aplikácie musíte vytiahnuť telefón z vrecka, nájsť aplikáciu, spustiť ju a prípadne aktivovať rozpoznanie pesničky. Shazam pre Android Wear začne automaticky identifikovať hudbu, stačí iba zapnúť aplikáciu. Prínos verzie pre hodinky spočíva v skrátení času.

Tatra banka
Prvá slovenská banková aplikácia, ktorá podporuje aj inteligentné hodinky. Tatra banka pre Android Wear ponúka základnú funkcionalitu. Pružnejšie si skontrolujete zostatok na účte a posledné operácie. Rovnako ako v prípade ostatných hodinkových aplikácií, výhodou je rýchlejšia dostupnosť informácií. Samozrejme, ak máte telefón v ruke takmer neustále, potom je prínos otázny. Avšak túto aplikáciu sme na hodinkách využívali aj my.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit