Výrobcovia fotoaparátov sa dnes sústreďujú na profesionálne prístroje. Detailne sme sa pozreli na najnovšie bezzrkadlovky od firmy Canon a Sony.

Čo je to profesionálny fotoaparát?

Je to odolný prístroj, ktorý si poradí s drsným prostredím, dokáže veľmi dobre fotiť aj v slabučkom svetle, výborne točí video. Dnes už musí mať automatické zaostrovanie na oko, v prípade videa je 4K nevyhnutné minimum. Pri fotení je veľmi rýchly a robí fotky ako keď sa strieľa z guľometu. Ako profesionál by to mal byť Full Frame, samozrejme s výmennými objektívmi.

Z hľadiska prepojenia je štandardom USB-C port a tiež 5 GHz Wi-Fi, prípadne napojenie na Ethernet cez adaptér. Z hľadiska vyhotovenia je tu dotykový displej, ktorý sa ideálne dá otočiť smerom dopredu, čo oceníte pri natáčaní vlogu.

Canon EOS R5

EOS R5 zhotovuje statické snímky s rozlíšením 45 megapixelov, rýchlosťou až 20 sn./s a podporuje záznam videa v rozlíšení 8K RAW pri snímkovej frekvencii až 29,97 sn./s interne a 4K pri 120p. Snímač typu CMOS novej generácie v spojení s objektívmi radu RF umožňuje realizovať ostré detaily. Fotiť dokáže aj v tichosti a s použitím elektronickej uzávierky a s automatickou expozíciou (AE) a automatickým zaostrovaním (AF) so sledovaním objektu.

EOS R5 je vybavený päťosovou stabilizáciou obrazu priamo v tele prístroja (IBIS), bude fungovať pri rôznych typoch objektívov. IBIS spolupracuje so stabilizačným systémom objektívov RF tak, že objektív a snímač spoločne vyrovnávajú vybočenie a stúpanie, korigujú horizontálny a vertikálny posun a klopenie.

Veľký priemer bajonetu RF zabezpečuje, že svetlo dopadá na celú plochu snímača vrátane rohov, a to aj pri jeho pohybe vplyvom internej stabilizácie obrazu. Aj používatelia objektívov EF zaznamenajú zvýšenie výkonu stabilizácie, pretože stabilizačný systém v tele spolupracuje so stabilizovanými objektívmi EF.

Automatické kontinuálne ostrenie

Jadrom EOS R5 je obrazový procesor DIGIC X s podporou automatického ostrenia so zdvojenými bodmi Dual Pixel CMOS AF II. Dokáže zaostriť rýchlosťou 0,05 sekundy a to od – 6 EV. Ostrenie na tvár, resp. oči využíva umelú inteligenciu a hĺbkové učenie. Môžete sa pohybovať ľubovoľne po scéne, stále budete zaostrení. Aj keď sa fotografovaná osoba otočí, stále ostáva zaostrenie na hlavu. Zaostrenie funguje okrem ľudskej tváre a očí aj na mačacie, psie a vtáčie, a to v režime fotenia ako aj videa.

Pokrytie automatického ostrenia je 100 % plochy snímky s 5940 voliteľnými bodmi zaostrenia a rozsahom citlivosti ISO 100-51200.

Video je v internom rozlíšení 8K RAW s 12-bitovou farebnou hĺbkou s využitím plnej šírky snímača, teda bez orezu. EOS R5 tiež zaznamenáva 4K DCI (plný formát) a 4K UHD pri snímkovej frekvencii až 120P v kvalite 4 : 2 : 2 s 10-bitovou farebnou hĺbkou. Takto môžete nakrútiť aj plynulé spomalené zábery vo vysokom rozlíšení s plným výkonom automatického ostrenia.

Moderná konektivita

EOS R5 obsahuje USB-C port a pomocou neho sa fotoaparát dá aj nabíjať, a to aj pri jeho zapnutí a práci s ním. Je tu bezdrôtové pripojenie Bluetooth a 5 GHz Wi-Fi, dá sa ľahko pripojiť k smartfónu alebo Wi-Fi zariadeniu a prenášať fotografie vysokou rýchlosťou, následne zdieľať alebo ukladať cez FTP/FTPS. Rovnako tak môžete EOS R5 ovládať na diaľku prostredníctvom aplikácií Camera Connect a EOS Utility, a to po prepojení s PC alebo Mac cez Wi-Fi alebo USB-C. Fotky môžete taktiež automaticky prenášať do cloudovej platformy image.canon, do služby Fotky Google alebo Adobe Cloud.

Ovládanie ako si prajeme

V horčíkovom tele izolovanom proti vlhkosti a prachu sú umiestnené dva sloty na pamäťové karty (1× CFexpress a 1× SD UHS II). Opäť je k dispozícii multifunkčný ovládač a zároveň zostáva možnosť ostriť prostredníctvom výklopného dotykového displeja s uhlopriečkou 3,2 palca a rozlíšením 2,1 milióna bodov.

Displej sa vyklápa tak, že ho celý vidíte aj vtedy, keď robíte selfie fotky alebo video a nebráni pripojenému mikrofónu ani slúchadlám. Elektronický hľadáčik (EVF) s uhlopriečkou 0,5 palca má obnovovaciu frekvenciu 120 sn./s a rozlíšenie 5,76 milióna bodov. Poskytuje úplne realistický pohľad na svet porovnateľný s optickým hľadáčikom.

Príslušenstvo k EOS

K tomuto fotoaparátu sme mali aj batérie LP-E6NH s dlhšou výdržou. Má kapacitu vyššiu o 14 % (2130 mAh). Jej cena je 109 eur.

Batériový grip BG-R10 umožňuje dlhšiu prácu bez prerušenia, umožňuje napájať EOS R5 z dvoch batérií. Vyhotovený je tak, že ovládacími prvkami umožní jednoduchšie fotografovanie na výšku. Jeho cena je 399 eur.

Wi-Fi adaptér WFT-R10 v podobe batériového gripu s dvoma anténami 2×2 MIMO je určený na rýchly prenos dát s dlhším dosahom. Ponúka rozšírené sieťové funkcie vrátane SFTP cez Wi-Fi a obsahuje aj gigabitový ethernetový port. Stojí 1149 eur.

Vyhodnotenie

Celkovo ide o mimoriadne pokročilý fotoaparát. Ak ste mali predtým zrkadlovku Canon, budete tu ako doma. Ergonómia je výborná, príslušenstvo je bohaté.

Cena fotoaparátu: 4499 €

Sony α7S III

Sony α7S III je jedným z najočakávanejších fotoaparátov, hoci nepodporuje 8K videá. Za jeho úspechom a momentálnym nedostatkom na trhu je kombinácia technických parametrov, optiky a rozmerov. Keď sledujete, s čím robia videá známi youtuberi, je jasné, že Sony to s α7S III chytilo za správny koniec.

Technické parametre

Základom je 12,1 Mpx Full frame snímač so zadným osvetlením typu Exmor R. Údaje z neho vyhodnocuje výkonný obrazový procesor BIONZ XR. Je veľmi rýchly, pri sériovom snímaní dosiahnete rýchlosť 10 snímok za sekundu so sledovaním AF/AE a môžete používať mechanickú alebo elektronickú uzávierku. Takto naberiete až 1000 fotografií v nekomprimovanom RAW formáte.

V hornej časti fotoaparátu je aktívna pätica Multi Interface Shoe, do ktorej môžete umiestniť Sony mikrofón, a tak digitálne zaznamenávať zvuk – až 24-bitový vstup s doplnkovým adaptérom XLR-K3M.

Nové formy spracovania

Sony α7S III nahráva do rozlíšenia 4K 120p (pre NTSC, 100p pre PAL) v 10-bit 4 : 2 : 2. Špičkovú kvalitu obrazu sme dosiahli aj pri slabom osvetlení, ISO je v rozsahu 80 ÷ 409 600 s tým, že úroveň šumu bola nízka vo väčšine situácií. Pri vysokých hodnotách citlivosti dokáže zachytiť použiteľné snímky aj v takmer úplnej tme. To, kde však Sony prekonáva svoju konkurenciu, je až 15-krokový dynamický rozsah.

Súčasťou samotného fotoaparátu je aj jednotka stabilizácie obrazu a gyroskopický senzor, ktoré sa starajú o optickú stabilizáciu obrazu v 5 osiach. Aktívny režim sa stará o vyššiu stabilitu pri snímaní videí. Procesor meria chvenie fotoaparátu a opticky ho kompenzuje. Vďaka tomu je video stabilné aj pri snímaní z ruky, tiež pri kráčaní, a to aj v rozlíšení 4K.

Do jednotky stabilizácie obrazu je vstavaný grafitový pasívny chladič, prehriatie fotoaparátu pri našich testoch nenastalo. α7S III zavádza aj nový formát HEIF, ktorý v porovnaní s JPEG prináša vyššiu kvalitu obrazu, účinnejšiu kompresiu a 10-bitové farby.

Rýchle a spoľahlivé automatické zaostrenie

Systém hybridného autofocusu (AF) v sebe spája rýchlosť a presnosť. Sony α7S III dokáže vďaka 759 snímačom s detekciou fázového rozdielu v ohniskovej rovine a 425 bodom s detekciou kontrastu rozptýleným po väčšine plochy nájsť objekt, zaostriť naň a sledovať ho aj pri rýchlych pohyboch. AF na ľudské alebo zvieracie oči v reálnom čase využíva aj umelú inteligenciu. Úspešne sme vyskúšali automaticky zaostrovať aj v slabých svetelných podmienkach na úrovni – 6 EV.

Videá sme nahrávali s 10-bitovou hĺbkou a vzorkovaním farieb 4 : 2 : 2, čo sme neskôr využili pri strihu videa na gradáciu obrazu. Nájdete tu aj S-Log3 a S-Gamut3.Cine ako v profi kamkordéroch. Rovnako je tu aj podpora pre HLG (Hybrid Log Gamma).

Šachty na pamäťové karty

Výstup obrazu cez plnohodnotné HDMI je v 16-bitovom formáte RAW a môžete takto pripojiť externý rekordér. Pritom priamo vo fotoaparáte sa ukladá obraz vo formáte XAVC HS 4K, XAVC S 4K či XAVC S-I 4K vo formáte H.265 a súbory proxy (v 8- alebo 10-bitovej hĺbke).

Priamo vo fotoaparáte sú dve šachty na médiá podporujúce karty CFexpress Type A. Alternatívne môžete použiť aj dve karty SDXC UHS-II. Vybrať si pritom môžete buď paralelné alebo štafetové nahrávanie obrazu na dve karty.

Dizajn

Konečne je tu výklopný displej, prekážalo nám však umiestnenie portu na pripojenie slúchadiel. Ak tieto pripojíte, stratíte možnosť s displejom ľubovoľne otáčať. Našťastie sa to netýka portu na pripojenie mikrofónu. Telo fotoaparátu je odolné, z horčíkovej zliatiny. Fotoaparát odoláva prachu a vlhkosti. Výrobca vylepšil aj filter, ktorý ultrazvukovo odstraňuje prach z prednej časti snímača.

Tlačidlo na nahrávanie videa sa z pravej bočnej strany posunulo do hornej časti, aby sa jednoduchšie ovládalo z ľubovoľnej polohy pri snímaní. Kompenzácia expozície tu má samostatné koliesko s aretáciou natavenej polohy.

Elektronický hľadáčik ponúka výborné rozlíšenie, kontrast a farby, my sme častejšie používali dotykový displej. Ten umožňuje intuitívne ovládanie. Napr. pri prehrávaní využijete funkcie ako posúvanie prstom či ovládanie priblíženia potiahnutím dvoch prstov k sebe a od seba. Vylepšené sú aj dotykové funkcie pri snímaní, ale stále nemôžete dotykom nastaviť označený parameter.

Sony α7S III má zmenený systém menu, na ktorý si treba zvyknúť. 15 tlačidlám na fotoaparáte je možné nastaviť niektorú zo 137 funkcií.

Pripojenie na sieť

K dispozícii je 5 GHz Wi-Fi, rovnako ako 2,4 GHz. Takto je možné fotoaparát ovládať na diaľku, ale využijete aj bezdrôtové zobrazovanie obrazov a tiež rýchlejší a stabilnejší prenos fotografií. Ak chcete použiť väčšiu šírku pásma, môžete do portu USB Type C napojiť adaptér USB-Ethernet a takto získate káblové pripojenie 1000BASE-T.

Napájanie

Sony α7S III používa batérie radu Z (NP-FZ100), čo znamená dlhú výdrž: 510 fotografií alebo minimálne 80 minút videa. Výhodou je, že cez USB-C port môžete nabíjať batériu aj vtedy, keď fotoaparát práve používate. V teréne sa dá dobre využiť powerbanka na predĺženie práce pri dlhších videách.

Vyhodnotenie

Sony α7S III je vynikajúci fotoaparát zameraný predovšetkým na video. Na dizajne oceňujeme vyklápateľný displej, USB-C port ako aj nové ovládacie tlačidlá. Páči sa nám nízka hmotnosť fotoaparátu len 699 gramov. Samotné fotografie a hlavne videá sú plné farieb a so širokým dynamickým rozsahom.

Cena: 4199 €

Zapožičal: Sony

Verdikt

Tak ako sa rozhodnúť? Ak chcete fotoaparát na fotky aj video, bude to Canon EOS R5. Nesklame vás v žiadnej situácii a môžete si ho vybaviť podľa potrieb. Sony α7S III bude vašou voľbou, ak hľadáte zariadenie na točenie videí. Odmení sa vám videom so širokým dynamickým rozsahom a perfektným zaostrením na oko.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.