Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Víťazom súťaže Pilsner Urquell Master Bartender Slovensko 2022 sa stal Branislav Majzún z Plzeňskej Hodovne. Prestížneho súboja, ktorý dlhodobo podporuje rozvoj pivnej kultúry a zvyšuje kvalitu čapovaného piva, sa tento rok zúčastnilo viac ako 80 výčapníkov plzeňského ležiaka z celého Slovenska. Najlepší z nich získal odmenu vo výške 1842 EUR symbolizujúcu rok uvarenia prvej várky piva Pilsner Urquell.

Desať finalistov z celého Slovenska sa stretlo tento týždeň v súťaži o titul Pilsner Urquell Master Bartender Slovensko 2022 v priestoroch plzeňského pivovaru. Súťažiaci mali za úlohu nielen predviesť svoje majstrovstvo a dokonale načapovať zlatý ležiak, ale aj preukázať špičkové znalosti o pive, jeho výrobe a histórii a ukázať svoje komunikačné schopnosti, ktoré sú pre výčapníkov nevyhnutné. Prvenstvo získal Branislav Majzún z Plzeňskej Hodovne, ktorý sa okrem trofeje a špeciálnej koženej zástery Pilsner Urquell Master Bartender 2022 môže tešiť z finančnej odmeny vo výške 1842 EUR.

„Mám obrovskú radosť! Súťaže som sa zúčastnil už tretíkrát a to, že som tento rok titul Pilsner Urquell Master Bartender získal, pre mňa predstavuje aj akési potvrdenie, že svoju prácu robím dobre. Nie je to však len môj úspech, ale úspech celého kolektívu Plzeňskej Hodovne,“ povedal Branislav Majzún, víťaz titulu Pilsner Urquell Master Bartender.

V tomto roku sa o titul Pilsner Urquell Master Bartender Slovensko uchádzalo viac ako 80 výčapníkov. Prvé kolo súťaže v podobe on-line vedomostného testu prilákalo nové tváre – viac ako 90% prihlásených sa súboja zúčastnilo prvýkrát, novo sa zapojilo aj 75 % prevádzok. „Je vidieť, že aj na Slovensku pribúda pohostinstiev a reštaurácií, kde sa skvele starajú o pivo. A tie najlepšie potom vysielajú svojich zástupcov, aby zabojovali o titul Master Bartender,“ hovorí emeritný vrchný sládok Plzeňského Prazdroja a predseda odbornej poroty Václav Berka.

On-line testom, v ktorom bolo potrebné preukázať svoje znalosti z histórie pivovarníctva, výroby a starostlivosti o pivo, prešla približne tretina zo všetkých prihlásených. Tí potom boli v druhom kole hodnotení formou „mystery shoppingu“, teda tajnej návštevy priamo v podniku, kde pôsobia. Ich prácu, umenie načapovať skvelé pivo aj prístup k hosťom tak otestoval anonymný komisár.

Skutočný majster musí vedieť dokonale načapovať pivo, to je základ. To, čo odlišuje tých najlepších, je umenie vytvoriť z návštevy pohostinstva výnimočný zážitok, vďaka ktorému sa budú hostia radi vracať, “ vysvetľuje Václav Berka. 

Prestížna súťaž Pilsner Urquell Master Bartender je určená výčapníkom, barmankám a barmanom, ktorí zdieľajú spoločné nadšenie pre plzeňský ležiak a svoju prácu robia s radosťou a láskou k pivu aj ľuďom. Cieľom súťaže je nielen ocenenie výčapníkov a ich náročnej práce, ale aj vzdelávanie pivárskej verejnosti, zvyšovanie kvality čapovania piva i rozvoj pivnej komunity a kultúry.

Značky: