Po tom, ako sme mali na test úplne najväčšie z vozidiel Hyundai – SantaFe Smart, presadli sme pre zmenu do úplne najmenšieho. Tým je i10, ktorého začiatočná cena je atraktívnych 8 890 € s DPH. Čo vlastne ponúka? 

My sme mali najvybavenejšiu verziu, kde cena predstavuje 14 980 eur a užiť si v tomto prípade môžete silnú technologickú výbavu. Je tu napr. tempomat (neadaptívny), vedenie auta v jazdnom pruhu, automatická klimatizácia, cúvacia kamera s parkovacími senzormi a prepojeným farebným displejom. Ten slúži aj na multimediálnu zábavu a teraz umožňuje pri stojacom aute napr. prehrávať video z USB kľúča. V prípade, že sa s autom pohnete, stratí sa z displeja obraz, ale zostáva prehrávanie videa. Ocenili sme aj možnosť bezdrôtového nabíjania mobilného telefónu. Farebné vyhotovenie v tomto prípade Hyundai označuje ako Aqua Turquoise. Je to efektná modrá  farba s čiernou strechou a spätnými zrkadlami.

Hyujdai i10 je k dispozícii s dvoma motorizáciami – 1.0i s výkonom 49 kW (67 k) a 5-stupňovým manuálom a 1.2i s výkonom 62 kW (84 k) s 5-st. automatizovanou manuálnou prevodovkou. Sú tri stupne výbavy – Classic, Comfort a Style. Testovali sme výbavu s motorom 1,2i s 5-stupňovou manuálnou prevodkou vo verzii Style.

Už v základnej výbave je však systém autonómneho núdzového brzdenia FCA, systém varovania pred čelným nárazom FCW, systém na automatické udržanie vozidla v jazdnom pruhu LKA, systém sledovania únavy vodiča, automatické prepínanie diaľkových svetiel HBA, a tiež automatické tiesňové volanie E-call. To je z hľadiska bezpečnosti dôležité.

Výbava Style potom ponúka asistenta rozjazdu do kopca HAC, výškovo nastaviteľné sedadla vodiča, kožou potiahnutý veniec volantu a radiacej páky, diaľkové ovládanie centrálneho zamykania s alarmom a automatickú klimatizáciu. Využiť môžete Bluetooth a ovládanie audiosystému na volante, 15-palcové kolesá (16-palcové za príplatok), masku chladiča je v čiernej lesklej farbe, sú tu predné hmlovky, LED denné svetlá a predné projektorové svetlomety so statickým prisvecovaním zákrut. Navyše je tu ešte elektrické otváranie zadných okien, elektricky ovládané a vyhrievané vonkajšie spätné zrkadlá ako i zadné parkovacie senzory.

Využili sme aj služby Apple CarPlay/Android Auto a integrovanú navigáciu s 8-palcovým farebným LCD, navigačné služby TomTom Live a asistent sledovania dopravných značiek.

Android Auto na Hyundai i10

Android Auto na Hyundai i10

Pri našom teste sme pri bežnej premávke namerali priemernú spotrebu okolo 5,4 litra na 100 km, pri veľmi agresívnej jazde sa dostane k hodnote 5,8 až 6.0 litra/100 km. Celkovo je to auto vyslovene do mesta, pričom miesta vpredu je dostatok na pohodlné vozenie. S i10 sa veľmi pohodlne parkuje z dôvodu menších rozmerov. Menej miesta je na sedadlách vzadu a v batožinovom priestore (252 / 1 050 litrov).

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.