Tablet HP Spectre x2 považujeme za jeden z najlepších na trhu.

Jeho recenziu sme publikovali v magazíne TOUCHIT 03/2016. Zariadenie nie je dokonalé a aj Acer poukázal na niekoľko menších nedostatkov a dokázal ich vylepšiť (lepší procesor, pogumovaný stojan). Počas niekoľkotýždňového používania sme si však obľúbili jeho klávesnicu a touchpad, so zariadením sa nám pracuje výborne.

Spectre x2 spomíname kvôli tomu, že v tomto čísle testovaný HP Elite x2 1012 je takmer na nerozoznanie. Výrobca tento model prezentuje ako biznisový tablet, Spectre je určený pre bežných spotrebiteľov. Oba tablety majú rovnaký základ – hliníkovú konštrukciu, ktorú lemuje čierny rám okolo displeja a v zadnej hornej časti. Zariadenia sú si dizajnovo podobné, nájdete však niekoľko zmien. Či už ide o vyklápanie stojana alebo portovú výbavu. Pocitovo iná je aj klávesnica. Klávesy sú pogumované a touchpad je užší. V tomto smere nám o trochu viac vyhovuje Spectre x2, ale môže to byť dané zvykom. Klávesnica od HP je v porovnaní s ostatnými testovanými tabletmi subjektívne najlepšia.

Tablet pre biznis

Základom výbavy je 12-palcový displej s rozlíšením 1920 × 1280 a ochranným sklom Gorilla Glass 4. Pomer strán je 3:2. Maximálny jas si poradí s priamym denným svetlom, nedosahuje však také hodnoty ako model od Aceru. Počas testovania nám to nevadilo. Na druhej strane, pri práci vonku v parku sme boli so 100 % nastavením jasu na hrane. Keďže ide o biznis model, vo výbave nájdete aj snímač odtlačkov prstov. Ten je umiestnený na chrbte.

Výrobca v porovnaní s HP Spectre x2 zmenil spôsob vyklápania stojana. Je potrebné ho manuálne vyklopiť, vyklápacie tlačidlo v prípade tohto modelu nenájdete. Ide o kozmetickú zmenu. Samotný stojan sa však nezmenil, je z kovu a v niektorých prípadoch by sme ocenili jeho čiastočné pogumovanie, ako to spravil Acer. HP upravilo portovú výbavu – namiesto dvojice USB-C portov zvolilo kombináciu jedného USB 3.0 a jedného USB-C konektora. Toto rozhodnutie chválime, absencia USB 3.0 portu nás v prípade HP Spectre x2 trochu limituje. V balení nájdete USB-C redukcie, vďaka ktorým môžete tablet pripojiť k externému monitoru pomocou DisplayPortu alebo cez HDMI. Súčasťou balenia je aj stylus.

HP Elite x2 ponúka aj microSD a micro SIM sloty. Priamo v balení dostanete dátovú SIM kartu, ktorá vám po registrácii sprístupní 200 MB dátový balíček každý mesiac po dobu 3 rokov. Dáta fungujú aj v roamingu, avšak Slovensko v zozname krajín nefiguruje. U nás teda službu HP Mobile Connect nevyužijete, ale ak budete často cestovať po krajinách západnej Európy, je to užitočný benefit. Samozrejme môžete SIMku vymeniť za vašu vlastnú.

hp_3_web2016_8_nowat

S dokovacou stanicou

HP vo vybraných krajinách ponúka k tabletu dokovaciu stanicu zadarmo. Jej hodnota je 149 eur a ide o užitočné príslušenstvo. Dokovacia stanica obsahuje štvoricu USB 3.0 portov (3 vzadu a 1 vpredu) a USB-C konektor s technológiou Thunderbolt. Nechýba ethernet, HDMI a DisplayPort. Tablet pripojíte k doku cez samostatný USB-C kábel a práve vďaka Thunderboltu môžete posielať obraz na externú obrazovku vo vysokej kvalite. Pomocou dokovacej stanice sa zariadenie takisto nabíja. Príslušenstvo má pomerne kompaktné rozmery, viac vám budú zavadzať káble a napájací adaptér. Používanie tohto príslušenstva sme si obľúbili, tablet sme vďaka nemu pomerne rýchlo premenili na stolný pracovný počítač.

Zariadenie z hľadiska výkonu mierne zaostáva za dnešnými ultrabookmi, avšak testovaná konfigurácia Intel Core m7, 8 GB RAM a 256 GB úložisko (178 GB je použiteľného) patrí k tomu najlepšiemu na trhu s konvertibilnými Windows tabletmi. Lepšie sú iba výkonnejšie konfigurácie Microsoft Surface Pro 4 a Acer Switch Alpha 12 s Intel Core i3 / i5 / i7 procesormi. HP Elite x2 však v našich testoch zaostal za očakávaniami. Výsledky niektorých testov boli až o 30 % nižšie v porovnaní s HP Spectre x2 s rovnakou konfiguráciou. Slabšia je aj výdrž batérie, reálne ponúkne 6 hodín práce.

Výrobca do tabletu zabudoval viacero technológií, ktoré ocenia firemní používatelia a ich úlohou je zvýšiť zabezpečenie dát a samotného zariadenia. Súčasťou výbavy je aj nadštandardná zákaznícka starostlivosť. Aj to sú dôvody, prečo je HP Elite x2 v rovnakej konfigurácii drahší ako HP Spectre x2 a výrazne drahší v porovnaní s tabletom od Aceru. Základný používateľský zážitok je takmer identický, ale v prípade HP treba brať do úvahy aj túto pridanú hodnotu.

hp_2_web2016_8_nowat

Cena: od 1499 EUR / 2099 EUR testovaná konfigurácia
Zapožičal: HP

Plusy

+ Výborná klávesnica a touchpad
+ Užitočná dokovacia stanica
+ Konektivita
+ Bohatá výbava v základnom balení

Mínusy

  • Papierovo slabší výkon, ako sme očakávali
  • Vyššia cena
  • Na stojan si treba dať na šmykľavom povrchu pozor

Verdikt

HP Elite x2 je podnikovou verziou modelu Spectre x2, ktorý sme si v redakcii obľúbili. HP spravilo niekoľko zmien, tou najvýraznejšou je výmena jedného USB-C portu za USB 3.0. Pribudol slot na micro SIM kartu aj s predplatnými mesačnými dátami. Dôvodom pomerne vysokej ceny tohto modelu sú viaceré podnikové technológie a pridaná hodnota z hľadiska zákazníckej starostlivosti, či naozaj bohatá základná výbava.

Parametre testovaného tabletu:

ModelHP Elite x2 1012
Veľkosť a typ displeja12″, IPS
Rozlíšenie1920 × 1280
Operačný systémWindows 10 Pro
ProcesorIntel Core m7, až 3,10 GHz, dvojjadro
RAM8 GB
Interná pamäť256 GB / 178 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejNie / Nie / Áno
BluetoothÁno
PortyUSB-C / Thunderbolt, USB 3.0, microSD, micro SIM
Digitálna kameraPredná, 2MP, zadná, 5MP
Rozmery (v × š × h) [mm]300 × 213,5 × 8,05 / 13,45 (s klávesnicou)
Hmotnosť [kg]0,82 / 1,2 (s klávesnicou)

Tabuľka technických parametrov:

Model (OS Windows 10)HP Elite x2 1012
PCMark 8 – Home 3.0 score2 059
Work 2.0 score2 165
Creative 3.0 score2 333
3DMark – Ice Storm20 064
Cloud Gate3 689
Sky Diver2 524
PCMark 8 – Home battery test3:23
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Základná výbava/cena3/5
Dodatočná výbava a funkcie4/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Najnovšie konvertibilné Windows tablety: Acer Switch Alpha 12

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit