Je len o 50 metrov nižšia ako Eiffelova veža.

Prototyp najvýkonnejšej veternej turbíny na svete – Vestas V236-15,0 MW – vyrobil prvý elektrický prúd. Nainštalovaný je v skúšobnom stredisku Østerild v Dánsku, ktoré je špeciálne určené pre veľké veterné turbíny. Pred začatím typovej certifikácie a sériovej výroby prejde rozsiahlym testovacím a overovacím programom. Informuje o tom portál Electrek.com.

Model V236-15,0 MW bol predstavený vo februári 2021. Priemer jeho rotora je 236 metrov a tlačná plocha lopatiek meria 43 743 štvorcových metrov – teda najviac v odvetví veternej energie. S výškou 280 metrov je zároveň najvyššou veternou turbínou na svete. Pre porovnanie, Eiffelova veža meria 330 metrov.

Lopatky s dĺžkou 115,5 metra boli vyrobené v továrni na výrobu lopatiek spoločnosti Vestas v dánskom Nakskove a gondola v prístave Lindø v Odense. Jeden generátor Vestas V236-15,0 MW je schopný vyrobiť 80 gigawatthodín ročne.

Pre lepšiu ilustráciu, takéto množstvo stačí na napájanie približne 20 000 európskych domácností a prinesie úsporu viac ako 38 000 ton oxidu uhličitého. Zodpovedá to napríklad odstráneniu 25 000 osobných automobilov z ciest počas doby jedného roka.

Najvýkonnejšia veterná turbína na svete bude mať svoju oficiálnu premiéru budúci rok na dánskej veternej farme Frederikshavn. Neskôr by tieto turbíny mali byť inštalované aj v New Jersey či v New Yorku.

Zdroj: Electrek.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.