Zamietnutie znamená znovuoživenie megalomanského projektu, na ktorého konci bude stáť špičkové dátové centrum v hodnote prevyšujúcej 850 miliónov eur. 

Najvyšší írsky súd v Dubline dnes dospel k dôležitému rozhodnutiu. Zamietol odvolanie odporcov nového dátového centra v blízkosti mesta Athenry, ležiaceho 25 kilometrov na východ od Galway, čím dal celému projektu zelenú a potešil akcionárov aktuálne najhodnotnejšej firmy tejto planéty. Odvolanie podalo viacero lokálnych rezidentov s odôvodnením negatívneho dopadu dátového centra na okolité životné prostredie. Odporcovia kritizovali najmä enormne vysokú energetickú náročnosť dátového centra či negatívny vplyv na rozličné druhy chránených živočíchov obývajúcich neďaleký les. Sudca nakoniec rozhodol, že neexistujú relevantné dôvody na stopnutie výstavby.

Maketa nového dátového centra Apple na západe Írska

Apple oznámilo plán vybudovania dátového centra vo vidieckej oblasti na západe Írska už vo februári 2015, s úmyslom naplno využiť bohaté zdroje zelenej energie v Athenry. Samotná výstavba sa však oneskorila práve kvôli početným legislatívnym prekážkam. Zástancovia gigantického dátového centra argumentovali množstvom nových pracovných pozícií v regióne, ktoré so sebou prinesie už samotná výstavba. Od príchodu Apple do Írska začiatkom 80. rokov minulého storočia počet pracovných miest, ktoré firma vytvorila, stúpol zo 100 na viac ako 4 tisíc. Nové data centrum pomôže prevádzke služieb ako Apple Music, AppStore, iMessages či digitálnej asistentky Siri.

Zdroj: Reuters

 

Prečítajte si aj: 

Za polárnym kruhom má vyrásť najväčšie dátové centrum na svete