Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nákladovosť systému výberu mýta v krátkodobom horizonte výrazne klesne.

NDS realizuje všetky kroky k tomu, aby to dosiahla v blízkej dobe. Aktuálne NDS smeruje k finálnej dohode so spoločnosťou SkyToll o odkúpení kontrolného systému, tzv. enforcementu. To tvorí výraznú časť služieb, ktoré pre NDS terajší výberca mýta poskytuje.

Enormné prieťahy v tendri na nové mýto síce spôsobili, že na nový mýtny systém nabehneme napriek ambíciám neskôr, aktívne však NDS pracuje na tom, aby nákladovosť klesala. Uvedenými krokmi smeruje NDS k naplneniu záväzku vlády v programovom vyhlásení.

Po dohode o odkúpení kontrolného systému budú nasledovať tvrdé rokovania so spoločnosťou SkyToll o cene poskytovania zvyšných služieb v budúcom roku. Aj pri ostatných službách NDS očakáva, že dôjde k poklesu ich poskytovania, pretože čoskoro začne ostrá prevádzka prvých EETS poskytovateľov, ktorí prejdú testovaním a akreditujú sa. NDS predpokladá, že prvé faktúry od EETS poskytovateľov by mohli dopravcovia dostať na jeseň tohto roka. EETS poskytovatelia budú vyberať mýto pre štát za výrazne nižšiu províziu na úrovni 4,5 %.

O všetkých aktualitách budeme verejnosť aj dopravcov už čoskoro informovať.

Značky: