Spoločnosť Huawei počas odhalenia vlajkovej lode Mate 20 Pro predstavila aj niekoľko inovácií.

Jednou z nich je aj podpora pre tzv. NM karty. Ide o skratku pre Nano Memory, ktorá označuje pamäťovú kartu o veľkosti nano SIM karty. Tá bude dostupná vo veľkostiach 64, 128 a 256 GB a ponúkne prenosové rýchlosti až do 90 MB/s.

Pre čítanie NM karty v PC sa využíva špeciálny adaptér

Pamäťová karta dokáže aj napriek svojim malým rozmerom poskytovať rovnaké prenosové rýchlosti, ako je tomu aj v prípade klasickej MicroSD. Že je tomu naozaj tak, dokazujú aj porovnávacie testy z benchmarkového nástroja.

NM karty používajú protokol eMMC 4.5 s rýchlosťou UHS-I U3, čo by malo zaručovať prenosovú rýchlosť čítania až 90 MB/s a ​​rýchlosť zápisu do 30 MB/s. Na túto kartu je tak možné nahrávať aj 8K video so 120 fps.

Prenosové rýchlosti, podľa Hi-Tech:

Kopírovanie súboru s veľkosťou 6,7 GB trvalo 1 minútu a 33 sekúnd, čo je v prepočte 72 MB/s. Testovaná bola 128 GB NM (dostupných 123,73 GB). V súčasnej dobe je dostupná iba karta s kapacitou 128 GB. Neskôr by sa mali na trh dostať aj karty s kapacitou 256 GB a 64 GB. Všetky pamäťové verzie sú zatiaľ vyrábané spoločnosťou Toshiba.

Tento nový štandard podporujú zatiaľ iba tri telefóny od Huawei, konkrétne zástupcovia modelového radu Mate 20 (okrem modelu Lite). Je vysoko pravdepodobné, že na ceste sú aj ďalšie modely, ktoré budú vedieť pracovať s novým štandardom. Huawei takisto rokuje o implementovaní nového štandardu aj s ostatnými výrobcami smartfónov.

NM karta je v predaji aj na Slovensku. Alza ju predáva za 85,90 eur v 128 GB verzii. Adaptér, ktorý umožňuje čítanie a zápis na NM karty v počítači, stojí necelých 28 eur.

Zdroj: GSMArena, Hi-Tech

Prečítajte si aj:

Recenzia Huawei Mate 20 Pro: Je to najlepší smartfón za rok 2018?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.