Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Okuliare pre nevidiacich, fotovoltika či extrahovanie drahých kovov z použitých mobilných telefónov.

Študenti Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) riešili vo svojich záverečných prácach spoločensky prínosné témy a najlepší, ktorých projekty zaujali originalitou, spracovaním aj biznisovým potenciálom, zvíťazili v 4. ročníku súťaže TOP študentská práca.

Vyhlasovateľom súťaže je Univerzitný vedecký park Technicom a Innovlab Startup center Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Porota hodnotí vždy nielen praktický význam projektu, ale aj úroveň jeho spracovania, kreatívny prístup a biznisový potenciál, a to v troch kategóriách – Industry, Healthcare a Smart City.

„V spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia veríme v hodnotu zdravého ekosystému, ktorý v regióne východu tvoríme so vzdelávacími inštitúciami či samosprávou. Na mladých talentoch nám preto nesmierne záleží, pretože práve oni tvoria významnú zložku našich budúcich zamestnancov. Samotné inovácie sú pre nás taktiež nesmierne dôležité, pretože ako firma potrebujeme fungovať v zdravom konkurencie schopnom prostredí v rámci EÚ. S univerzitami máme obrovské množstvo funkčných projektov a korektné vzťahy, ktoré sa prirodzene prehlbujú do takýchto perspektívnych spoluprác, ako je aj súťaž TOP Študentská práca, a to, že je úspešná, potvrdzuje aj fakt, že ide v poradí už o 4. ročník a z roka na rok narastá aj počet úspešných aplikantov,“ povedal Andreas Truls, Managing Director Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Jeho doterajšiu angažovanosť v spolupráci ocenila aj Technická univerzita v Košiciach, striebornou medailou, ktorú si prevzal z rúk rektora TUKE Petra Mesároša.

Richard Král a Andreas TrulsZdroj: DT ITSO SK
Richard Král a Andreas Truls

Do aktuálneho ročníka sa prihlásili študenti s tromi desiatkami prác, a to nielen z Technickej univerzity v Košiciach, ale aj z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Rakúskej univerzity MCI | The Entrepreneurial School®. Celkový počet súťažiacich teda v porovnaní s minulým ročníkom opäť narástol a podľa Milana Vargu, manažéra Innovlabu, stúpla aj ich úroveň z pohľadu riešení a celkovej kvality. „Nesmierne nás teší aj zapojenie sa ďalších univerzít, aj zo zahraničia. Veľmi to pomáha súťaži získavať na popularite a obtiažnosti.“

Zdôraznil tiež, že celkové rozhodovanie a výber víťazov nebol vôbec jednoduchý, keďže bolo do súťaže prihlásené veľké množstvo veľmi kvalitných prác.

Milan Varga, manažér InnovLab startup centraZdroj: DT ITSO SK
Milan Varga, manažér InnovLab startup centra

Projekty s dopadom na priemysel a spoločnosť

„V dnešnej dobe je potreba inovatívnych riešení, ktoré sú aplikovateľné v praxi, dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Technológie napredujú nevídaným tempom a práve preto si na Technickej univerzite v Košiciach uvedomujeme dôležitosť podporovať mladé talenty, aby svoje poznatky a kreatívne myšlienky pretavili do konkrétnych technológií a projektov s reálnym dopadom na priemysel a spoločnosť. Súťaž Top študentská práca s komerčným potenciálom, ktorú Technická univerzita v Košiciach (TUKE) organizuje v spolupráci s DTITS Slovakia, predstavuje ideálnu platformu, kde sa tieto inovácie môžu prejaviť,“ naznačil Juraj Gazda, prorektor pre inovácie a transfer technológií TUKE.

„Ešte viac nás teší, že kvalita prác je mimoriadne vysoká, čo poukazuje na odborné a inovačné schopnosti našich študentov. Tieto projekty majú potenciál zmeniť spôsob, akým vnímame technologické výzvy a otvárajú nové možnosti pre budúci transfer technológií do praxe. Sme hrdí na to, že študenti našej univerzity prichádzajú s riešeniami, ktoré môžu byť základom pre budúce úspechy v podnikaní a priemysle,“ dodal J. Gazda.

Juraj Gazda, prorektor pre inovácie a transfer technológií TUKEZdroj: DT ITSO SK
Juraj Gazda, prorektor pre inovácie a transfer technológií TUKE

Víťazné práce aktuálneho ročníka súťaže TOP študentská práca

Kategória: Priemysel
Autorka víťaznej práce:
Kristína Talianová
Téma:
Získavanie kovov z akumulátorov vyradených smartfónov

Jedna z dvojice TOP prác v kategórii Priemysel sa venovala získavaniu nedostatkových surovín, ako sú lítium a kobalt, z aktívnej hmoty v akumulátoroch vyradených smartfónov a ich recyklácii. Z aktívnej hmoty sa jej lúhovaním akumulátorov v organických kyselinách podarilo získať a spracovať až 90 % lítia. Prácu realizovala v rámci projektu Next Gen Steel v spolupráci s U.S. Steel Košice.

„Lítium, kobalt a podobné kovy sú kritickými surovinami Európskej únie, čo znamená, že nedisponuje týmito surovinami a musí ich dovážať. Z toho dôvodu je teda výhodné recyklovať ich. V budúcnosti sa ďalej plánujem venovať recyklácii vyradených akumulátorov, v rámci svojej doktorandskej práce sa budem venovať aj recyklácii celých smartfónov,“ uviedla K. Talianová.

Kategória: Priemysel
Autor víťaznej práce:
Matúš Lapšanský
Téma: Návrh meracieho systému a metodiky pre vyhodnotenie starnutia fotovoltických panelov

TOP prácou v kategórii Priemysel bol aj projekt, ktorý sa venoval návrhu meracieho systému a metodiky pre vyhodnotenie starnutia fotovoltických panelov a ich účinnosti. Navrhnuté zariadenie meria veľké množstvo parametrov a zaťažovaciu charakteristiku panelov spolu s teplotou a intenzitou osvetlenia. Disponuje klávesnicou, LCD displejom aj možnosťou pripojiť čítačku čiarových kódov na identifikáciu panelov.

 Namerané dáta si môže používateľ na základe zvoleného filtra, ako je napríklad výrobca, rozsah teploty či intenzita osvetlenia, exportovať vo formáte CSV súboru do Excelu, kde môže jednoducho a prehľadne vyhodnocovať starnutie jednotlivých panelov. V komerčnej sfére bol takýto merací systém zatiaľ nedostupný,“ naznačil M. Lapšanský.

Kategória: Zdravotníctvo
autor víťaznej práce:
Richard Král
Téma: Multifunkčné asistenčné zariadenie pre ľudí so zrakovým hendikepom

V kategórii Zdravotníctvo zožala najväčší úspech práca venujúca sa návrhu inteligentných okuliarov pre nevidiacich, ktoré sú na rozdiel od súčasných pomôcok na trhu ľahké, nositeľné, funkčné a jednoduché na používanie.

„Nevidiaci má voľné ruky a pri sústredenom pohľade na objekt mu zariadenie detekuje prekážky, popisuje okolité prostredie, číta vybraný text, nahráva hlasové nahrávky či prehráva uložené audio súbory, hlasové nahrávky a audioknihy,“ objasnil R. Král. Kvalitu tejto asistenčnej pomôcky potvrdilo aj testovanie nevidiacimi v Levoči a porovnanie so zariadením Envision v Bezbariérovom centre Technickej univerzity v Košiciach.

Kategória: Smart City
Víťaz:
Bianka Šimková
Téma: Podpora udržateľnosti v móde prostredníctvom mobilnej aplikácie

V kategórii Smart City najviac zaujala práca, ktorá sa zaoberala návrhom a implementáciou mobilnej aplikácie na správu domáceho šatníka, ktorá by prispela k udržateľnosti. „Väčšina existujúcich aplikácií funguje na báze odporúčaní podobných odevov, čo prispieva k nakupovaniu nepotrebných kúskov. Moja aplikácia používateľa pri nákupe nových odevov usmerňuje pomocou funkcie odhadu, či sa mu odev do šatníka hodí, či už niečo podobné nevlastní a aká je frekvencia nosenia podobného odevu. Táto funkcionalita je zabezpečená natrénovaným klasifikačným modelom na cloude,“ vysvetlila B. Šimková. Jej aplikácia navyše umožňuje naplánovať si outfit na konkrétny deň, vytvoriť si databázu outfitov, ponúka detailné štatistiky nosenia odevov, správnej starostlivosti o odevy a míňania finančných priostriedkov na ne.

Značky: