Žijeme v uponáhľanej dobe, sme zasiahnutí dopadmi koronakrízy, mnohokrát zostávame zatvorení sami so svojimi myšlienkami a introvertujeme. Na sociálnych sieťach vidíme šťastné životy ostatných, čo nás môže uviesť do nepohody.

Necítiť sa dobre, byť smutný či robiť chyby je pritom jednou z podstát ľudskej existencie.

Nebyť v pohode, je normálne

V spoločnosti s nástupom sociálnych sietí nastal trend chváliť sa iba najlepšími výkonmi, najkrajšími fotkami a prezentovať dokonalý život. Porovnávanie sa, tlak spoločnosti a orientácia na výsledky potom vedú k úzkostiam a celkovému zhoršeniu nášho duševného zdravia.

Nesnažiť sa byť dokonalý je pritom ľudské. Priznať si, že robíme chyby nás učí byť tolerantnejšími. Je úplne prirodzené, že ľudský život je vyskladaný zo šťastných momentov a tiež momentov psychickej nepohody, preto sú ľudia ľuďmi a nie strojmi. 

Doba dátová a jej tenká hrana

Doba dátová nám prináša veľa pozitívnych vecí, ako je elektronizácia, vybavovanie bežnej agendy na diaľku, možnosť komunikovať s ľuďmi na opačnej strane zemegule, no je nevyhnutné si uvedomiť, že zároveň ide o virtuálny priestor, ktorý nemá žiadne pravidlá.

Najmä mladá generácia, ktorá vyrastá so sociálnymi sieťami, žije úplne odlišný život. Deti častokrát nevedia rozlišovať medzi skutočnosťou a virtuálnym svetom. Môžu skĺznuť ku tomu, že chcú byť vždy v centre diania niečoho veľkého, čo vidia na internete, chcú niekam patriť, nejako vyzerať, byť niečoho súčasťou.

Rodičia by preto mali učiť deti rozoznať fiktívny, vyumelkovaný život od toho skutočného a s deťmi komunikovať, aby predišli stavom úzkosti, menejcennosti či depresie.

Čo však robiť, keď majú problém dospelí? Nie je hanbou, vyhľadať terapeuta, alebo sa obrátiť aj na linku dôvery. Jednou z nich je napríklad anonymná linka dôvery Nezábudka, ktorú prevádzkuje Liga za duševné zdravie.

Sociálne siete prinášajú do života aj viac úzkosti a smútkuZdroj: 123rf.com
Sociálne siete prinášajú do života aj viac úzkosti a smútku

Šťastie máme vo vlastných rukách

Nevyhnutnosť starať sa o svoje duševné zdravie si uvedomuje čoraz viac zodpovedných spoločností. Hoci giganti ako Facebook, Google či Apple nasadzujú do svojich zariadení riešenia, ktoré majú pomáhať rozumne tráviť čas na internete, je to však iba minimum, ktoré môžu pre zlepšenie nášho bytia urobiť.

Oveľa dôležitejšie je dať ľuďom vedieť, že je normálne ak sa necítia dobre a že stále je tu niekto, kto im môže pomôcť prejsť si ťažkým obdobím, alebo ich nasmerovať k spracovaniu situácie. Mobilný operátor 4ka napríklad prináša v rámci Vianoc neštandardnú kampaň Robím chyby a je mi to 4, ktorou sa snaží poukázať na to, že robiť chyby je ľudské a posúvajú nás dopredu a naopak nezdravý je tlak vyvíjaný na umelú dokonalosť a bezchybnosť.

Naše šťastie a šťastie našich detí, máme v konečnom dôsledku vo vlastných rukách.

Seriál o duševnom zdraví

V redakcii pripravujeme seriál o dôležitosti duševného zdravia. Sledujte náš web a dočítate sa napríklad aj o tom, ako nám škodia sociálne siete a prinesieme tiež zaujímavé tipy, ako sa udržiavať v pohode a zvládať aj náročnejšie obdobia.

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.