Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Organizácia EIT Health hľadá riešenia v oblasti starostlivosti o oči a zrak a v oblasti tlmenia bolesti.

Tento rok spúšťa organizácia EIT Health program Wild Card už štvrtýkrát s cieľom nájsť spoločnosti pôsobiace v oblasti zdravotnej starostlivosti, ktoré sa snažia zmeniť súčasný stav v dvoch oblastiach zdravotnej starostlivosti, ktorými sú starostlivosť o oči a zrak a tlmenie bolesti. Na konci súťaže získajú dva tímy od tejto organizácie až 1,5 milióna eur a dva roky podpory. Prihlásiť sa môžu všetci, ktorí chcú priniesť zmenu a sú z Európy vrátane krajín EIT Health InnoStars (Maďarsko, Taliansko, Poľsko, Portugalsko), a tiež z regiónov EIT Health RIS, do 15. marca.

Iba v geografickej Európe sa odhaduje na viac ako 30 miliónov nevidiacich a slabozrakých ľudí. V priemere 1 z 30 Európanov pociťuje stratu zraku. Tento problém sa zhoršuje u starších občanov, kde čelí tomuto problému každý tretí človek nad 65 rokov.[1] Podľa štúdie 11 členských štátov Európskej Únie sa navyše priame náklady na očné choroby v Európe odhadujú na viac ako 18 miliárd eur ročne.[2] Spoločnosť EIT Health si pri hľadaní riešenia problémov s očami a zrakom vybrala starostlivosť o oči a zrak ako jednu zo svojich výziev v tohtoročnom programe EIT Health Wild Card. Organizácia EIT Health vyzýva talentovaných inovátorov z celej Európy, aby sa pokúsili nájsť riešenie, ako zmierňovať problémy s očami a poruchy zraku, ako im predchádzať a ako ich liečiť.

Druhou výzvou súťaže je manažment bolesti. V tomto prípade je potrebné odpovedať na otázku, ako zmierňovať stavy akútnej a chronickej bolesti. Keď pochopíme, ako a prečo vzniká bolesť pri rôznych stavoch, budú mať inovatívne riešenia zamerané na tlmenie bolesti skutočne zmysluplný vplyv na životy pacientov.

Cesta vybraných tímov sa začína „hackathonom“. Budú podrobení skúške vo všetkom – od vytvorenia tímu, kritického myslenia, osvedčenia obchodného modelu až po predstavenie nápadu. Nakoniec účastníci predstavia svoje riešenie skupine popredných odborníkov v danej oblasti, aby si zaistili miesto vo finále, kde budú súťažiť o to, aby im organizácia EIT Health poskytla investíciu, začlenila ich spoločnosť a priniesla ich riešenie na trh. Na základe procesu výberu získajú až dva tímy dva roky nepretržitej podpory od EIT Health Project Managers, vedúcich mentorov a koučov organizácií a prístup k sieti a partnerom EIT Health. Okrem toho každý tím získa finančnú podporu až 750 000 eur ročne.

Na základe konzultácií s odborníkmi sme vybrali starostlivosť o oči a zrak a tlmenie bolesti ako oblasti, ktoré potrebujú inovácie. Potenciál zlepšovať životy pacientov a občanov v celej Európe a za jej hranicami je v rukách talentovaných ľudí, ktorí by mohli formovať zdravotnú starostlivosť v týchto oblastiach. Tešíme sa, že spoznáme vynálezcov budúcnosti a podporíme ich v tom, aby priniesli nové riešenia, ktoré môžu zmeniť životy,“ povedal Jorge Juan Fernández García, riaditeľ pre inovácie organizácie EIT Health.

Dvoma výzvami minuloročnej Wild Card organizácie EIT Health bolo zdravie žien a digitálna liečba. Jeden z podporovaných tímov, španielsky MiMARK, sa zameriava na zlepšovanie presnosti a efektívnosti diagnostiky rakoviny endometria, zatiaľ čo druhý podporovaný tím, Orbit z Nemecka, vyvíja umelú inteligenciu, ktorá umožní účinnú personalizáciu liečby Parkinsonovej choroby.

Viac informácií o procese podávania žiadostí v programe Wild Card 2021 organizácie EIT Health nájdete na stránke wildcard.eithealth.eu, alebo sa môžete zúčastniť webinára Wild Card 16. februára 2021.

Značky: