Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do vozového parku Hasičského zboru v Berlíne pribudli štyri elektrické sedany poháňané vodíkom.  Bezemisné Toyoty Mirai budú slúžiť na riadenie zásahov a na podporu berlínskej hasičskej správy.

Nové vodíkové vozidlá majú nálepky s označením hasičskej stráže a na strechách umiestnené majáky.  Poháňajú ich elektromotory s výkonom 154 koní,  ktoré pracujú na princípe vodíkových článkov.  Motory spotrebujú priemerne 0,76 kg vodíka na 100 km, v meste 0,69 kg/100 km vodíka a produkujú iba vodu.  Dve vysokotlakové vodíkové nádrže zaručujú dojazd najmenej 500  km. Tankovanie vodíka trvá iba niekoľko minút, takže nové vozidlá hasičskej služby budú vždy pripravené na výjazd.

Toyoty Mirai slúžia aj v berlínskej polícií. Začiatkom tohto roka do jej flotily pribudli dve takéto vozidlá. Najväčšiu flotilu vodíkových áut  Toyota Mirai v Nemecku vlastní spoločnosť  CleverShuttle, ktorá od  roku 2017 prevádzkuje v mestách službu zdieľaných vozidiel. V súčasnosti disponuje 45 modelmi Mirai, ktoré doteraz spolu prekonali vzdialenosť viac ako 5 miliónov km.

V Berlíne je v prevádzke päť čerpacích staníc vodíka a Toyota Mirai sa v Nemecku predáva od roku 2015.

Koncom roku 2020 sa na trhu objaví druhá generácia Toyoty Mirai – najskôr v Japonsku, Spojených štátoch a v Európe.  Nový sedan, navrhnutý na platforme TNGA, sa vyznačuje dizajnom elegantnej limuzíny a v porovnaní so súčasným modelom má o 30 % dlhší dojazd na jedno tankovanie. Je to výsledok zdokonalenia systému palivových článkov,  systému riadenia energie, ktorý sa osvedčil v hybridných pohonoch Toyoty, ako aj použitia troch palivových nádrží s väčšou celkovou kapacitou.

Značky: