Teraz je spôsob mierne upravený a podvodníci to skúšajú inak.

Na počiatku všetkého bol email. Ten dostanete do emailovej schránky a obsahuje bežnú informáciu o zadržanom balíku z dôvodu nezaplatenia colných poplatkov.

Je pekne naformátovaný, tučné písmo, pekná slovenčina, pôsobí naozaj dôveryhodne. Nakoniec aj suma sa trochu zmenila, to ak ste náhodou v minulosti tomuto podvodu odolali, teraz je tu nová výzva. Cena 3,59 eur znie určite lepšie ako 4 eurá alebo príliš vysoká suma. Cieľom je nalákať vás na vyplnenie údajov z vašej platobnej karty.

Podvod sa dá odhaliť aj tým, že si pozriete hlavičku správy, ako je vidno na obrázku. Nie všetci ale poznajú domému Slovenskej pošty. Tá je posta.sk, no povedzme tiež nemusí vzbudzovať toľko dôveryhodnosti ako slovenskaposta.sk. Je bežné, že odhalenie cez doménu je fajn tip, ak poznáte oficiálne stránky inštitúcie.

V tomto smere ide podvod ešte ďalej, no tu by mal byť varovný signál v riadku adresy. Tá so slovenskou poštou nemá nič spoločné a netreba byť veľký odborník na internet a doménové mená. Stránka od vás pýta údaje z karty, aby ste mohli previesť stanovenú sumu.

Okrem adresy stránky na tomto nie je nič podozrivé, pretože formulár vyzerá presne tak, ako keď si objednávate tovar cez internet a platíte na legitímnom e-shope.

Tu je asi najväčší chyták falošnej pošty a celej stránky. No a nakoniec je tu jedna zaujímavosť a to je časová platnosť stránky. Po niekoľkých minútach sa jej obsah stratí. Tipujeme, že ide o ochranný prvok podvodníkov.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.