Tlak na šifrovanie medzi koncovými zariadeniami sa stupňuje a Google pri tom nemôže chýbať.

Aplikácia Správy od Googlu podporuje šifrovanie koncových bodov, to znamená, že žiadna tretia strana vrátane Googlu si nemôže prečítať to, čo si píšete s niekým iným. Zatiaľ je táto funkcia dostupná len v prípade RCS správ a medzi dvomi účastníkmi, teda jeden na jedného. Koncové šifrovanie nazvané aj end-2-end môžete už dnes používať pri písaní si s jednou osobou v rámci, nazvime to, bežnej konverzácie. Skupinové šifrovanie ale mieri do stabilného kanála a postupne ho získajú všetci.

Ako ste správne pochopili, na takéto šifrovanie je potrebné používať aplikáciu v režime RCS, nie v režime SMS. Po novom teda pribudne šifrovanie aj v rámci skupinových chatov. Upozornil na to server Android Police v nadväznosti na Twitterový príspevok nižšie.

Tento režim by ste mali mať predvolene nastavený, avšak závisí aj od podpory operátora. Na Slovensku túto službu podporujú už niekoľko rokov všetci operátori a ako si ju nastaviť alebo overiť jej dostupnosť si prečítate v tomto článku. Zároveň upozorňujeme na to, že Google aktualizoval svoju aplikáciu a tá teraz používa novú formu signalizačných ikon o doručení a prečítaní v režime RCS, správ SMS sa to zatiaľ netýka.

Keďže súkromie je dnes jedným z najcennejších artiklov, Google sa snaží dobehnúť konkurenciu a ponúknuť šifrovanie aj v rámci skupín. To do znamená šifrovanie aj tých konverzácií, v ktorých máte troch alebo viacerých účastníkov. Nateraz si môžete overiť šifrovanie medzi koncovými bodmi tak že ťuknete na ikonu troch bodiek vo vašej konverzácii a vyberiete položku Podrobnosti.

google-rcs-sifrovaneZdroj: TOUCHIT

Šifrovanie v rámci skupín bolo v beta testovacej fáze, ktoré začalo už v decembri minulého roku. Google zatiaľ nevydal žiadne oficiálne oznámenie o chystanej novinke a teda nie je známy ani výhľadový termín, ktorý by určil implementáciu do plnej verzie aplikácie Google Správy. Aktualizáciu do všetkých aplikácií odhadujeme v rámci niekoľkých týždňov.

google skupinové čety šifrovanéZdroj: Android Police

Možno ho niektorí z vás už máte dostupné. Ťažko povedať, či to bude znamenať ostrejší konkurenčný boj a používatelia prejdú v komunikácii na inú aplikáciu. V novej funkcii vidíme skôr výhodu a prínos pre tých, čo už Správy na používajú. Nepredpokladáme veľký odliv používateľov z četovacích platforiem ako je WhatsApp alebo Signal.

Ešte dodáme, že správy RCS posielate cez internet a tak si nemíňate voľné SMS správy. Cena SMS správ je stále vysoká na bežné četovanie a tak je nový formát výhodnejší. Tejto technológie sa netreba nijako obávať a nič sa nemení na kompatibilite posielania bežných správ. Správa vo formáte RCS sa pošle len vtedy, ak aplikácia zistí, že aj druhý príjemca je schopný ju v tomto formáte a cez tento kanál prijať. V prípade, že nie, napríklad používa inú aplikáciu alebo používa tlačidlový telefón, odošle sa správa ako bežná SMS.

Zdroj: Android Police

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.