Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podporujeme špičkovú vedu a pomáhame budovať neprelomiteľnú kvantovú komunikačnú sieť. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) podporí unikátny projekt, vďaka ktorému na Slovensku vznikne kvantová komunikačná linka, ktorá bude tvoriť kostru vysoko bezpečného internetu budúcnosti. Na projekt pôjde 8,2 milióna eur z Plánu obnovy.

„Otázka národnej bezpečnosti Slovenska dnes ďaleko prevyšuje donedávna zaužívané stereotypy vojenskej obranyschopnosti. Slovensko bude bezpečnou krajinou len vtedy, ak dokážeme efektívne chrániť informácie štátnych inštitúcií a bezpečnostných zložiek, finančných inštitúcií, zdravotníckeho a energetického systému, letectva, dopravy a logistiky. Žijeme v časoch čoraz rafinovanejších kybernetických útokov a potrebujeme hľadať nové spôsoby bezpečného prenosu dát. Ukázalo sa to aj po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu, ktorého súčasťou sú tiež kyberútoky namierené proti inštitúciám v krajinách EÚ. Je veľmi dobrou správou, že Slovensko sa zaradilo medzi prvé európske krajiny, ktoré budujú kvantovú komunikačnú sieť. Táto nová infraštruktúra nám prinesie prevratnú úroveň bezpečného prenosu dát a šifrovania v online priestore. Kvantová komunikácia je prakticky neprelomiteľná. Návrh na finančnú podporu projektu Slovenská kvantová komunikačná infraštruktúra čoskoro predložím na rokovanie vlády,“ povedala vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová na pôde Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied, ktorý tento unikátny projekt zastrešuje.

Vďaka 5 miliónom eur z Plánu obnovy a odolnosti SR bude možné vybudovať na Slovensku kostru budúcej kvantovej komunikačnej siete. Ďalších 3,2 milióna eur pôjde z Plánu obnovy na špičkové laboratórne vybavenie. Projekt okrem toho získal tiež 5-miliónový grant od Európskej komisie.

„Jedným z najväčších kapitálov, aké Slovensko má, je ľudský potenciál. Máme tu špičkových vedcov svetového formátu a našou úlohou je im poskytnúť čo najväčšiu podporu. Iba tak sa naša krajina môže zaradiť medzi európskych inovačných lídrov. Môžeme byť hrdí, že slovenskí výskumníci z Fyzikálneho ústavu SAV spustili v spolupráci so svojimi rakúskymi kolegami prvú medzištátnu kvantovú komunikačnú linku na svete, a to medzi Bratislavou a Viedňou. Je absolútne kľúčové, aby sme sa čo najviac zapájali do takýchto technologických riešení budúcnosti,“ zdôraznila Remišová.

Kvantová komunikačná sieť prepojí 12 slovenských akademických inštitúcií od Bratislavy po Košice a zároveň sa vytvoria predpoklady aj na prepojenie s okolitými krajinami a na kvantový prenos šifrovacích kľúčov pomocou satelitov. Okrem budovania kvantovej infraštruktúry sa v rámci projektu bude vyvíjať jednofotónový detektor s chladiacim systémom a vznikne tiež medzinárodné tréningové a vzdelávacie centrum pre kvantové technológie. Slovenskí výskumníci už teraz vyvíjajú unikátne laserové detektory, ktoré tvoria jadro komunikačných uzlov kvantovej siete.

„Slovensko je jednou z prvých krajín v Európe, kde sa vyvíjajú takého komponenty a môžeme s istotou predpokladať, že o ne budú mať záujem aj iné štáty. Ak hovoríme o potrebe vzniku odvetví a pracovných miest s vysokou pridanou hodnotou, toto je ukážkový príklad, ako na to. Iba takto sa Slovensko môže stať silnou a konkurencieschopnou krajinou, kde budú mať ľudia dobrú prácu a platy. Preto sme aj v rámci nových eurofondov v Programe Slovensko vyčlenili takmer 2 miliardy eur na podporu vedy, výskumu a inovácií,“ dodala vicepremiérka Remišová.

Zavádzanie kvantovej infraštruktúry na Slovensku koordinuje Národné centrum pre kvantové technológie (QUTE.sk), ktoré v novembri 2021 založili MIRRI SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Okrem koordinácie práce výskumníkov a univerzít navrhuje podporné opatrenia pre štátny sektor, ktoré pomáhajú urýchliť rozvoj a nasadzovanie kvantových technológií v praxi.

  • Čo je kvantová komunikácia

Ide o najvyššiu úroveň ochrany informácií. Prenos kvantových šifrovacích kľúčov je založený na prenose elementárnych častíc svetla – fotónov, ktoré nie je možné nepozorovane zachytiť pri prenose. Výskum aj praktická výstavba technických riešení v kvantovej komunikácii sa sústreďuje na výstavbu pozemných komunikačných liniek a na satelitné prepojenia na dlhé vzdialenosti. O technológiu, ktorá umožní najbezpečnejší prenos dát, majú záujem štáty, banky, mobilní operátori aj firmy.

Značky: