Dnes v dobe cestovania sa určite zíde ovládať cudziu reč. Medzinárodným jazykom je síce angličtina, ale môže sa stať, že do krajiny kam prídete, vám nebudú rozumieť.

Rozumejú totiž len svojej reči a rovnako sa môže stať, že aj vy máte tak trochu problém s angličtinou. Teraz ju tu však šikovné riešenie – univerzálny prekladač hovoreného slova je ním Vasco Translator V4.

Je to úplná novinka, ktorá sa voči svojmu predchodcovi Translator M3, výrazne odlišuje. Predovšetkým má veľký, až 5-palcový, dotykový displej, zatiaľ čo M3 má len 2-palcový displej. To výrazne zlepšuje jednoduchosť ovládania.

Jeho vyhotovenie odoláva vode a tiež možným pádom. Hmotnosť aj rozmery umožňujú vziať si ho so sebou na cesty a mať ho stále pri sebe. Aj preto je súčasťou dodávky pútko na ruku. Okrem toho v balení nájdete aj nabíjačku s USB-C portom.

Dizajn Translator V4 sa celkovo podaril, je to tenká a úzka krabička, ktorú si pokojne schováte do vrecka nohavíc. Mechanické ovládacie tlačidlá sú na bokoch zariadenia a ich význam je intuitívny.

To podstatné je však samotný preklad. Model Translator V4 podporuje celkovo až 108 jazykov (cez automatický prekladač) . Podstatné je, že medzi nimi je aj slovenčina.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Vasco Translator V4 s veľkým dotykovým displejom

Nemusíte hľadať Wi-Fi

Áno, v redakcii TOUCHIT sme už mali prekladače, ktoré dokázali celkom dobre prekladať. Podstatné však bolo, že ste museli mať nejaké pripojenie na Wi-Fi sieť, teda do internetu. Buď ste Wi-Fi poskytli ako hot-spot z vášho telefónu, alebo ste museli hľadať nejakú hotelovú či konferenčnú sieť.

Toto v prípade Vasco Translator V4 robiť nemusíte. Tento prekladač má totiž v sebe vlastnú SIM kartu a na nej je povolený medzinárodný roaming. Jedinou podmienkou je, aby ste boli v pokrytí mobilného operátora, ktorý poskytuje dáta a to je dnes prakticky na celom svete. Samozrejme sa vyskytnú miesta, kde signál nie je, ale takýchto miest ubúda. Stále máte pritom s Vasco Translator V4 aj možnosť pripojiť sa na Wi-Fi sieť a využiť prekladač aj takto.

SIM karta podporuje takmer 200 krajín a osobitne za toto využívanie internetu neplatíte. Platí to počas celej životnosti SIM karty. Toto je obrovská výhoda tohto prekladača – len ho zapnete a prekladáte.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Zadná strana Vasco Translator V4 s kamerou a bleskom

Zapnúť a prekladať

Zariadenie sa veľmi rýchlo uvedie do prevádzky – vyberiete si jazyk ovládania (na výber je 25 jazykov vrátane slovenčiny) a to je všetko. Nekonfigurujete napr. prístup na internet, neinštalujete aplikácie a ani nevkladáte SIM kartu. Všetko je už pripravené.

Prekladá aj odfotené texty

Už sme spomenuli podporu pre 108 jazykov a to aj pre odfotené texty. Predstavte si situáciu, že ste v reštaurácii a pred vami je cudzojazyčné menu – napr. v čínštine. Ako si vybrať pre vás vhodné jedlo? Translator V4 vám dobre pomôže.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Vasco Translator V4 pri foto preklade

Odfotíte si menu a hneď sa začne prekladať. Takto získate preklad napr. do slovenčiny tak, že vidíte preložený text nad pôvodným pre lepšiu orientáciu alebo si zobrazíte len čisto preložený text.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Vasco Translator V4 a výsledok foto prekladu

Automatický prekladač reči – konverzácia

V tomto prípade Translator V4 podporuje 76 jazykov, čo predstavuje okolo 90 % svetovej populácie. Funguje tak, že hovoríte smerom na prekladač a ten zachytáva hlas cez mikrofón. Váš hlas sa rozpozná a vypíše na displeji hovorený text. Veľmi rýchlo (do 0,5 sekundy) sa preloží do vybraného jazyka a preložená veta zaznie cez reproduktor. Rýchlosť samozrejme závisí od rýchlosti pripojenia do internetu. Ak potlačíte ikonu mikrofónu nad cudzím jazykom, hovorí protistrana a preklad získate v slovenčine textovo na displeji a hlasovo cez reproduktor. Celú konverzáciu pritom vidíte napísanú na displeji.

Okrem stláčania ikon s mikrofónmi na displeji môžete konverzáciu ešte rýchlejšie realizovať stláčaním postranných tlačidiel na pravej strane zariadenia.

Funguje to až prekvapivo dobre. Oceňujeme, že hlas z reproduktorov je dosť hlasný a takto si pohovoríte aj v rušnom prostredí. Úroveň hlasu sa dá nastavovať kombinovaným tlačidlom na ľavej strane.

Presnosť prekladu uvádza výrobca v hodnote až 96 %, používa pritom 10 rôznych prekladacích systémov a umelá inteligencia vyberá ten preklad, ktorý sa javí ako najlepší.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Vasco Translator V4 a preklad konverzácie dvoch ľudí

Automatický prekladač

V tomto prípade je podpora až pre 90 jazykov. Primárny spôsob zadávania znakov je virtuálna klávesnica, ktorou napíšete text, ktorý sa má preložiť do zvoleného jazyka.

Výsledkom je prečítaný text a to natívnym hovorcom a tiež zobrazenie preloženého textu na displeji prekladača. Pre podporované jazyky aj v tomto prípade môžete použiť ikonu mikrofónu a zadať váš vstup hlasovo.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Vasco Translator V4 – automatický prekladač

Skupinový text – MultiTalk

Čerešnička na torte – hovoríte totiž s ľuďmi, ktorí nie sú fyzicky pri vás, ale napr. majú tiež prekladač hovoreného slova Vasco Translator V4 (v ideálnom prípade). Hovoríte tak s ľuďmi na diaľku, pričom máte možnosť vytvoriť si nový rozhovor (Chat) alebo pripojiť sa k existujúcemu chatu.

Ak vytvoríte nový chat, pošlete pozvánku k nemu vašej protistrane formou QR kódu e-mailom. Za poslanie e-mailu opäť neplatíte, posiela sa cez dáta SIM karty a mobilného operátora v aktuálnej krajine. QR kód sa dá protistranou napr. načítať cez kameru v prekladači a takto sa môžu ostatní ľahko pripojiť ku skupine.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Takto vyzerá pozvánka do chatu vo forme QR kódu

Tu je dôležitých niekoľko poznámok. Hovorili sme o tom, že hovoríte s ľuďmi a nie s jedným človekom. Multitalk totiž podporuje až 100 účastníkov a podporuje až 75 jazykov (vrátane slovenčiny).

A ešte jedna dobrá správa – ku skupinovej konverzácii sa môžete pripojiť aj vtedy, keď nemáte automatický prekladač Translator V4. Môžete tak urobiť pomocou mobilnej aplikácie Vasco MultiTalk pre Android .

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Skupinový preklad s podporou mobilnej aplikácie MultiTalk

Učenie cudzieho jazyka

Aj výuka cudzieho jazyka sa dá realizovať pomocou tohto zázračného prístroja. V podstate ide o výukové lekcie z jazyka od úplných základov. Na zobrazené slovíčko potom odpovedáte či ho viete preložiť alebo nie. Takto sa sleduje váš pokrok pri učení sa daného jazyka.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Výukové lekcie

Poznatky z praxe

Vasco Translator V4 funguje naozaj dobre a skúšali sme ho okrem Slovenska aj v Čechách a v Nemecku. Pripojenie na internet bolo vždy zabezpečené cez SIM kartu.

Výborný je veľký 5-palcový displej, ovládanie s ním je pohodlné. Výdrž na batériu závisí od toho, ako prekladač používate, ale počítajte pokojne s 5 dňami používania na jedno nabitie.

Výrobca sa o svoje zariadenia stará a aj tu dostávate aktualizácie prístroja cez internet. Nastaviť sa dá aj automatická aktualizácia. Výrobca vyrába svoje prekladače od roku 2008 a Translator V4 je jeho aktuálna vlajková loď.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT.sk
Obsah dodávky Vasco Translator V4

Výhodou je možnosť ovládania konverzácie nielen dotykom na displeji, ale aj fyzickými tlačidlami. Dokonca existuje aj možnosť automatického rozpoznania jazyka, v ktorom hovoríte vy alebo vaša protistrana. Asi však viete akým jazykom hovoríte. 🙂

Všetky konverzácie si Translator V4 pamätá a môžete sa k nim neskôr vrátiť. Z hľadiska obslužných serverov, kde sa ukladajú dáta – tieto sú umiestnené v šifrovanej podobe v Nemecku, Zariadenie bolo navrhnuté a vyvinuté v Európskej únii.

Z hľadiska vyhotovenia si môžete vybrať spomedzi 5 farieb – čierna, biela, šedá, modrá a červená. Materiál, z ktorého je zariadenie vyhotovené sa dobre čistí.

Cena zariadenia: 389 eur

Zľavový kód: Ak si prekladač kúpite v čase od 14. 7. 2022 do 30. 9. 2022 cez e-shop vasco-electronics.sk, zadajte v časti zľavový kód: TouchIT5 a získate zľavu až 5 %.

Zdroje: vlastné, Vasco

Prečítajte si tiež:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.