Meteorologická stanica NETATMO, zaujme nielen svojím prémiovým spracovaním a dizajnom, ale hlavne bezchybnou funkčnosťou, doplnkovými modulmi a prepojením so smartfónom a PC.

Základná zostava pozostáva z bezdrôtového vonkajšieho a vnútorného modulu. Dizajn oboch je v tvare valca. Vyhotovenie je z hliníka v kombinácii s plastom, povrchová úprava je strieborná. Inštalácia je jednoduchá a zaberie len niekoľko minút.

Takto vyzerá základná zostava meteorologickej stanice NETATMO

Takto vyzerá základná zostava meteorologickej stanice NETATMO

Uvedenie do prevádzky

Na prvé spustenie budete potrebovať smartfón alebo PC. V prípade mobilného zariadenia, je potrebné stiahnuť bezplatnú aplikáciu NETATMO pre operačné systémy Android, iOS, ale aj Windows Phone. Pri aktivácii stanice cez PC nie je potrebná žiadna aplikácia. Stačí pripojiť riadiacu jednotku káblom z balenia k počítaču a inštalácia prebieha automaticky. V oboch prípadoch je potrebné vytvoriť bezplatný NETATMO účet, kde sa budú zhromažďovať dáta o počasí z vašej meteostanice.

Spustenie a pridávanie modulov cez smartfón prebieha pomocou Bluetooth pripojenia. Vnútorná, riadiaca jednotka (RJ) má Wi-Fi modul a prvotnou konfiguráciou ju môžete spojiť s domácou sieťou. Všetky ďalšie nastavenia a komunikácia s RJ je možná cez internet.

RJ odosiela namerané hodnoty zo všetkých modulov prostredníctvom Wi-Fi prístupového bodu do vášho účtu NETATMO. Prístup k účtu a informáciám zo stanice máte odkiaľkoľvek, cez smartfón alebo PC s prístupom na internet v neobmedzenom množstve.

Takto sa dá sledovať počasie v mieste inštalácie z rôznych zariadení

Takto sa dá sledovať počasie v mieste inštalácie z rôznych zariadení

Monitorovanie interiéru a exteriéru

Interiérový modul (vyšší) sa napája z elektrickej siete pomocou nabíjačky z balenia. Má jednodotykové tlačidlo na vrchu valca a LED indikáciu. Tá signalizuje buď párovanie alebo po stlačení zobrazenie aktuálneho stavu CO2 v miestnosti (zelená: vyhovujúci stav, žltá: stav by sa mal zlepšiť, červená: miestnosť treba vyvetrať). Tlačidlo slúži len v prípade potreby manuálneho zistenia stavu, všetky informácie sú však zobrazené aj v aplikácii. Tu sú výstupy zo všetkých snímačov z modulu – teplota, barometrický tlak, stav CO2, hlučnosť prostredia a vlhkosť.

Exteriérový modul (nižší) je bezdrôtový a s vnútorným komunikuje cez rádiosignál. Napájaný je dvomi AAA batériami z balenia. Odoláva vode, no neodporúča sa vystavovať ho priamemu slnku a dažďu, kvôli čo najpresnejším údajom. Obsahuje nasledovné senzory a snímače: teplota, vlhkosť, rosný bod a hodnota znečistenia vonkajšieho vzduchu.

K základnej zostave je možné dokúpiť, ešte dva moduly. Jeden na meranie zrážok a druhý na meranie poveternostných podmienok. Všetky komunikujú s RJ bezdrôtovo, cez rádiosignál s dosahom cca 100 metrov. Každý z modulov má možnosť kalibrácie. Poloha a nadmorská výška sa určuje pomocou GPS alebo manuálne.

Kompletná meteorologická stanica s meraním zrážok a poveternostných podmienok

Kompletná meteorologická stanica s meraním zrážok a poveternostných podmienok

Doplnkové, vonkajšie moduly na meranie zrážok a poveternostných podmienok sú v plastovom vyhotovení, napájané AAA batériami z balenia. Z modulu zrážok získavate údaje o zrážkach v mm/h, o najvyššej nameranej hodnote zrážok za aktuálny deň a o predpokladaných zrážkach na aktuálny deň. Poveternostný modul má ultrazvukové snímače na meranie rýchlosti, smeru a sily vetra.

Všetky namerané hodnoty zo všetkých modulov, prispievajú k čo najpresnejšej predpovedi počasia v aplikácii, a to až na sedem dní dopredu. Tá je poskytovaná a kombinovaná s výsledkami MeteoGroup.

Všetko je v aplikácii

V aplikácii alebo PC máte prehľadne skompletizované všetky údaje o počasí a moduloch. V prípade modulov to je: názov, stav batérií a sila signálu. Aplikácia je prehľadná a ovládanie jednoduché. Máte tu presné informácie zo všetkých modulov, teda teplotu, vlhkosť, silu, rýchlosť a smer vetra, pocitovú teplotu, barometrický tlak, stav CO2, zrážky a znečistenie vonkajšieho vzduchu. Teplota, zrážky a vietor sú uvádzané aj v najnižšej a najvyššej nameranej hodnote za aktuálny deň. RJ jednotka každých päť minút aktualizuje stav počasia a odosiela ho na váš (Cloud) osobný účet. Vy tak máte neustály prehľad o všetkých nameraných hodnotách a predpovedi počasia na mieste inštalácie stanice, a to z ľubovoľného miesta. Taktiež si môžete spätne prezerať podrobné grafy z každej nameranej hodnoty. Okrem toho vás aplikácia notifikáciou upozorní na výkyvy a prudké zmeny počasia či teplôt. Tie si môžete nakonfigurovať podľa požiadaviek.

Výhodou je NetAtmo Weathermap, mapa celého sveta s presne vyznačenými inštalovanými stanicami tejto značky. Z každej z nich sa dozviete aktuálny stav počasia na danom mieste a predpoveď na niekoľko dní dopredu. Takto máte prístup k presnému počasiu, kdekoľvek na svete. Ak má daný používateľ všetky moduly, máte informácie aj o aktuálnych zrážkach a poveternostných podmienkach. Túto mapu si pritom pozriete aj vtedy, keď žiadne zo zariadení NETATMO nevlastníte.

Mapa aktuálneho počasia s inštalovanými stanicami NETATMO

Mapa aktuálneho počasia s inštalovanými stanicami NETATMO

Celkovo hodnotíme NETATMO ako špičkovú meteorologickú stanicu, a to nielen do domácnosti, ale aj na profesionálne použitie.

Cena základnej zostavy: 169 €, modul zrážok: 69 €, poveternostný modul: 99 €
Zapožičal: www.swp.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE