Na test tohoto zariadenia sme sa tešili už od jeho predstavenia, je to nový prvok na zaistenie bezpečnosti. Spoločnosť Netatmo je známa tým, že ponúka do detailu prepracované a prémiové produkty. To platí aj v tomto prípade, kamera Netatmo Welcome má tvar valca, pričom hliníkový plášť je v zlatej farbe a pôsobí skutočne prémiovo.

Balenie a nastavenie zariadenia

V balení nájdete kameru, 8 GB microSD kartu, napájací adaptér, microUSB kábel, LAN kábel (RJ45) a stručné návody. Pred inštaláciou je nutné stiahnuť do smartfónu aplikáciu Netatmo Security pre iOS a Android. Nastavenie môže prebehnúť aj cez webové rozhranie, stačí prejsť na URL my.netatmo.com, zaregistrovať sa a postupovať podľa pokynov.

Registrácia používateľa, resp. vytvorenie konta je potrebné v oboch prípadoch. Následne treba pripojiť zariadenie k elektrickej sieti, otočiť ho dolu hlavou a aplikácia ho automaticky vyhľadá. Posledným krokom je pripojenie k internetu cez Wi-Fi alebo LAN kábel. V tomto momente je kamera pripravená na používanie. Nastavenie je až prekvapujúco jednoduché.

Základné technické špecifikácie

Rozpoznávanie tvárí z pohľadu kamery

Kamera má 4 Mpx snímač, ktorý zachytáva video vo Full HD rozlíšení (1920 x 1080 px). Uhol záberu je 130° a nechýba ani nahrávanie zvuku a nočné IR prisvetlenie s reálnym dosahom do 4 metrov.

V zadnej časti kamery je šachta pre microSD kartu (max. 32 GB), vstup napájania (microUSB) a vstup pre LAN kábel (RJ45). Softvér kamery je napojený na zabezpečený Netatmo cloud, čím je zaručený vzdialený prístup ku kamere, notifikáciám a živému obrazu odkiaľkoľvek. Stačí vám tak iba pripojenie na internet.

Kvalita videí je výborná a za každých okolností viete, čo sa v miestnosti deje. A to aj v noci. Video je možné ukladať v rôznych rozlíšeniach, podľa potrieb a zamedziť tak rýchlemu zaplneniu úložiska (táto funkcia platí iba pre Dropbox). Kvalita živého prenosu záleží od rýchlosti internetového pripojenia, podľa čoho sa aj automaticky prispôsobuje. Počas testu sme nemali s kvalitou obrazu problém.

Rozpoznávanie tvárí a možnosti aplikácie Netatmo Security

Prioritnou funkciou tohoto zariadenia je zaznamenávanie/rozpoznávanie tvárí a upozorňovanie na prítomnosť osôb v monitorovanej oblasti. V praxi to znamená, že po inštalácii začne kamera zaznamenávať tváre, pričom ich fotky bude ukladať a zobrazovať na časovej osi podľa času zachytenia.

Následne si jednotlivé tváre v aplikácii pomenujete a prispôsobíte im aj notifikácie. Takýmto spôsobom budete vždy informovaní o tom, kto sa v domácnosti nachádza, kto nie a kedy ktorá osoba prišla. Samozrejme, upozornenie sa k vám dostane aj pri zachytení neznámych tvárí a pohybe v miestnosti.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Takýmto spôsobom veľmi jednoducho zistíte, či sú už vaše deti doma zo školy, kedy prišli alebo či sa u vás nenachádza cudzia osoba. Po každej detekcii vám príde na smartfón notifikácia s fotografiou zachytenej tváre a taktiež kamera okamžite zaznamená video. Toto si však môžete upraviť podľa vlastných preferencií.

Napríklad, ak kamera zachytí vás, nebude odoslaná žiadna notifikácia, ani zaznamenané video. Takéto nastavenia sú dostupné pre každú uloženú osobu. K presnému rozpoznávaniu tvárí môžete prispieť aj vy. Stačí nerozpoznané a rozmazané tváre manuálne prideliť k jednotlivým osobám, pričom bude táto funkcia stále presnejšia.

Náhľad živého obrazu s časovou osou zaznamenaných tvárí

Nechýbajú ani všeobecné nastavenia, kde si môžete taktiež určiť, za akých okolností vám majú chodiť upozornenia a kedy sa má video nahrávať: vždy, iba v neprítomnosti alebo nikdy. Tieto nastavenia sú určené na nahrávanie videa pri detekcii pohybu alebo alarmu. Za alarm sú považované výraznejšie zvuky, ktoré mikrofón zariadenia zachytí.

Zariadenie dokáže identifikovať aj to, kto sa z uložených osôb nachádza doma a kto nie. Táto funkcia pracuje s GPS polohou smartfónu a detekciou konkrétnej tváre. Ak ju dlho nezachytí, vyhodnotí osobu ako mimo domu. Identifikácia nefunguje úplne presne, ale na výslednú funkčnosť to nemá výraznejší vplyv.

V aplikácii sa dá nastaviť aj to, aby kamera pri zachytení zvieraťa (napr. psa) nezaznamenala žiadne video a neposielala notifikácie. Taktiež je možné nastaviť, či vás má upozorňovať na cudzie osoby vždy (odporúčame) alebo iba vo vašej neprítomnosti. Samozrejmosťou je sledovanie živého obrazu a prezeranie zaznamenaných videí. Výhodou je, že v aplikácii môžete mať viacero takýchto kamier, vonkajšiu sirénu alebo okenné/dverové senzory. Dodajme, že aplikácia, ako aj webové rozhranie ponúkajú úplne totožné možnosti.

Zaznamenané videá sa dajú ukladať na pamäťovú kartu, na FTP server alebo na Dropbox. My sme testovali kombináciu pamäťovej karty a Dropboxu, ktorá fungovala výborne. Po prepojení na Dropbox sa stačí cez aplikáciu prihlásiť k svojmu účtu a videá budú automaticky posielané tam. Ak vypadne internet, zaznamenajú sa na pamäťovú kartu.

Prepojenie aplikácie na externé úložisko Dropbox

Verdikt

Netatmo Welcome je šikovná kamera do domácnosti alebo kancelárie, ktorá vie o každom kroku ľudí. Hlavné výhody zariadenia spočívajú v kvalite obrazu, šírke zorného poľa, jednoduchom nastavení a nahrávaniu videa iba v prípade detekcie pohybu a alarmu, čím sa predchádza zbytočnému zachytávaniu „neaktívnych“ videí. Kamera funguje spoľahlivo a svoju cenu si obháji. Dodajme, že výrobca plánuje aktualizáciu, ktorá umožní túto kameru spárovať s Apple HomeKit, čo ďalej rozšíri možnosti jej použitia.

Cena: 195 EUR
Zapožičal: www.homesystem.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE