Reklamy začínajú prenikať aj do streamovacieho biznisu.

Spoločnosť Netflix zrušila v Kanade svoje najlacnejšie predplatné Basic bez reklám. Ide o prvú a zatiaľ jedinú krajinu, kde streamovací gigant k takémuto kroku pristúpil, je však celkom pravdepodobné, že ďalšie budú nasledovať, ako píše napríklad portál Techradar.com.

Pre zákazníkov, ktorí si Basic objednali v minulosti a majú stále aktívne predplatné, ho Netflix v Kanade ponechal. Avšak noví zákazníci a tí, ktorí si obnovujú predplatné po nejakej prestávke, už musia zvoliť buď Basic s reklamami, alebo si vybrať drahšie úrovne Standard či Premium.

Streamovací gigant zrejme túto úroveň predplatného v Kanade ukončil už pred nejakým časom, len si to donedávna ešte nikto nevšimol. Prvá zmienka, ktorú sa redaktorom Techradar podarilo na internete nájsť, je z 10. júna 2023, keď sa na zrušenie predplatného Basic sťažoval jeden používateľ na Twitteri.

V iných krajinách mimo Kanady sa zatiaľ nič nezmenilo a aj na Slovensku je stále možné objednať si Netflix Basic za 7,99 eura mesačne. Otázne je, či sa to nezmení. Ako totiž TechRadar pripomína, aj v prípade zavedenie predplatného s reklamami si spoločnosť vybrala Kanadu ako testovaciu krajinu a je možné, že to opakuje i teraz.

Navyše, Netflix môže byť povzbudený úspechom v prípade rázneho zakročenia proti zdieľaniu účtov. Hoci existovali obavy, že sa to prejaví na odleve zákazníkov, opak bol pravdou a za sledované obdobie streamovacia firma zaznamenala ich nárast.

Je teda celkom možné, že v záujme zvyšovania svojich ziskov Netfilx v budúcnosti zruší Basic pre používateľov vo všetkých krajinách, keďže obdobné predplatné s reklamami mu evidentne prináša viac peňazí. Ide to síce proti filozofii služby (platiť si za niečo, kde musím pozerať reklamy) a Netflix ústami jedného zo svojich predstaviteľov Reeda Hastingsa ešte v roku 2020 deklaroval, že reklamy nikdy nezavedie, ale boli to plané sľuby.

Na otázky TechRadaru, či plánuje program Basic bez reklám ukončiť aj v iných krajinách, zatiaľ Netflix nereagoval.

Zdroj: Techradar.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.