Najväčšia filmová a seriálová streamovacia služba na svete začala od najnovšej verzie svojej aplikácie v Google Play obchode blokovať možnosť jej stiahnutia z tzv. „rootnutých“ zariadení, respektíve zariadení s odblokovaným bootloaderom. 

Na problém narazili viacerí používatelia, ktorí sa kvôli nekompatibilite neúspešne pokúšali stiahnuť najnovšiu verziu Netflixu 5.0. Spočiatku sa mylne domnievali, že ide o technický problém. Sklamaním pre nich muselo byť oficiálne vyjadrenie Netflixu, ktorý situáciu uviedol na pravú mieru.

„S našou najnovšou verziou 5.0 sa odteraz plne spoliehame na Widevine DRM poskytované Googlom. Z tohto dôvodu zariadenia, ktoré nie sú Googlom certifikované, alebo boli nejakým spôsobom upravené, nebudú našou aplikáciu podporované a čoskoro sa im aplikácia Netflix nebude v Google Play obchode ani zobrazovať“.

Aktuálna hláška o nekompatibilite v Google Play obchode

Widewine DRM (Digital Rights Management) je technológia vyvinutá Googlom, ktorá vznikla za účelom bezpečnej distribúcie a ochrany prehrávania digitálneho obsahu na akomkoľvej koncovom zariadení. Dobrou správou pre dotknutých majiteľov rootnutých zariadení je, že pokiaľ už majú nainštalovanú staršiu verziu aplikácie, tak svoj obľúbený seriál či film nezmeškajú. Staršie verzie aplikácie stále fungujú, aj keď je otázne, či nejde iba o dočasný stav.

Ak predsa len už vlastníte rootnutý smartfón a chcete Netflix začať používať, odporúčame stiahnuť si .apk súbor najnovšej verzie z portálu Apk Mirror, ktorý je overeným a bezpečným alternatívnym zdrojom inštalačných .apk súborov.

Zdroj: Android Police

 

 

Značky: