Funguje ako databáza telefónnych čísiel a zároveň je to nástroj, cez ktorý môžete podať podnet na regulačný úrad.

Nevolajtemi.sk je nová webová stránka, ktorú založil operátor O2 s cieľom chrániť ľudí pred nevyžiadanými marketingovými hovormi. Príkladom takéhoto hovoru je telefonát zo spoločnosti, ktorej zákazníkom nie ste a ktorej ste nedali súhlas, aby vás mohla kontaktovať s marketingovými hovormi.

Nevolajtemi.sktri základné funkcie:

  • funguje ako databáza, cez ktorú si môžete overiť alebo nahlásiť neznáme telefónne číslo
  • umožňuje podať podnet na telefónne číslo spoločnosti, ktorá vás neoprávnene kontaktovala, priamo Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb
  • umožňuje prihlásiť sa do registra čísiel, ktoré nechcú byť kontaktované marketingovými telefonátmi
Nevolajtemi.sk

Nevolajtemi.sk. Zdroj: Nevolajtemi.sk

Ako si skontrolovať alebo zdieľať názor na telefónne číslo

Nevolajtemi.sk sa druhou a treťou spomenutou funkciou odlišuje od viacerých webov, ktoré sú dostupné na slovenskom internete a fungujú ako databáza recenzií na neznáme telefónne čísla. Príkladom takýchto webov sú mozemtozdvihnut.sk alebo 9x.sk.

Nevolajtemi.sk si buduje svoju databázu recenzií a názorov na telefónne čísla od nuly, so spomenutými stránkami nespolupracuje. O2 to vysvetľuje právnymi dôvodmi a takisto aj tým, že chce, aby bola jeho databáza čistá a hodnoverná. Pokiaľ niekto nahlási telefónne číslo do databázy Nevolajtemi.sk, jeho majiteľ dostane upozornenie vo forme SMS správy a v prípade potreby sa môže brániť – ak by niekto nahlásil jeho číslo neoprávnene.

Telefónne čísla si môžete vyhľadať priamo cez hlavnú stránku webu nevolajtemi.sk a rovnakým spôsobom môžete zadať vašu recenziu. Stačí zadať žiadané telefónne číslo a ťuknúť na Overiť číslo. Následne si môžete prečítať recenzie od ostatných používateľov, ak sú v databáze, alebo vytvoriť vlastnú recenziu.

Nevolajtemi.sk

Nevolajtemi.sk ponúka databázu recenzií telefónnych čísiel. Zdroj: Nevolajtemi.sk

Ako podať podnet na regulačný úrad

Nevolajtemi.sk ponúka aj jednoduchý spôsob, ako nahlásiť telefónne číslo spoločnosti, ktorá vás neoprávnene kontaktovala, priamo Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Úrad rád váš podnet preverí a ak prišlo k porušeniu zákona, toto porušenie vyšetrí.

Podnet je možné zaslať cez webovú stránku nevolajtemi.sk/nahlasit-nevyziadane-cislo – do formulára treba zadať telefónne číslo, ktoré chcete nahlásiť, vaše telefónne číslo, vaše kontaktné údaje a ďalšie informácie. Cieľom formulára je zjednodušiť nahlasovanie nevyžiadaných hovorov na regulačný úrad.

Nevolajtemi.sk

Cez Nevolajtemi.sk môžete jednoducho podať podnet na regulačný úrad. Zdroj: Nevolajtemi.sk

Ako sa prihlásiť do registra čísiel, ktoré nechcú byť kontaktované marketingovými telefonátmi

Nevolajtemi.sk chce chrániť ľudí pred nežiadanými marketingovými hovormi aj prostredníctvom registra čísiel, ktoré nechcú byť kontaktované marketingovými telefonátmi. Do tohto registra sa môžete prihlásiť cez podstránku nevolajtemi.sk/#iniciativa. Stačí ťuknúť na Pridať sa, zadať vaše telefónne číslo a overiť ho kódom, ktorý dostanete vo forme SMS správy.

Nevolajtemi.sk bude tento register čísiel zdieľať s firmami, ktoré sa chcú správať zodpovedne a chcú si overiť, či chcete alebo nechcete dostávať marketingové hovory. Ako to bude fungovať v praxi, však ukáže až čas.

Nevolajtemi.sk

Cez Nevolajtemi.sk sa môžete prihlásiť do registra čísiel, ktoré nechcú byť kontaktované marketingovými hovormi. Zdroj: O2

Marketingové hovory bude obmedzovať aj regulačný úrad

O väčšej regulácii marketingových telefonátov hovorí v posledných dňoch aj regulačný úrad. Spomína sa, že nevyžiadané hovory by mali byť od 1. júna 2021 výraznejšie sledované, či nedochádza k porušeniu zákona.

Rovnako sa spomína nová legislatíva, podľa ktorej by mali mať telefónne čísla s marketingovými hovormi jasne definovanú predvoľbu, na základe ktorej by používateľ okamžite vedel, či mu volá neznáme číslo s účelom marketingovej ponuky alebo nie.

Takisto sa hovorí aj o tom, že by mohol vzniknúť register, do ktorého sa budú môcť ľudia nahlásiť, ak nebudú chcieť prijímať marketingové hovory. Fungovalo by to podobne ako v prípade registra na Nevolajtemi.sk, avšak tento register by bol spravovaný priamo regulačným úradom.

Zdroj: O2, Nevolajtemi.sk, vlastné

Prečítajte si aj:

Útočníci na Slovensku sú čoraz vynaliezavejší: Na tieto podvody si dajte pozor

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit