Webový cloud by sa mohol stať hlavným centrom diania pre každého, kto ho používa samostatne alebo s balíkom Microsoft 365.

Keď sa pred mnohými rokmi zmenil SkyDrive na OneDrive išlo o zmenu, ktorá bola zároveň poslednej významnou. Ďalšie zmeny boli viac menej kozmetické a firma udržiavala, či už webové rozhranie alebo aplikáciu len minimálnymi novinkami. Boli časy, keď jednoznačne viedol Google Disk. Novinky, ktoré uvádzame, by mali byť zapracované ešte v tomto štvrťroku.

Časy sa menia a v posledných 2 rokoch je vidieť, že Microsoft do svojho cloudového úložiska vložil viac energie ako v minulosti. Zmeny sú síce často v detailoch, no s vyššou frekvenciou zapracovania nových funkcií. Týkajú sa takmer výlučne aplikácie pre operačný systém. Webové rozhranie ťahalo za kratší koniec a zmien nebolo mnoho. Situáciu má teraz zmeniť nová verzia, ktorá už je ohlásená a pôjde o podstatne väčšiu integráciu aj s balíkom Microsoft Office čiže 365.

Ako sme informovali v minulosti, niektoré novinky s aplikácie sa premietli aj do operačného systému Windows 11, respektíve do jeho aktualizácie z konca septembra. Nájdete tu napríklad špeciálne zobrazenie vo forme galérie, ktorá ukáže fotografie uložené na OneDrive.

Sekcia Domov

Používatelia Windows 11 už vedia, že slovo Domov znamená nielen položku v Prieskumníku, ale aj nové usporiadanie položiek v okne Nastavenia. Niečo podobné bude mať aj OneDrive a bude to centrum všetkých noviniek, podobne ako to má Google už niekoľko rokov. Ak totiž budete hľadať naposledy upravené súbory, alebo naposledy zdieľané súbory s vami, vďaka novému rozvrhnutiu ich nájdete podstatne jednoduchšie.

Po novom sa bude vizuál podobať na aktuálny a nie ako spred 10 rokov. Plochý dizajn, ktorý zaviedol Windows 8 mohol byť síce prechodnou fázou, no najnovší vizuál vyzerá podstatne lepšie. Korešponduje najmä s novými Windows 11 a takisto aj s pozmeneným dizajnom Microsoft 365, ktorý vychádza z dizajnového návrhu Fluent.

onedrive verzia 2023Zdroj: Microsoft

Pre vás a AI

Nezabudlo sa ani na umelú inteligenciu. Práve tá by mala odporúčať rôzne položky v sekcii Pre vás. Pre bežných používateľov zatiaľ zostáva len čakať. Účty, ktoré sú zaradené ako OneDrive Pracovné alebo školské, majú novú domácu obrazovku už teraz prístupnú.

Nie všetky položky budú úplne nové a napríklad možnosť zobrazenia zdieľaných dát s vami tu máme už dnes. Teraz je to však preusporiadané a nájdete ich na jednom mieste, bez ohľadu na to, kto súbor zdieľa interne alebo externe.

Ľudia

Vítanou zmenou bude triedenie materiálov podľa ľudí. Mnohí síce netušíme, ako sa daný dokument volá. Potrebujeme však primárne komunikovať s vybranými osobami. Práve na základe tohto filtru ľahšie nájdete dokumenty a ďalšie súbory, ktoré boli použité v komunikácii s danou osobou. Ten kto má predsa len radšej klasické vyhľadávanie, má možnosť využiť filtrovanie pomocou prípony. V budúcnosti by ste mali ľahšie nájsť dokumenty Word, Excel, PowerPoint a PDF.

onedrive verzia 2023Zdroj: Microsoft

Farebné priečinky

Toto nemá ani Prieskumník v systéme, no je pravdepodobne jednoduchšie integrovať takúto vlastnosť do webovej služby. Podľa informácií od Microsoftu by mali farebné priečinky pribudnúť neskôr v tomto roku. Teraz ešte nie je známe, či to znamená rovnaký termín, ako keď sa povie v tomto štvrťroku, ako napríklad pri obrazovke Domov alebo pôjde o postupné zavádzanie funkcií. Je teda možné, že nie všetky novinky sa vám premietnu do nového rozhrania v jeden deň.

onedrive verzia 2023Zdroj: Microsoft

Užitočnou funkciou môže byť aj označovanie súborov ako obľúbených. Microsoft hovorí, že nezáleží na tom, v ktorej aplikácii ste ich takto označili. Tu ale predpokladáme, že budete musieť súbory ukladať na OneDrive. Zatiaľ si totiž nevieme v praxi predstaviť, ako by mohlo fungovať označovanie obľúbených súborov, ktoré sú uložené len na disku v počítači. To aj v prípade, že pribudne funkcia ukladania off-line cez prehliadač.

onedrive verzia 2023Zdroj: Microsoft

OneDrive má priniesť aj zjednodušené zdieľanie. Z našich skúseností považujeme systém zdieľania dát na tomto za dostatočne jednoduché. Microsoft vylepšil funkciu Kopírovať odkaz, čím sa na obrazovke zobrazí,, podľa jeho slov jasné potvrdenie, že bol odkaz skopírovaný. To bude v skutočnosti znamenať naozaj zjednodušenie, pretože používateľ bude mať väčšiu istotu, že sa zdieľanie podarilo.

onedrive verzia 2023Zdroj: Microsoft

Off-line a externé aplikácie

O niektorých zmenách sme informovali už v minulosti a je to napríklad aj možnosť priniesť off-line súbory v rámci webového rozhrania. Takáto funkcionalita pravdepodobne bude vyžadovať nejaký spôsob doplnku v prehliadači. Či už bude priamo zabudovaná do Microsoft Edge alebo desktopovej aplikácii OneDrive, nie je nateraz známe.

Za rovnako užitočnú zmenu oceňujeme aj možnosť otvoriť konkrétne typy súborov v lokálnej aplikácii. Doteraz sa totiž všetky súbory otvárajú v okne prehliadača a bezplatnej verzii Microsoft 365 Online. Funkcia by mala byť dostupná aj pre takzvané neOfficeové súbory ako napríklad PDF, JPEG, a MP4.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.