Nové pravidlo malo prísť do platnosti od polovice októbra 2023.

Doplnené 10. októbra 2023: Microsoft oficiálne potvrdil, že si rozmyslel plánovanú zmenu zálohovania fotiek do služby OneDrive. Znamená to, že všetko ostáva po starom a zálohované fotky nebudú vo vašom OneDrive zaberať X-krát viac úložiska na základe toho, v koľkých albumoch ich máte.

31. augusta 2023 sme začali informovať o nadchádzajúcej aktualizácii našej infraštruktúry cloudového úložiska, ktorá mala mať za následok zmenu spôsobu započítavania fotografií a údajov z fotoalbumov v službe OneDrive do vašej celkovej kvóty cloudového úložiska. Táto zmena sa mala začať zavádzať 16. októbra 2023. Na základe spätnej väzby, ktorú sme dostali, sme upravili náš prístup a túto aktualizáciu už nebudeme zavádzať. Zachováme súčasný spôsob používania fotoalbumov, ako je to dnes.

Pôvodný článok zo 6. septembra 2023, v ktorom sme informovali o plánovanej zmene: OneDrive je cloudové úložisko, ktoré je predinštalované v operačnom systéme Windows. Zároveň ide o obľúbenú a dobrú alternatívu k ostatným cloudovým službám – či už potrebujete synchronizovať svoje súbory medzi viacerými zariadeniami alebo zálohovať svoje fotografie.

Microsoft aktuálne ponúka 5 GB cloudového úložiska bezplatne, ďalší priestor si môžete dokúpiť za mesačný poplatok. Alebo, pokiaľ si platíte za balík Microsoft 365, k dispozícii máte až 1 TB úložisko, čo je praktické riešenie, ak potrebujete na prácu nástroje balíka Office. Aj z tohto hľadiska môže byť OneDrive dobrým riešením na zálohovanie fotiek.

Microsoft však teraz oznámil nepochopiteľnú zmenu, ktorá určite nepoteší používateľov, ktorí si do OneDrive ukladajú svoje fotky. Od 16. októbra 2023 budú fotografie vo OneDrive zaberať X-krát viac miesta, pokiaľ ich máte uložené aj v albumoch. Microsoft na to upozorňuje používateľov emailom, ktorý zverejnil portál drwindows.de. Prečítať si ho môžete na konci článku.

Koľko albumov, toľkokrát sa započíta veľkosť fotky

Čo to znamená v praxi? Pokiaľ si fotku uložíte do OneDrive, logicky sa jej veľkosť započíta do vášho cloudového úložiska. Tak to funguje aj teraz. Avšak, aktuálne sa veľkosť fotky počíta iba jedenkrát a to bez ohľadu na to, či ju pridáte aj do albumu alebo nie.

Od 16. októbra to však bude fungovať inak. Pokiaľ si nahráte do OneDrive napr. 5 MB fotografiu, tá bude zaberať 5 MB vo vašom cloudovom úložisku. Ak túto fotografiu pridáte do jedného alebo viacerých albumov, odpočíta sa vám ďalších X-krát 5 MB, podľa počtu albumov, do ktorých ste túto fotku pridali. Čiže zálohovaná fotka bude zaberať 5 MB, ale ak bude v jednom albume, zníži vám priestor vo OneDrive o 10 MB. Ak bude v dvoch albumoch, tak o 15 MB, atď.

Zmena príde postupne, Microsoft bude rozdávať extra úložisko zadarmo

Microsoft v emaile, ktorý rozposiela, informuje, že zmenu bude používateľom aplikovať postupne. Niektorí ju zaznamenajú už 16. októbra, v prípade ostatných sa aplikuje o pár dní/týždňov neskôr. Dôvodom tejto zmeny je „zmena infraštruktúry úložiska fotiek vo OneDrive“, čo v praxi znamená, že Microsoft sa z nejakého dôvodu rozhodol, že do albumov fotiek už nebude dávať odkazy na fotky vo OneDrive, ale bude do nich pridávať ich kópie.

Microsoft tiež prisľúbil, že používateľom poskytne extra úložisko, aby sa nedostali do stavu, že táto zmena razom zaplní ich OneDrive a ten sa stane (dočasne) nepoužiteľným. Platnosť extra úložiska bude jeden rok. Nič to však nemení na to, že táto zmena môže niektorých používateľov motivovať k tomu, aby začali na zálohovanie fotiek využívať niektorú z konkurenčných služieb.

Microsoft zmení infraštruktúru úložiska na fotky v službe OneDriveZdroj: drwindows.de
Microsoft zmení infraštruktúru úložiska na fotky v službe OneDrive

Zdroj: drwindows.de, Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit