Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tie najkrajšie ilustrácie detskej literatúry z celého sveta nájdete od dnešného dňa, 25. októbra 2019, až do 5. januára 2020 na Bratislavskom hrade, na 2. poschodí obrazárne hradu.

Aj vďaka podpore Poštovej banky, generálneho partnera Bienále ilustrácií Bratislava, ich môžete obdivovať na 27. ročníku BIB, medzinárodnej súťažnej prehliadke originálov ilustrácií kníh pre deti.

„Je nám cťou, že sme sa spojili s tak výnimočným podujatím, ktoré cez  nádherné ilustrácie podporuje kreativitu a fantáziu mladých ľudí už od útleho veku, buduje základy ich estetického cítenia a dobrého vkusu. Vďaka tým najuznávanejším ilustrátorom a ilustráciám ich môžeme učiť rozlišovať čo je skutočne krásne a čo iba povrchné, čo má hodnotu a čo sa hodnotne iba tvári. Dnešná generácia detí a mladých ľudí to potrebuje, pretože je silno ovplyvnená modernou dobou, ktorá ich skôr deformuje ako formuje,“ hovorí o hlavných dôvodoch partnerstva Poštovej banky s BIB jej generálny riaditeľ Andrej Zaťko.

Aj v rámci tohto ročníka mala Poštová banka možnosť udeliť jednu z cien – Cenu Poštovej banky za originálny a mimoriadny prínos do ilustračnej tvorby pre deti a mládež na Slovensku. Na základe rozhodnutia odbornej poroty sme ju odovzdali ilustrátorovi, grafikovi, maliarovi a sochárovi Miroslavovi Cipárovi, ktorý Ilustroval niekoľko stovák kníh pre deti a mládež, napríklad hravé príbehy Márie Ďuríčkovej, ale aj mnohé detské časopisy. Je naozaj originálnym umelcom mnohých tvárí a žánrov,“ uvádza Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Miroslav Cipár je autorom viac ako tristo logotypov, napríklad aj loga BIB –  Bienále ilustrácií Bratislava, ktoré sa používa už viac ako 50 rokov, a ktoré poznajú vo vyše 100 štátoch všetkých kontinentov. „Veľmi si vážime, že pri príležitosti BIB 2019 vytvoril špeciálne logo aj pre Poštovú banku, ako generálneho partnera Bienále,“ dodáva L. Žáčková.

Pri príležitosti udelenia Ceny Poštovej banky pánovi Miroslavovi Cipárovi sa v rámci cyklu Ikony slovenskej ilustrácie uskutoční výstava jeho diel, a to v Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice v Martine, od 5. novembra do 1. Decembra 2019.

Inšpiruj sa Miroslavom Cipárom a staň sa aj ty ilustrátorom!

To je výzva pre všetkých malých/mladých návštevníkov BIB 2019 na hrade. Na výstave, v oddychovej zóne, môžu dotvoriť logo Poštovej banky. Je len na nich, na ich fantázii a šikovnosti čím ho spestria, čo z neho v konečnom dôsledku vytvoria. O dva roky sa jeden z najvydarenejších návrhov, ktorý vyberie Miroslav Cipár osobne, stane logom Poštovej banky počas BIB 2021. Deti si môžu vyskúšať svoje ilustrátorské schopnosti a zapojiť sa do súťaže „Staň sa aj ty ilustrátorom“ počas celého trvania výstavy.

Súťažnú časť výstavy BIB 2019 tvorí viac ako 3000  ilustrácií od 416 ilustrátorov zo 47 krajín sveta a takmer 600 kníh. V rámci nesúťažnej časti BIB 2019 návštevníci uvidia diela držiteľov Ceny H. Ch. Andersena 2018 a originály ilustrácií niekoľkých ďalších zahraničných, aj slovenských ilustrátorov. Jedným z nich je  Dušan Kállay, držiteľ Ceny Poštovej banky 2017 za mimoriadny prínos do ilustračnej tvorby.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na interaktívne sprievody výstavou, tvorivé dielne, besedy s tvorcami, ilustrátormi a spisovateľmi, filmové, divadelné predstavenia, inscenované čítania pre najmenšie deti od 3 rokov, ale aj na workshop s laureátom Ceny Poštovej banky Miroslavom Cipárom, na ktorom mladým návštevníkom porozpráva o svojej tvorivej práci a pomôže im pri ich pokusoch o vlastné ilustrácie. Na hrade je k dispozícii aj knižnica s dielami, z ktorých pochádzajú vystavené ilustrácie. Návštevníci si v nich môžu zalistovať a oddýchnuť si počas dňa plného umeleckých zážitkov, ktoré ponúka BIB 2019 na Bratislavskom hrade.