Doplnené: Okrem platenia DOXX kartou, ktorú popisujeme v tomto článku, je od októbra 2021 k dispozícii aj platenie cez službu Curve Pay. Pomocou nej môžete platiť Huawei telefónom všade. Detaily si prečítate TU.

Platby telefónom sú pre určitú skupinu používateľov veľmi dôležitou funkciou a Huawei telefóny bez Google služieb o ňu prišli – minimálne v Európe, kde je v segmente Android telefónov štandardom platobný systém Google Pay.

Niežeby si Huawei nevedel vytvoriť vlastný platobný systém. Problém však spočíva v tom, že na Slovensku a v Európe majú dominantné postavenie kartové spoločnosti Visa a Mastercard. Tie sídlia v Amerike a Huawei s nimi nemôže obchodovať kvôli obmedzeniam zo strany vlády USA. Tieto obmedzenia pripravili Huawei aj o spoluprácu s Googlom a platby cez Google Pay.

Aby bolo možné platiť Huawei telefónmi bez Google služieb, je potrebné využiť riešenie tretej strany. Problém je, že banky s príchodom služby Google Pay zahodili svoje riešenia do koša. Na Slovensku však predsa existuje aplikácia, ktorá priamo podporuje NFC platby – a tou je aplikácia Karta DOXX v mobile, ktorá je dostupná už aj v obchode Huawei AppGallery.

Karta DOXX v mobile
Aplikácia Karta DOXX v mobile umožňuje NFC platby Huawei telefónmi bez Google služieb. Zdroj: Huawei

DOXX kartu si môžete objednať aj ako súkromná osoba

Karta DOXX v mobile predstavuje momentálne jediné riešenie, ako platiť Huawei telefónom bez Google služieb. Je zrejmé, že toto riešenie má v porovnaní s Google Pay značné limity – musíte byť používateľom karty DOXX a touto kartou nezaplatíte všade tam, kde bežnou platobnou kartou. Avšak pre určitú skupinu používateľov ide o spôsob, ako si užiť bezkontaktné platby aj v prípade Huawei telefónu.

Kľúčovou informáciou však je, že DOXX kartu si môžete objednať aj ako súkromná osoba. Na webe doxxlistky.sk stačí ťuknúť na položku Zóna – Nová registrácia a zvoliť si Som súkromná osoba. Zoznam miest, kde môžete platiť DOXX kartou, nájdete na oficiálnom webe, TU a takisto aj priamo v aplikácii pre Huawei telefóny.

Pokiaľ používate kartu DOXX a máte Huawei telefón, aplikáciu Karta DOXX v mobile si vyhľadajte v obchode Huawei AppGallery, prípadne si ju stiahnite z tohto odkazu. Následne je potrebné aktivovať svoju DOXX kartu v telefóne – aplikácia vás prevedie celým procesom.

Posledným krokom je ísť do Nastavení – Ďalšie pripojenia – NFC a zvoliť si ako predvolenú aplikáciu Kartu DOXX. Následne môžete platiť kartou DOXX cez NFC čip vo vašom telefóne. Ďalšie detaily o samotnej aplikácii Karta DOXX v mobile nájdete v jej popise v obchode AppGallery.

Zdroj: Huawei AppGallery

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit