Užitočná webová stránka pomôže náročným fanúšikom s výberom 3D filmov.

Tretí rozmer sa v našich obývačkách nepresadil, avšak v ponuke kín nájdeme viacero filmov, ktoré ponúkajú tento kozmetický efekt. V Bratislave máme dokonca už aj prvý IMAX, takže ak chcete zažiť to najlepšie 3D, potrebné technológie sú k dispozícii.

Problém je ten, že nie každý 3D film vznikol natáčaním v treťom rozmere. Filmové štúdia vo väčšine prípadov natočia film iba v 2D a hĺbku doplnia v post-produkcii. Softvérovou úpravou. Je jasné, že takéto 3D sa nemôže rovnať plnohodnotnému tretiemu rozmeru.

Lenže, diváci v kine to vopred nevedia. Tí šikovnejší z nich to zistia až počas samotného filmu, avšak mnohí rozdiel nerozoznajú. Aj preto filmové štúdia využívajú túto taktiku. Je to lacnejšie a väčšine divákov to vadiť nebude. Práve naopak. Niektorí diváci takéto 3D preferujú, pretože ich z toho nebolí hlava. Faktom však je, že „Fake 3D“ film pripomína skôr dvojrozmerné video a nároční jedinci (ktorí chcú plnohodnotné 3D) sú sklamaní. Nehovoriac o vyhodených peniazoch za drahší lístok do kina. Keďže nejde o skutočný tretí rozmer, vystačili by si aj s klasickou 2D verziou filmu.

Nie každý 3D film je naozaj 3D. Ak ste nároční, pred návštevou kina si skontrolujte, aký je váš film naozaj

Nie každý 3D film je naozaj 3D. Ak ste nároční, pred návštevou kina si skontrolujte, aký je vami zvolený film naozaj

Ak patríte medzi 3D fajnšmekrov, do pozornosti dávame stránku www.realorfake3d.com, ktorá delí filmy do dvoch kategórií. Fake 3D obsahuje zoznam filmov, ktoré boli rozšírené o ďalší rozmer softvérovou konverziou v post-produkcii. Stĺpec Real 3D informuje o filmoch s plnohodnotným 3D.

Dodajme, že mnohé tohtoročné hity, ako je nový Terminator, Jurský Svet alebo Ant-Man sú všetky vytvorené pomocou softvérového 3D. Plnohodnotné 3D ponúkajú viaceré rozprávky (Mimoni) alebo film The Walk, ktorý sa dostane do kín v októbri.

Rozdiel v 3D efekte, ktorý sme videli v traileri na film The Walk a v novom Terminatorovi bol v IMAXe naozaj výrazný.

Doplnené: Aby sme predišli nezrovnalostiam – v článku sme sa v krátkosti snažili poukázať na rozdiel medzi skutočným a „falošným“ 3D v štandardných filmoch, ktoré sa točia na kameru. Rozprávky, ktoré vznikli celé za použitia softvéru, sú iný prípad. Tvorcovia filmov dokážu v tomto prípade vytvoriť virtuálny svet s plnohodnotným 3D efektom, pretože všetko vymodelujú v počítači. Príkladom sú už spomenutí Mimoni.

Zoznam skutočných a "nepravých" 3D filmov pre rok 2015 a 2016

Zoznam skutočných a „nepravých“ 3D filmov pre rok 2015 a 2016

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit