Testerky aplikácií, programátorky, softvérové dizajnérky. To sú len niektoré z pozícií, ktoré v rámci bratislavského vývojového centra spoločnosti SAP zastávajú ženy. „Nie je ich však tak veľa, ako by sme chceli. Sú krajiny, v ktorých tvoria aj viac ako polovicu všetkých zamestnancov, napríklad v Izraeli,“ povedal takmer tridsiatke stredoškoláčok Peter Dominik zo SAP Labs Slovakia. Do SAP Slovensko zavítali počas celosvetovej iniciatívy Girl’s Day.

 Bratislavský lab (ktorý organizačne spadá pod SAP Slovensko) patrí do skupiny najdôležitejších vývojových centier nemeckého softvérového gigantu vo svete. Ponúka mladým ľuďom príležitosť zapojiť sa do veľkých projektov, ktorých výsledkom sú IT riešenia pre firmy na  celom svete. „Je logické, že sa na ich vývoji musia podieľať aj ženy, aj ony ho totiž v praxi používajú,“ hovorí Peter Dominik. A boli by radi, keby sa mladé študentky rozhodli pokračovať na vysokej škole práve v oblasti informačných technológií. „Už dnes ovládajú svet, je to veľmi perspektívne odvetvie, ktoré bude rásť. A vy ste tá generácia, ktorá už od malička vyrastá v technologicky rýchlo sa vyvíjajúcom prostredí, máme k nemu veľmi blízko a výborne sa v ňom orientujete,“ doplnil.

Je pravdepodobné, že aj vďaka Girl’s Day sa počet žien vo firmách ako je SAP bude zvyšovať. „Je to veľmi dobrá príležitosť, ako spoznať fungovanie technologických firiem zvnútra. Už vlani som bola počas Girl’s Day v inej spoločnosti a táto oblasť ma zaujala,“ povedala gymnazistka Martina. A ak by sa aj nerozhodla priamo pre štúdium IT, dvere do tohto sveta si určite nezabuchne. „Ja som prišla počas štúdia manažmentu na prax do SAP a už som zostala. Toto prostredie je veľmi dynamické, máme možnosť pracovať na nadnárodných projektoch spolu s kolegami z mnohých krajín. A samozrejme aj dnes vytvárame podmienky pre študentov, ktorí majú chuť a sú pripravení spolupracovať s nami na softvérovom vývoji, ale aj v marketingu, podpore zákazníkov či poradenstve pre nich,“ povedala Eva Kucbelová zo SAP Labs Slovakia.

Okrem zbierania informácií si dievčatá v SAP Slovensko a SAP Labs Slovakia mohli prezrieť priestory, v ktorých sa vyvíjajú softvérové riešenia pre firmy a pýtať sa zamestnancov na ich skúsenosti s prácou v spoločnosti, ktorá celosvetovo zamestnáva desiatky tisíc ľudí a je najväčšou európskou softvérovou firmou.

 Girl’s Day sa koná každoročne štvrtý štvrtok vo štvrtom mesiaci. Do tejto celosvetovej iniciatívy sa zapájajú podniky, inštitúcie a organizácie s cieľom nadchnúť dievčatá pre ďalšie vzdelávanie a prácu v technických odboroch, prípadne konkrétne v IT. Piaty ročník „Dňa dievčat v IT“ sa na Slovensku konal pod záštitou prezidenta republiky Andreja Kisku.

 

Značky: