Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Axis Communications uvádza nový model kamery AXIS W101 s prívlastkom „nositeľná kamera pre každého“. Ide o prírastok v rade kamier Axis určených na nosenie na tele, ktoré už poznajú a oceňujú profesionáli hlavne z radov polície a bezpečnostných agentúr. Nový model AXIS W101 prichádza v bielej i čiernej farbe a sprístupňuje výhody záznamu prostredníctvom kamery nosenej na tele veľkému okruhu ďalších odvetví.

AXIS W101 je „nositeľná kamera pre každého“ – sprístupňuje výhody kamery nosenej na tele širokej škále nových trhov a odvetví.

Kamera AXIS W101 ponúka vylepšenú obrazovú kvalitu a zvuk s potlačením šumu. Obraz má prirodzenejšie farby, s menším šumom v scénach s nízkym osvetlením a taktiež lepší kontrast. Vynikajúca ostrosť obrazu je dosiahnutá vďaka kratším časom uzávierky. Zosilňovač hlasu zaisťuje čistejší a lepšie rozpoznateľný záznam reči.

Kamera je vybavená veľkým, ľahko prístupným tlačidlom, ktoré spúšťa záznam jediným kliknutím. Vylepšené uchytenie umožňuje zaobstarať stabilný záznam v každej situácii. Kľúčovou funkciou je možnosť aktivovať tzv. buffer alebo pred nahrávku. Táto až 90 sekundová sekvencia sa automaticky pripojí k videu vo chvíli, keď nositeľ zapne kameru. To umožňuje v podstate „vrátiť čas o minútu a pol späť“ ešte pred moment, kedy používateľ zahájil nahrávanie, a lepšie tak zmapovať pôvod, podnety i reakcie jednotlivých účastníkov celej situácie.

Mobilná aplikácia a záznam metadát

Dôležitou súčasťou systému nositeľnej kamery je mobilná aplikácia pre systémy iOS a Android umožňujúca prezeranie a označovanie situačných momentov v teréne. Je to ideálny doplnok pre každého, kto chce mať rýchly a ľahký prístup k náhľadu videozáznamu. Videá z kamery nie je možné v aplikácii mazať alebo vystrihávať ich časti. Používatelia však môžu dopĺňať ich o poznámky a ďalšie informácie, ktoré sa po vložení do dokovej stanice uložia k videu ako súčasť metadát.

Kamery nosené na tele môžu do záznamov automaticky ukladať aj ďalšie typy metadát. Jedným z príkladov je údaj o polohe. Spojením videa so zemepisnými súradnicami miesta, kde bolo natočené, možno výrazne zvýšiť dôkaznú hodnotu záznamu. V porovnaní so svojim predchodcom podporuje kamera AXIS W101 viac systémov GNSS, vrátane GPS, Glonass a Galileo, čo umožňuje presnejšiu lokalizáciu polohy. Zároveň sa tým otvárajú nové možnosti využitia polohových záznamov pre prípadné geolokačné služby špecializovaných technologických firiem.

Dve farby a výdrž batérie až 17 hodín

Kamera AXIS W101 je k dispozícii v dvoch farbách – bielej a čiernej. Nájde tak lepšie uplatnenie pri aplikáciách, kde má poskytnúť diskrétny dohľad, ako aj pri aplikáciách, kedy má byť naopak jasne viditeľná a odrádzať od prípadného incidentu. Batéria je koncipovaná tak, aby vydržala celý životný cyklus kamery. Pri kamere AXIS W101 je prevádzková doba v zapnutom „hybridnom stand-by“ režime až 17 hodín, pričom pri rozlíšení 1080p vydrží nonstop nahrávať video viac ako 12 hodín. V prípade potreby ju ale možno dobíjať aj na cestách (v teréne) pomocou akejkoľvek USB-C nabíjačky.

Jednoduchá integrácia a kybernetická bezpečnosť

Kamera AXIS W101 je založená na otvorených štandardoch a ponúka jednoduchú integráciu ako s aplikáciami AXIS Camera Station a AXIS Case Insight, tak aj so systémami VMS (správa videa) a EMS (správa dôkazov) tretích strán a to lokálne, alebo v cloude. Preto nie je problém tieto kamery zapojiť aj do už zavedených bezpečnostných systémov.

Pri archivácii videa využíva kamera technológiu Axis Zipstream zaisťujúcu vysokú úroveň komprimácie videa pri minimálnych stratách jeho obrazovej alebo zvukovej kvality. To šetrí miesto ako v samotnej kamere, tak predovšetkým na serveroch alebo v cloude, kam sa dáta z kamier sťahujú. Vďaka tomu je možné ľahko zapojiť do systému veľké množstvo kamier bez nutnosti spravovať rozsiahle dátové úložiská.

AXIS W101 spĺňa štandardy FBI pre kybernetickú bezpečnosť vďaka end-to-end šifrovaniu. Ochranu ID zariadenia Axis a zjednodušenie procesu sieťovej autorizácie zariadenia Axis ďalej zaisťuje funkcia Axis Edge Vault.

Medzi kľúčové vlastnosti kamery W101 patria:

  • vždy ostrý obraz a čistý zvuk,
  • doba prevádzky až 17 hodín,
  • prijímač GPS/GNSS na určovanie polohy,
  • systém KlickFast,
  • záruka 3 roky.

Nová kamera bude k dispozícii prostredníctvom distribučných kanálov spoločnosti Axis v 1. štvrťroku 2022 za odporúčanú koncovú cenu 649 eur.

Značky: