S prvým extrémnym zoomom prišiel model P900 (v rámci Nikonu), ktorý ohúril nadšencov a fotografov prírody, zvierat, lietadiel a „vesmíru“. Bolo to v roku 2015 a ponúkal 85 násobný optický zoom. Minulý rok ho nahradil nový model (ultrazoom) s označením P1000, ktorý ponúka extrémny, až 125 násobný optický zoom.

Tento model je zaradený v kategórii kompakty, čo je v poriadku, ale iba do toho momentu, pokiaľ ho nechytíte do rúk. Je obrovský! Zaberie viac miesta ako bežná zrkadlovka s objektívom. To je daň za integrovaný objektív s rozsahom ohniskových vzdialeností 24 až 3000 mm. Po plnom vysunutí objektívu sa z neho stáva poriadny kanón. Treba dávať pozor aj na ťažisko, ktoré sa rýchlo mení.

Spracovanie a ovládanie

Nikon P1000 je kvalitne spracovaný fotoaparát s dostatočnou odolnosťou, ktorý sadne do malých, ale aj veľkých rúk, čo je jeho výhodou. Má veľký grip, vďaka čomu je zaručený pevný úchop, ktorý je v tomto prípade mimoriadne potrebný. Nový model je totiž podstatne väčší a ťažší ako predchodca – Nikon P900. Okrem kvalitného spracovania nás potešilo aj praktické rozmiestnenie ovládacích prvkov. Všetky sú v dobrom dosahu pre palec a ukazovák pravej ruky, čo uľahčuje prácu s fotoaparátom. Nad gripom je tlačidlo spúšte + volič priblíženia a hneď vedľa neho funkčné tlačidlo FN– s možnosťou priradenia rôznych funkcií, napr. ISO a pod. V okolí spúšte sú ešte tri podstatné ovládacie prvky – tlačidlo napájania, kruhový volič pre zmenu parametrov v manuálnom režime a kruhový volič zmeny režimov.

Zadná časť hostí zostatok ovládacích prvkov, ktoré musia suplovať absenciu dotykovej plochy LCD displeja. Ten je hneď vedľa, je výklopný, otočný, má výborné rozlíšenie a pozorovacie uhly, ale nie je dotykový, čo je škoda. Dá sa s tým však žiť. LCD displej má veľkosť 3,2“, je pokrytý antireflexnou vrstvou a nechýba ani regulácia jasu (5 úrovní). Okrem základných ovládacích prvkov je v tejto časti aj tlačidlo AE-L/AE-F, ktoré po stlačení a podržaní zafixuje expozíciu alebo zaostrenie. Toto tlačidlo lemuje otočná časť, vďaka ktorej je možné rýchlo prepínať medzi manuálnym a automatickým zaostrovaním.

Vo vrchnej časti ešte zostaneme a pochválime veľký elektronický hľadáčik (1 cm OLED displej) s rozlíšením 2 359 000 Px a dioptrickou korekciou. Nad hľadáčikom sú sánky pre externý blesk (+ iné príslušenstvo) alebo mikrofón, ktorý sa následne pripája do 3,5 mm audio vstupu na ľavej strane fotoaparátu. V tejto časti má svoje miesto viacero krytých portov (pripojenie káblovej spúšte, micro HDMI, USB-3.0). Nezabúdame ani na integrovaný blesk, ktorý je umiestnený pred sánkami, je výklopný a relatívne veľký, čo má svoje opodstatnenie v jeho dosahu, ktorý je nadpriemerný.

Na tele objektívu je z ľavej strany sekundárne ovládanie zoomu (pre niekoho primárne) a tlačidlo opakovaného priblíženia. Ak v hľadáčiku stratíte pozorovaný objekt z dohľadu, týmto tlačidlom sa objektív stiahne, opakovane priblíži a preostrí daný objekt. Dôležitým prvkom je aj veľký otočný prstenec na objektíve, s ktorým môžete meniť korekciu expozície (natívne nastavenie) a po prepnutí na manuálne zaostrovanie sa s ním veľmi dobre zaostruje – má jemný a plynulý chod. Kapitolu uzatvoríme informáciou o filtrovom závite, ktorý má priemer 77 mm. PS: Nezabúdajte, že s týmto fotoaparátom sa dobre pracuje aj bez statívu, ale ak chcete mať čo najlepšie výstupy, tak je nutné používať kvalitný statív.

Technika, možnosti a poznatky z praxe  

Na úvod kapitoly pár technických detailov. Nikon P1000 disponuje 1/2,3“ BSI-CMOS snímačom s rozlíšením 16 Mpx. NIKKOR objektív (24 až 3000 mm, 125x zoom, formát 35, clona f/2,8 až 8) má 17 článkov, z toho 5 optických ED členov a 1 optický člen zo super ED skla. Tieto prvky napomáhajú udržiavať optickú kvalitu na vysokej úrovni. Pri fotografovaní je dostupná plná optická stabilizácia. Ak budete natáčať video, tak je dostupná kombinácia optická + elektronická stabilizácia. Samozrejmosťou je dostatočne rýchle automatické zaostrovanie s detekciou kontrastu. O rýchlosť, spracovanie obrazu a výslednú kvalitu (aj za zhoršených svetelných podmienok) sa stará procesor – EXPEED.

Ponuka režimov je v klasickej zostave, ale sú tu aj dva nové, špeciálne navrhnuté pre tento model. Prvý je režim mesiac, ktorý vám poskytne ideálne nastavenie na fotenie mesiaca. Samozrejme, ten mesiac musí byť vidieť, čo sa nám počas testu podarilo iba párkrát. Zväčša bolo zamračené a z fotenia mesiaca veľa nebolo, ale pár snímok z ruky sme predsa len spravili. Optimalizovaný režim vám aj v takejto pozícii niečo odpustí a snímka je v zásade použiteľná.Druhý režim je určený na sledovanie vtákov. Fotoaparát v tomto režime pomocou tlačidla „OK“ vždy rýchlo priblíži na nastavené ohnisko. Vtáky sme fotili často a s týmto zariadením je to naozaj veľká zábava.

Všetky zábery sú vytvorené z ruky, bez statívu (podrobnosti nájdete v popise fotografií po ich otvorení)

Musíme uznať, že aj keď nejde o špičkovú zrkadlovku, tak výsledné snímky z modelu P1000 sú na vysokej úrovni. Pochváliť treba kresbu, verné podanie farieb a dobre zvládnutú stabilizáciu aj počas fotenia z ruky. Veľakrát sme fotili na plný zoom z ruky a snímka bola prekvapivo ostrá, bez výrazného rozmazania. Fotografie môžu byť snímané v JPEG alebo bezstratovom RAW formáte. Výsledky sú skutočne výborné, ale tento fotoaparát musí mať človek, ktorý vie oceniť jeho kvality a vyťažiť z neho maximum. Na bežné fotenie to nie je dobré zariadenie.

„Dotknite sa hviezd. Nakuknite do orlieho hniezda. Keď máte 125-násobné optické priblíženie, obloha už nie je limitom. Snímajte ostré videosekvencie a fotografie objektov, ktoré boli mimo dosahu – až doteraz. – NIKON“

P1000 podáva najlepšie výsledky za dobrých svetelných podmienok, ale hanbiť sa nemusí ani za fotografie vytvorené v slabších svetelných podmienkach. Integrovaný blesk nie je ideálnym partnerom kvalitnej fotografie, ale za určitých okolností môže dopomôcť k požadovanému výsledku. Nezabudnite, že ideálne riešenie je používať statív, večer určite, inak nebudú výsledky podľa predstáv. Minimálne nie tie, ktoré zhotovíte s ohniskom 2000 mm a viac.

Ukážka max. optického priblíženia  (z ruky)

Aj zaostrovanie pracuje efektívne –je rýchle, ale treba počítať s tým, že pri ohnisku 2500 mm a viac je podstatne pomalšie ako pri 24 alebo 500 mm. S Nikonom P1000 bez problémov odfotíte celú rodinu na jednu snímku (širokouhlá fotografia) alebo sa pozriete jeleňovi vo voľnej prírode priamo „do očí“. A to je naozaj fascinujúce! Špeciálne bezpečnostné zložky ho využijú aj na podrobné sledovanie ľudí. Možno sa to nepríjemne číta, ale áno, aj v tomto odvetví má Nikon P1000 veľký potenciál.

Tento model nie je primárne (podľa nás ani sekundárne) určený na video, ale režim videozáznamu tu chýbať určite nesmie. Video vie zaznamenávať v max. rozlíšení 4K/30fps alebo vo Full HD rozlíšení s rôznou frekvenciou snímkovania – od 25fps po 60fps. Všetky súbory sú ukladané na SD kartu, pričom taká bežná veľkosť (32 GB) vám bude postačovať na viac ako 860 fotografií (kombinácia JPEG + RAW).

A čo výdrž batérie?Tá je dostačujúca, ale mohlo to byť aj lepšie. Batéria má kapacitu 1110 mAh (EN-EL20a) a nabíja sa v priemere 2,5 hodiny (nie úplne vybitá). Výdrž veľmi závisí od nastavenia, režimu, ale aj od poveternostných podmienok. Ak sa chystáte intenzívne fotiť celý deň, bude dobré si vziať power-banku alebo náhradnú batériu. Áno, Nikon P1000 sa dá nabíjať aj z výkonnej power-banky, čo je výhodou.

Konektivita + aplikácia

Tento „drobček“ ponúka aj slušnú dávku konektivity, vďaka čomu sa s ním jednoduchšie pracuje. Okrem vyššie spomenutej „drôtovej konektivity“ mu nechýba ani Bluetooth a Wi-Fi. Bezdrôtovú konektivitu využijete na prepojenie fotoaparátu s aplikáciou Nikon SnapBridgev smartfóne. Táto aplikácia je zdarma a dostupná pre Android a iOS zariadenia. Aplikácia ponúka jednoduchú synchronizáciu súborov, vďaka čomu sa vaše fotografie veľmi rýchlo dostanú na sociálne siete, čo je pre určitú skupinu používateľov veľmi dôležité. Medzi zariadeniami môžete bezdrôtovo presúvať aj väčšie RAW súbory alebo video sekvencie. Pomocou tejto aplikácie je možné fotoaparát aj ovládať (spúšť/priblíženie) alebo priraďovať k fotografiám GPS súradnice.

Hodnotenie TOUCHIT 

Nikon P1000 je výborný fotoaparát, ale nie pre každého. Tento model je určený pre špecifickú skupinu ľudí, fotografov a používateľov, ktorí majú presne definovanú svoju činnosť alebo záľubu. Okrem fotografov ho využijú aj špecifické bezpečnostné zložky. Jeho výhodou je jednoduché ovládanie, prehľadné menu a LCD displej na kĺbe. Podstatou sú však výsledné fotografie, ktoré sú aj pri ohnisku 3000 mm pekne ostré. Výsledok je zrkadlom dobrého nastavenia, skúseností a aktuálnych podmienok. Pochvalu si bez pochýb zaslúži kvalitný objektív, špičková stabilizácia a v celku rýchle zaostrovanie. Nikon P1000 je extrémne návyková „hračka“, s čím treba počítať!Za jeho cenu si však kúpite aj základnú zrkadlovku s objektívom, s ktorou pravdepodobne vytvoríte krajšie fotky za bežných podmienok/okolností a určite bude takáto zostava aj kompaktnejšia. Tento model je skutočný obor!

Obsah základného balenia: Popruh, kryt objektívu (LC-77), nabíjateľná lítium-iónová batéria (EN-EL20a), nabíjací sieťový zdroj (EH-73P56), USB kábel (UC-E21), bajonetová slnečná clona objektívu (HB-CP1).

Podrobnú špecifikáciu nájdete na stránke výrobcu – TU

 Zapožičal: Nikon Slovensko

Cena zariadenia: 1039 eur

Prečítajte si aj: 

NIKON Z6: Bezzrkadlovka so zachovanou identitou 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE