Zobrazujem 2 z 4

Snímač

Formát APS-C znamená 1,5 krát menšiu plochu než Full Frame snímač, no zároveň 1,5-násobný dosah objektívov oproti ich použitiu s väčším snímačom. Na toto treba myslieť pri plánovaní využitia fotoaparátu. Na široké zábery krajiny sa lepšie hodia Full Frame modely, na fotenie vzdialených vtákov sú rozhodne lepšie APS-C modely, ktoré do svojho „výrezu“ zo záberu oproti FF vtesnajú väčšiu hustotu pixelov a produkujú tak ostrejšie zábery. Rozlíšenie 21 megapixlov nie je najvyššia hodnota, no vďaka chýbajúcemu AA filtru neprídete o tie najjemnejšie detaily.

Dynamický rozsah snímača je veľmi dôležitá vlastnosť pre každého, kto fotí vo formáte RAW, aby si mohol fotografie vyvolať podľa svojho želania v post produkcii. D500 sa v tomto ohľade radí na vrchol všetkých APS-C modelov. Pri vyvolaní nie je problém zachrániť prepálené miesta alebo zosvetliť tmavé časti záberu bez pridania rušivého šumu. Navyše je ISO-invariantný, takže nie je rozdiel medzi fotením s ISO 1600 a fotením s ISO 100 a následným zosvetlením tmavých častí o +4 EV v post produkcii.

Rýchlosť a ostrenie

Pre fotografov športu alebo divej zvere vskutku kľúčová vlastnosť. Pre znalcov by na zhodnotenie schopností D500 stačilo prezradiť, že využíva rovnaký zaostrovací systém ako D5. Inak povedané, to najlepšie, čo Nikon ponúka. 153 zaostrovacích bodov pokrýva celý záber, z toho 99 je krížových (teda citlivých v horizontálnom aj vertikálnom smere) a z toho 15 funguje aj pri clone f/8 a sú citlivé do osvetlenia scény -3 EV. Stredný bod potom dokáže ostriť aj pri -4 EV, čo by šlo popísať ako noc osvetlenú len mesačným svitom. Aby prepínania ostriaceho bodu netrvalo pridlho, voliteľných je len 55 bodov. Ostatné sú zobrazené okolo a pomáhajú pri detekcii ostrosti a sledovaní subjektu.

A ono sledovanie subjektov v 3D naozaj funguje a rovno najlepšie zo všetkých APS-C modelov na trhu. Tento dovetok by sa vlastne dal opakovať v každom odseku. 3D ostrenie vám umožní zvoliť prioritu ostrenia na ľudskú tvár, alebo si môžete nechať presne sledovať zvolený subjekt, ktorý je potom stopovaný po celom zábere. D500 to dokáže to robiť rýchlo a spoľahlivo, takže stihnete v sekvencii záberov produkovať ostré snímky aj keď fotíte rýchlo behajúce deti či nalietavajúce vtáky. Okrem toho je k dispozícii niekoľko ďalších metód ostrenia. Skupinová oblasť bude ostriť nie na jeden bod, ale celú okolitú skupinu bodov, pričom túto môžete nafúknuť až do veľkostí 25, 72 alebo 153 bodov. Nechýba ani klasická plná automatika alebo ostrenie na jeden bod zvolený joystickom.

Závierka D500 je síce super rýchla s maximom 10 FPS, patrí však k najhlučnejším vôbec. Našťastie na fotenie zvierat je k dispozícii aj režim tichej závierky – pre fotenie samostatných záberov aj pre sekvenčné snímanie, no aj v tomto režime je stále pomerne hlučná.

Odolné telo

D500 je vyrobený z rovnakých materiálov ako profesionálne modely, takže vydrží aj použitie v extrémnych podmienkach. Rozloženie tlačidiel je v mnohom inšpirované predchodcom D300S, takže je veľmi dobre optimalizované a sadne do ruky každému skúsenejšiemu fotografovi. Potešujúce je, že zadné tlačidlá sú už konečne podsvietené, že pribudol rýchly joystick pre volenie ostriaceho bodu palcom, aj že na zadnej strane nájdete nastaviteľné tlačidlo Fn2. Všetky nastavenia si môžete prispôsobiť separátne pre video a pre foto režim.

Hľadáčik vôbec prvý raz na APS-C tele ponúka nielen 100% pokrytie, ale aj 1.0 zväčšenie, takže je najväčší medzi modelmi s orezaným snímačom a jeho použitie je veľmi komfortné. Obrazovka je konečne výklopná aj dotyková, Nikon však limituje dotykové ovládanie len na niektoré situácie. Môžete ho napríklad používať na prezeranie obrázkov (približovanie, preskakovanie atď.), na voľbu kam chcete ostriť pri živom náhľade, no už nie na zmenu nastavení v Quick menu. Konštrukcia obrazovky umožňuje len vyklápanie nahor a nadol, zato vyzerá veľmi odolne.

Video

D500 je zatiaľ najlepšie vybavený Nikon na nakrúcanie videa. Umožňuje zaznamenávať 4K s 30/25 FPS, alebo 1080p s 60/50 FPS, plus ponúka záznam do plochého profilu s väčším dynamickým rozsahom, opäť pre nadšencov do post produkcie. Nevýhodou je, že pri 4K zázname sa využíva iba časť snímača a záber scény sa tak ešte výraznejšie orezáva, konkrétne je treba ohniskovú vzdialenosť násobiť až 2,25 krát. Nechýba ani možnosť pripojiť vlastný mikrofón a slúchadlá.

Ostrenie vo videu je celkom logicky pomalšie než u mirrorless modelov, ktorým D500 môže závidieť aj elektronický hľadáčik. Pri silnom slnečnom svetle totiž na živom náhľade na obrazovke nič neuvidíte. Novinkou je elektronická stabilizácia videa, no jej efekt nie je tak presvedčivý ako stabilizácia obrazu pohybom snímača u konkurentov, takže je lepšie sa spoľahnúť na stabilizáciu objektívom.

 

Konektivita a karty

D500 prináša kompatibilitu s novším a rýchlejším formátom kariet XQD, dvojica slotov na „pamäťovky“ umožňuje použitie SD aj XQD zároveň. V kombinácii s XQD kartou je maximálny buffer na záznam fotografií v RAW 200 záberov, po jeho naplnení záznam len spomalí. Od kúpy novej čítačky kariet zachraňuje USB 3.0 konektivita, takže sťahovanie desiatok gigabajtov fotiek a videí netrvá hodiny.

Unikátnou novou funkciou je prepojiteľnosť so smart zariadením pomocou novej aplikácie Snapbridge, ktorá netradične využíva spojenie cez Bluetooth LE. Výhodou je nízka spotreba energie a to, že mobil či tablet môže ostať pripojený na internet pomocou Wi-Fi. Takže aj pri celodennom fotení môžete nechať všetky fotografie automaticky ukladať do smart zariadenia a prípadne aj do cloudového úložiska, ktoré Nikon ponúka v cene. Ale pozor, Bluetooth LE je veľmi pomalé spojenie, takže je rozumné nechať do mobilu zaznamenávať 2 MPx verzie fotiek, inak by prenosy trvali veľmi dlho. Snapbridge samozrejme ponúka aj jednoduché ovládanie fotoaparátu na diaľku, na to však už treba prepnúť na spojenie cez Wi-Fi (spárovanie je možné cez NFC).

 

1. strana: predstavenie Nikon D500
2. strana: technické vlastnosti
3. strana: osobné dojmy
4. strana: hodnotenie

Verdikt

9.5 Nádherné

Najlepší APS-C fotoaparát na trhu. Nebyť ceny, ktorá je vyššia než výborný Full Frame model D750, dostal by univerzálne odporúčania. Rozhodne si však zaslúži ocenenie za najlepší model pre fotenie divokej zvere, vtákov, športu a akcie všeobecne. Nenechá sa rozhodiť drsným prostredím a ponúka množstvo najmodernejších technológií. Prekonávajú ho len niektoré násobne drahšie profesionálne modely.

  • Obrazový výstup 10
  • Vyhotovenie 10
  • Výkon 10
  • Video 8